Cinemagia recomandă 3 drame de liceu inedite

de Mihai Șerban în 28 Feb 2022
Adolescența, în toată splendoarea, imprevizibilitatea și incomoditatea ei

Filmele de liceu și, în mod deosebit, cele americane, au cristalizat o adevărată mitologie în cultura populară, devenind și o formulă reproductibilă în care intră la grămadă crush-uri, sportivi și majorete, agresori și agresați, tocilari și derbedei, rockeri gotici, anarhiști, baluri, dansuri, droguri și petreceri domestice etc etc.

Cele trei filme pe care le recomandăm sparg aceste stereotipii, propunând viziuni inedite asupra acestei perioade atât de delicate în formarea omului.

Christine (1983, regia John Carpenter)

Una dintre cele mai îndrăgite povești ale lui Stephen King, despre fantezia teribilă a unui licean în care îi bate pe agresorii lui și o cucerește pe cea mai atrăgătoare colegă. Dar și despre cum o anume relație față de obiectele pe care le însuflețim ne alienează. Nici nu îți dai seama când această dramă de liceu devine un thriller-horror în viziunea marelui John Carpenter.

Într-un orașel american în anii `80, Arnie, un adolescent acneic și plăpând agresat în recreație de colegi, reușește să se schimbe pe cale supranaturală în cel mai popular și mai atrăgător băiat din școală. Fiindcă a întâlnit-o pe Christine, care îl iubește și îl apără și îl plimbă peste tot. Doar că Christine e geloasă. Și răzbunătoare, poate prea răzbunătoare. Însă Christine nu e o fată, ci un Plymouth Fury din 1958, o rablă transformată într-o bijuterie furioasă de epocă prin iscusința de mecanic a lui Arnie, care investește în ea nu doar toți banii puși deoparte, ci suflet. Până într-acolo încât mașina pe care a botezat-o Christine capătă, cumva, conștiința pe care proprietarul ei i-a insuflat-o. Iar fantezia lui Arnie devine, pentru alții, un adevărat coșmar.

Water Lilies / Naissance des pieuvres (2007, regia Céline Sciamma)

Debutul lui Céline Sciamma, maestră a romanțelor queer, descrie într-un stil elegant și captivant descoperirile sexuale ale unor tineri dintr-un liceu din Franța. Marie (Pauline Acquart) o place pe Floriane (Adèle Haenel), membra unei echipe de înotătoare în sincron, care îi simte atracția, dar se cam folosește de ea. Anne (Louise Blachère), cea mai bună prietenă a lui Marie, care e și ea o înotătoare în sincron, se îndrăgostește de băiatul care a văzut-o din greșeală dezbrăcată în vestiare, dar care o place pe Floriane.

Filmul urmărește cu suspans evoluția acestor relații complicate, făcând practic anatomia unui crush de liceu. Marie o roagă pe Floriane să asiste la antrenamentele ei de înot doar ca să o vadă pe ea. La schimb, o pune pe Marie să o ajute cu tot felul de favoruri. Doar că pe măsură ce devine confidenta acestei fete curtate de toți băieții, Marie începe să învețe și despre primele deziluzii amoroase.

Elephant (2003, regia Gus Van Sant)

Câștigătorul Palm D`Or (plus cea mai bună regie) la Cannes în 2003, Elephant e fără îndoială capodopera lui Gus Van Sant. Inspirat după masacrul liceului din Columbine, acest film îmbină inteligent un realism aproape documentaristic cu o structură narativă inedită à la Tarantino, în care acțiunea e reluată de mai multe ori și arătată din mai multe perspective. Totul e de un firesc aproape banal, care în schimb trădează premonițiile unei tragedii. Iar în ciuda cadrelor lungi și meditative ce surprind cumva naturalist poveștile, conflictele sau pasiunile mai multor elevi dintr-un liceu, acest melanj formal ne ține într-un suspans continuu. Pe măsură ce ne atașăm de acești elevi, simțim pericolul elefantului din cameră, dar nu știm când va lovi. Iar muzica și sound design-ul impecabil realizate ne teleportează în coridoarele lungi ale școlii și totodată în mințile încurcate ale elevilor.

Pe lângă cele trei titluri de mai sus, iată alte câteva filme cu tematică de liceu pe care le considerăm demne de (re)văzut: Carrie (1976), The Myth of the American Sleepover (2010), Noce blanche (1989), High School (1968), It Follows (2014) sau  Kids (1995).

Exploreaza subiecte similare:

Christine, stephen king, John Carpenter, Céline Sciamma, Adele Haenel, Gus Van Sant, Noce blanche, Kids, Elephant, Naissance des pieuvres, Louise Blachere, Pauline Acquart, The Myth of the American Sleepover, Carrie, High School

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells