Iată ce filme concurează anul acesta la Festivalul de la Cannes! România are o reprezentantă

de Marina Florea în 3 Iun 2021
Teodora Ana Mihai concurează în secțiunea Un Certain Regard

Festivalul de Film de la Cannes - cel mai proeminent festival de film al lumii, revine anul acesta, cu o ediție amânată din luna mai în luna iulie. Joi, 3 iunie, a fost anunțată lista filmelor din selecție. România are o reprezentantă în secțiunea competițională Un Certain Regard în persoana cineastei Teodora Ana Mihai. Cristian Mungiu prezidează juriul secțiunii paralele Săptămâna Criticii.

Selecția oficială enumeră și anul acesta nume mari, printre care Wes Anderson (The French Dispatch), Leos Carax (Annette), Paul Verhoeven (Benedetta), Sean Penn (Flag Day), Sean Baker (Red Rocket), Asghar Farhadi (A Hero) și câștigătorii Palme d'Or din trecut Jacques Audiard (Les Olympiades) și Apichatpong Weerasethakul (Memoria).

Notabil este că ediția include nume notabile de femei regizor, comentează publicația Variety, printre care regizoarea maghiară Ildiko Enyedi (The Story of My Wife, foto colaj). Charlotte Gainsbourg prezintă cinematografic un portret al mamei sale, Jane Birkin, iar regizoarea britanică Andrea Arnold prezintă ultimul ei lungmetraj, Cow, ambele într-o nouă secțiune numită „Cannes Premiere”, unde Oliver Stone va prezenta premiera noului său documentar: JFK: Through the Looking Glass. 

Principala secțiune competițională numără 24 de titluri, anunțate de către Thierry Fremaux, director artistic și de către președintele festivalului, Pierre Lescure. Fremaux a dat de înțeles că urmează să dezvăluie o premieră a unui mare blockbuster (nu e vorba de West Side Story, Dune sau No Time to Die).

Secțiunea Un Certain Regard este, de asemenea, gazdă a mai multor regizoare. La Civil, de Teodora Ana Mihai, reprezintă România în secțiunea Un Certain Regard. La Civil spune povestea lui Cielo (foto colaj), o mamă din Mexic care își caută fiica răpită de membrii unui cartel de droguri. Cum autoritățile nu reușesc să o ajute, Cielo ia lucrurile în propriile mâini și se transformă treptat din gospodină în activistă răzbunătoare. Filmul a fost filmat în noiembrie-decembrie 2020 în Durango, Mexic, în timpul pandemiei COVID-19. La Civil se bazează pe evenimente reale și este rezultatul mai multor ani de cercetări ample întreprinse de regizoare în colaborare cu scriitorul mexican Habacuc Antonio de Rosario, se vede într-un comunicat remis Cinemagia. Director de imagine este românul Marius Panduru. Teodora Ana Mihai va concura, printre alții, cu actrița devenită regizoare Hafsia Herzi, care participă cu Bonne Mere, o dramă plasată în nordul Marsiliei, într-un cartier defavorizat.

Numărul de titluri din principala secțiune competițională cu regia semnată de femei vine la egalitate cu maximul din 2019 - anume patru titluri. Maghiara Enyedi, care a câștigat Ursul de Aur cu Body and Soul, va concura în competiție cu The Story of My Wife, cu Léa Seydoux și Louis GarrelMia Hansen-Løve aduce Bergman Island, o melodramă în care joacă Mia Wasikowska, Tim Roth și Vicky Krieps, despre un cuplu de regizori americani care călătoresc în insula suedeză Faro pentru a-și scrie filmele. Ducournau, între timp, vine în competiție cu drama horror TItane, cu Vincent Lindon în rolul unui tată a cărui fiu reapare pe un aeroport după ce a dispărut timp de 10 ani. Iar Catherine Corsini capătă o nouă șansă la Palme dOr (două decenii după La Repetition) cu drama socială plasată în Franța La fracture. '

După ce ediția 2020 a fost anulată în condițiile pandemiei, Cannes și-a propus să redevină un eveniment live care să readucă la un loc glamour-ul, stelele cinematografului și pe regizorii de prestigiu.

Printre invitații speciali ai ceremoniei de deschidere și al Premiului Palme d Or onorific pentru cea de-a 74-a ediție a Festivalului de la Cannes este Jodie Foster. După Jeanne Moreau, Bernardo Bertolucci, Jane Fonda, Jean-Paul Belmondo, Manoel de Oliveira, Jean-Pierre Leaud, Agnes Varda și Alain Delon, Jodie Foster va primi premiul onorific al Festivalului în semn de recunoaștere a unei călătorii artistice strălucite, o personalitate unică având o contribuție discretă dar semnificativă la evenimente contemporane. Ea va fi și oaspete de onoare la Ceremonia de deschidere ce va avea loc pe scena Palatului Festivalului marți, pe 6 iulie. Premiile vor fi acordate de către președintele juriului, Spike Lee.

Săptămâna Criticii are plăcerea să anunțe că regizorul român Cristian Mungiu, a cărui remarcabilă carieră este strâns legată de Festivalul de la Cannes, va fi președintele juriului celei de-a 60-a ediție. Regizorul va decerna Marele Premiu Nespresso celui mai bun lungmetraj, Premiul Louis Roederer Rising Star Award pentru cel mai bun actor sau cea mai bună actriță și premiul Leitz Cine Discovery Prize pentru cel mai bun scurtmetraj. Săptămâna Criticii va avea loc între 7 și 15 iulie.

Exploreaza subiecte similare:

Leos Carax, cristian mungiu, Wes Anderson, Paul Verhoeven, Sean Penn, Sean Baker, Asghar Farhadi, Jacques Audiard, Apichatpong Weerasethakul, Oliver Stone, Léa Seydoux, Louis Garrel, Mia Hansen-Løve, Vincent Lindon, Mia Wasikowska, Tim Roth, Vicky Krieps, Ildikó Enyedi, Charlotte Gainsbourg, Andrea Arnold, Hafsia Herzi, Jane Birkin, Jodie Foster, Catherine Corsini, Spike Lee

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells