Greva scenariștilor s-a încheiat; iată ce s-a obținut după negocieri! Inteligența artificială a fost cel mai disputat subiect

de Gloria Sauciuc în 28 Sep 2023
Acordul susține că inteligența artificială nu poate fi folosită pentru a scrie sau rescrie scenarii, iar conținutul generat de inteligența artificială nu poate fi considerat material original

După aproape cinci luni, asociația scenariștilor din America (WGA) a ajuns la o înțelegere cu studiourile de Hollywood pentru a pune capăt grevei scenariștilor. Începând de miercuri, scenariștii pot continua lucrul în condițiile negociate în cadrul noului lor contract, scrie presa internațională.

Pe durata grevei, inteligența artificială a devenit un subiect disputat între scenariști și studiouri. Deși instrumentele precum ChatGPT sunt la ora actuală foarte limitate din punct de vedere creativ, scenariștii și-au făcut griji că studiourile ar putea să profite de ele în detrimentul drepturilor sindicaliștilor.

„Nu tehnologia mă îngrijorează”, declara autorul comic Adam Conover publicației TechCrunch la începutul grevei. „Mă îngrijorează faptul că tehnologia va fi folosită de companii pentru a submina condițiile noastre de lucru...”

Alături de plăți reziduale mai bune, numărul minim de angajați aprobat pentru un proiect și alte condiții care îi ajută pe scenariști să își câștige existența, noul contract WGA subliniază limitările legate de utilizarea inteligenței artificiale. Acordul susține că inteligența artificială nu poate fi folosită pentru a scrie sau rescrie scenarii, iar conținutul generat de inteligența artificială nu poate fi considerat material original în detrimentul drepturilor de autor ale scenariștilor.

WGA își rezervă dreptul ca folosirea materialului scenariștilor pentru perfecționarea inteligenței artificiale să fie interzisă

La nivel individual, scenariștii au libertatea de a folosi instrumente de inteligența artificiala dacă își doresc. Totuși, acest lucru nu poate fi obligat de către angajator. Studiourile trebuie să îi anunțe pe scenariști dacă primesc materiale generate cu inteligență artificiala care urmează să fie introduse într-o lucrare.

Contractul cu WGA susține: „WGA își rezervă dreptul ca folosirea materialului scenariștilor pentru perfecționarea inteligenței artificiale să fie interzisă.”

La ora actuală, relația legală între modelele AI și materialul original este neclară. Însă acolo unde legislația Statelor Unite a rămas în urmă, negocierile WGA precizeaza clar că membri sindicatului nu au fost de acord ca munca lor să fie folosită penTru perfecționarea inteligenței artificiale.

Sindicatul actorilor, SAG-AFTRA, continuă greva, și luni membrii săi au votat în majoritate covârșitoare să intre în grevă și împotriva industriei jocurilor video, mai scrie TechCrunch.

Atunci când au negociat pentru cascadori, actorii de motion-capture și actorii de voce din industria jocurilor video, SAG-AFTRA și-a exprimat și grija față de cum inteligența artificiala ar putea fi folosită pentru a submina contribuția membrilor sindicatului. „Pentru mulți actori, primul contract ar putea fi și ultimul, pe măsură ce firmele devin tot mai interesate ca să își perfecționeze inteligența artificială folosindu-se de la început de vocile actorilor”, scrie pe site-ul SAG-AFTRA.

Încă nu s-a stabilit cum contractul cu membri SAG-AFTRA se va concretiza, însă acordul cu WGA creează un precedent legat de limitarea folosirii inteligenței artificiale în domeniul creativ.

sursă foto: evolutionnews.org

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells