Django: Westernul la nord de Dunăre

de Mihai Șerban în 20 Apr 2023
Django, noul serial coprodus de Sky Atlantic și Canal + și filmat integral în România, are premiera pe 24 aprilie, la Focus Sat

Am văzut primul episod din noul serial western Django la o lansare comparabilă, atât estetic cât și ca senzație, cu serialul Westworld și cu acel parc tematic, reproducere a vestului sălbatic. Ca în serial, micul orășel western construit în studiourile de la Castel Film a prins viață. Lumea se costuma corespunzător epocii, cascadorii simulau o bătaie prin mocirlă, călăreții își arătau trucurile din pinten și din bice, într-un soi de demonstrație nelipsită de fler butaforic.

Poate mai mult ca oricare alt gen, westernul a devenit o amintire îndepărtată, pe care orice rememorare o mai schimbă, o mai ficționalizează puțin. Iar aici e și potențialul genului, fiindcă atunci când apare un serial ca Westworld, care pastișează această lume, expunându-i artificialitatea chiar prin a-i da literalmente o viață proprie, simțim un univers familiar, actualizat – chiar dacă ulterior serialul se pierde un pic în decor. Sau când apare un film ca Django Unchained, cu un context tarantinian în care vechile valori colonialiste ale western-ului se răstoarnă într-un masacru cumva haios, putem savura gustul răzbunării alături de fostul sclav Django.

Noul serial Django nu e neapărat un remake, protagonistul arhirecurent figurând în peste treizeci de filme. De la primul western spaghetti de Sergio Corbucci, o adaptare neoficială după Yojimbo de Akira Kurosawa, văzută mai degrabă drept o copie decât un omagiu. În tot cazul, serialul păstrează sâmburele poveștii.

Acțiunea are loc la câțiva ani după Războiul Civil din SUA și, implicit, după abolirea sclaviei, doar că războiul e departe de a fi încheiat. John Ellis (Nicholas Pinnock), fiul unei sclave și fost soldat care a luptat și câștigat alături de Armata Unionistă, acum ajuns un lider revoluționar, a întemeiat New Babylon (filmat în craterul vulcanului stins din satul Racoş), un orășel gândit ca un refugiu care să îi apere pe oamenii ca el de inerțiile segregaționiste ale sudului. Toată lumea e binevenită în acest crater al toleranței și al democrației, dar e nevoită să își lase armele la intrare.

Ellis e pe cale să se însoare cu Sarah (Lisa Vicari), moașa New Babylon-ului, a cărei familii a fost masacrată când era mică – sau așa presupune, până când apare acest bărbat misterios cu ochii eclipsați de borul pălăriei, pe nume Django (Matthias Schoenaerts), aflat în căutarea frenetică a fiicei sale dispărute. Doar că acest hoinar suspect nu e deloc binevenit în New Babylon. Django a luptat și el în războiul civil, dar de partea sudului, nereușind să-și apere familia de dezastru cât era pe front.

Elizabeth (Noomi Rapace), o creștină puritană care duce o cruciadă pistolară împotriva păcătoșilor, ne oferă un pic din credința ei justițiară incendiind un bordel condus de personajul episodic al lui Gabriel Spahiu, împreună cu tot desfrâul dinăuntru. Ulterior, vom afla ce anume îi leagă pe acești indivizi, însă primul episod ni-i prezintă oarecum fragmentat, într-un soi de puzzle al intențiilor.

Cele 40 de milioane de dolari investite în producție ne oferă cu generozitate o lume western grandioasă (cu excepția unor accente, care trădează un mic glitch tip Westworld), dar rămâne de văzut cum vor evolua aceste personaje și dacă se va simți drept un veritabil western revival, un corespondent actual ce reușește să adreseze nedreptățile sociale fără să i se vadă coarnele corectitudinii.

Django (2022– ) poate fi vizionat din 24 aprilie, la Focus Sat.

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells