Eroarea ştiinţifică majoră din spatele The Matrix

de Marina Florea în 27 Dec 2021
The Matrix Resurrections rulează deja pe marile noastre ecrane

The Matrix este unul dintre cele mai bune filme SF, dar şi cu unele dintre cele mai stridente erori ştiinţifice. Odată cu cel de-al patrulea film Matrix în sălile de cinema, a venit probabil momentul să o scoatem în evidenţă, scrie realclearscience.com.

Înainte să intrăm prea tare în detalii, merită pomenit că autorii SF au dreptul să îşi ia nişte libertăţi legate de acurateţea ştiinţifică, atât timp cât acest lucru ajută povestirea (cu condiţia să fie una bună). Comprimarea spaţiului şi teleportările din Star Trek, găurile de vierme din Interstellar, călătoria în timp din Înapoi în viitor – toate aceste artificiii narative îşi servesc bine scopul.

Totuşi, eroarea ştiinţifică din The Matrix este una majoră. În film, Matricea este o lume onirică în întregime virtuală, în care toate fiinţele umane sunt conectate dar ţinute prizoniere într-o lume virtuală – sub autoritatea unor roboţi care ţin omenirea într-un fel de sclavie pe un Pământ infernal, pustiu, în care lumina Soarelui este obturată cu totul de un cer întunecat.

În acest context, unul dintre personajele principale, Morpheus, descrie: „Corpul uman generează mai multă bioenergie decât o baterie de 120 volţi şi peste 25 000 de BTU (British Thermal Units - n.red.) de energie termică. Combinată cu o anumită formă de fuziune, aceste maşini şi-au găsit sursa de energie electrică perfecta”.

Totuşi, nu are logică, scrie realclearscience.com. Autorii de SF ai comediei Futurama – cu doctorate la activ în matermatică, ştiinţa calculatoarelor, chimie, au gestionat inteligent noţiunea: „Dar oare în acest caz nu orice altceva ar putea fi o baterie bună?”, se întreabă unul dintre personaje, Bender: „Poate un cartof? Sau o baterie obişnuită?”. „Plus că oricâtă energie electrică ar putea ei produce, ar lua mai multă energie să îi ţină în viaţă!”, observă alt personaj, Fry.

Dezbaterea din Futurama a fost completată de către Robert Hurt, un om de ştiinţă de la Caltech/California Institute of Technology. Care a colaborat la numeroase proiecte NASA, într-un interviu din 2019 cu Esquire: „Oamenii consumă numeroase produse care au un conţinut energetic ridicat, şi singura energie pe care o degajă este căldura. Dar dacă în loc de asta ai lua toată mâncarea şi ai arde-o ai obţine MULT MAI MULTĂ căldură. Găsiţi asta în termodinamică şi în entropie; anumite sisteme pur şi simplu nu procesează eficient energia şi, practic, veţi scoate din ele mai puţină energie decât veţi băga în ele”.

Se crede că această variantă cu „baterii” a filmului Matrix nu făcea parte din planul initial al regizorilor. În versiunile preliminare ale scenariului, cei doi regizori concepeau Matricea drept altceva, un produs al imaginaţiei colective a creierelor oamenilor din ea. Roboţii malefici îi ţineau pe oameni sclavi pentru a se folosi de capacitatea de procesare a datelor a miliarde de creiere. Se pare că în 1999 studiourile au crezut că ideea este prea greu de digerat pentru publicul acelor ani, aşa că au propus varianta cu „baterii”.

Exploreaza subiecte similare:

The Matrix, The Matrix Resurrections

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
danche pe 29 decembrie 2021 09:38
Având în vedere că „Matrix” nu este un film de știință popularizată și că bateria umană este cel puțin la fel de dramatică precum ideea inițială a realizatorilor, filmul chiar nu se împiedică în această „eroare științifică”.Bine, cel puțin, că matrixul nu are drept eroi niște gărgărițe cu... opt puncte pe haine!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells