Octav

(2017)

Octav

Poster Octav Postere Octav

Sinopsis Octav

Octav

Când farmecul României interbelice începe să renască în amintirile lui Octav (Marcel Iureș), o fetiță ce i se pare cunoscută îl poartă într-o călătorie minunată în timp, înapoi la anii copilăriei pentru a-l ajuta să-și redescopere bucuria de a trăi.

Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!

Caseta tehnică

Produs de

Oblique Media

Tip Ecran

wide

Distribuit in Romania de

Oblique Media

Box office Octav

Weekend premieră (02.10.2017)
  • Loc 4
  • Spectatori 27.221
  • Încasări (RON) 338.707,17
Total
  • Spectatori 58.945
  • Încasări (RON) 877.192,00
  • Încasări (USD) 224.531,74

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
Felinni pe 08 Octombrie 2017 11:32
Unic
Mi-am facut un cont aici doar ca sa imi pot spune si eu parerea despre acest film.
Este foarte, foarte bine facut, dar nu neaparat din punct de vedere cinematografic, ci ca mecanism emotional.
Personajul principal nu este Octav, esti tu. Tu esti Octav. Conacul ala nu e nu stiu ce proprietate cu care nu ai nimic de a face, este locul unde tu ai copilarit. Sunt prietenii tai, sunt amintirile tale, este prima ta dragoste si asa mai departe. Asta mi se pare mie fenomenal la acest film. L-am urmarit si am plecat de acolo plina nu de Octav, ci de mine.
Cine se duce la filmul asta si nu simte nimic are o problema grava.

17 6
ioana13 pe 13 octombrie 2017 15:10
abia astept. Maine voi merge. Multumesc de ganduri scrise
Allmond pe 08 Octombrie 2017 09:45
Un film bun
Recunosc ca m-am cam foit in scaun. Si ca, la un moment dat, mi-am pierdut chiar si rabdarea. Dar asta pentru ca nu mai sunt obisnuit cu astfel de filme, iar asta e rau. La fel, mi-am surprins aceeasi stare si in timpul unui concert simfonic, ceea ce este si mai rau. Traim intr-o lume care a devenit prea cinica, prea exacta, prea pe repede inainte, si in care nostalgia, melancolia, poezia, reveria au devenit defecte, trasaturi negative, care trebuie ascunse.
Nu e un film pentru tanti Maricica de la parter. Si nici pentru papitoi, si nici pentru pitipoance. E un film dens, plin de metafora, de intelesuri, de mesaje si invitatii spre muzica si frumos, cu alte cuvinte, e un film foarte gresit pentru noi, cinicii si flegmaticii de azi. Da, e o greseala superba, care inca mai reverbereaza undeva in mintea mea, si care imi aduce aminte, cu obstinatie, de corectitudinea mea rigida, anosta… citeşte

16 5
marina80 pe 06 Octombrie 2017 20:37
merita!
Parca ne-am uitat la filme diferite! Fetita strangulata :)) ai tras pe nas:)) Filmul e de exceptie, are atat de multa emotie bine dozata incat m-a ravasit total! Imaginea este geniala, sincer se vede ca e un om cu experienta si mai ales ca nu e un roman. Cred ca e bine ca se mai fac si filme de astea, cu tot respectul pt Puiu, Mungiu, e suficient sa fim facuti praf constant si sa avem un reminder non stop ca suntem o tara de rahat si un popor care daca ar fi sters de pe fata pamantului, nimeni nu ne-ar duce dorul. Cred ca va merge bine in cinema, tocmai ca e alt tip de film. Eu nu sunt critic, si nici nu mi-as dori, orice critic de ceva e un oarecare neimplinit in domeniu, dar fimul mi-a mers la inima. Mie totul mi-a curs frumos, muzica e splendida si povestea e tare frumoasa. Eu zic bravo!
13 6
georgiana_tranca pe 08 Octombrie 2017 21:36
De acord cu @AdaMoro! E de apreciat ca a aparut, in sfarsit, un film care se aude clar, cu imagini frumoase si fara injuraturi. Insa de aici pana la un film de nota 20 e cale lunga. Totul e fals: felul cum o joaca pe mama Lia Bugnar ( nu i se potriveste deloc rolul), felul cum se privesc actorii, imaginile. Doar Rebenciuc joaca relativ bine. Restul...prea teatral pentru un film, prea liniar, prea plictisitor! Nu are substanta filmul, insa atinge prin faptul ca toti avem amintiri din copilarie care ne starnesc emotie si nostalgie. Nota 6.
13 7
AdaMoro pe 08 Octombrie 2017 19:42
La un pahar cu prietenii, sau intr-un film?
Daca ar fi fost primul film care mizeaza pe flash back-uri si pe suprapunerea deliberata de planuri temporale pe care l-am vazut in viata mea, poate ca as fi considerat ca e mai bun decat 5-ul pe care i l-am dat. Dar nu e. Prestatia actoriceasca, coloana sonora si calitatea imaginii sunt laudabile pentru un film romanesc. Dar aprecierile se opresc aici. Marcel Iures a fost ales ca protagonist fiindca aduce cu dirijorul Celibidache? Aceeasi fata muncita, aceleasi plete romantice... Protagonistul sta la Paris si vine in Romania doar pentru revendicarea proprietatii... Ce de coincidente biografice... Scenaristul care a creat acele replici intre parinti si copilul Octav o fi vazut/ auzit vreodata cum decurge un dialog intre parinti si copiii lor de 9-10 ani? Multe cadre lungi, repetitive, plictisitoare, pentru a induce cate o idee simpla si inteligibila din prima. Simbolismul ieftin al… citeşte
13 9
lpicu pe 28 octombrie 2017 22:36
total de acord tu tine, adamoro! desi eu am vazut doar 25 de minute de film... pe bune, dragi entuziasti, chiar nu ati mai vazut filme, pana acum?
lili22 pe 28 octombrie 2018 00:07
De acord.Te intrebi in gand cand se termina.
sabinalin pe 10 Octombrie 2017 11:44
„Dacă ți se pare că o notă nu o mai auzi, ea nu a murit, ea rămâne acolo în subconștientul tău. Dacă una din note se îneacă în amintirea ta, piesa își pierde tot echilibrul. Privește viața ca pe o bucată de muzică. Fiecare eveniment este o notă, iar amintirea lui rezonanța acelei note. Dacă înlături o amintire, oricât de dureroasă ar fi, îți vei pierde tot echilibrul.” Amintiri dintr-o viata traita pe vremea cand timpul mai avea inca rabdare, pe vremea cand inca mai exista un pic de ordine, pe vremea cand iererhia valorilor inca nu fusese rasturnata. Amintiri, emotii, sentimente intr-un limbaj cinematografic senin, lipsit de ura si incrancenare, lipsit de mizerabilismul realist al valului douamiist din cinematografia romana. Lipsit de conflict si trenant pe alocuri filmul fiului marelui dirijor care a fost Sergiu Celibidache e cat se poate de necesar, o… citeşte
12 4
borisvultur pe 07 Octombrie 2017 22:41
„Trăiește viața ca pe o bucată muzicală”
Da, e lecția pe care tatăl o dă lui Octav. Film pictural, cu muzica lui Vladimir Cosma, cu copii-interpreți dezinvolți, fără înjurături, fără aluzii la mizeriile din țară, cu imaginile de excepșie semnate de celebrul Blasco Giurato, cu ideea...lui Bergman din „Fragii sălbatici” ( m-a durut puțin regăsirea asta)...adică adultul amestecat în propria copilărie, alături de el copil....
10 6
cristianstan pe 06 Octombrie 2017 22:15
e minunat
L-am vazut in seara asta, este SUPERB filmul. Total altceva, este arta, nu mizerie romaneasca cu frustrati cum ne-am obisnuit. Singurul motiv pentru care filmele romanesti merg la festivaluri: subiecte de frustrati care arata mizeria romaneasca, cam ce vrea occidentul sa se stie despre noi, ca suntem tigani si spagari. Asta este un film care va ramane in istoria cinematografiei romanesti. Impecabil! Cata emotie, sincer e zguduitor. Mi-am retrait toata copilaria, am revazut dramele, am trecut printr-un carusel de emotii. este minunat. Multumim, multumim din suflet ca facem si noi filme cu o imagine de nivel international, cu oameni care se vede ca au studiat in afara. Inteleg ce regizorul e scolit in State si UK, dop ul nu mai vorbesc, e cu Oscar in portofoliu,colectie de cesaruri are compozitorul. Un lucru as fi modificat, poate mai putina muzica, mi s-a parut prea alocuri prea mult, dar… citeşte
10 7
Noko pe 09 Octombrie 2017 20:25
Da!
Ce ma bucura este ca filmul asta provoaca reactii. Ce ma intristeaza este ca unii au si gasit nodul in papura.

Este un film frumos, un film bun. Si mi-as dori sa am puterea de a incuraja genul asta de filme, mi-as dori sa il pot transforma intr-un trendsetter, pentru ca alti cineasti sa il urmeze.

Si asta pentru ca m-am saturat sa vad intr-un film pe unul care mananca ciorba timp de cinci minute. Sau sa urmaresc picatura de la chiuveta din baie pentru alte 10 minute. Sau sa vad personajul principal miscand fereastra, care scartaie extrem de interesant, si privind in gol. Adanc si profund. Si nu mai vreau urlete, care sa ne arate cat de misto joaca ei, si nici scene fara cap si fara coada, care sa ne demonstreze viziunea unica si gramatica moderna aplicata de “tanarul si indraznetul” regizor. Si nu mai vreau injuraturi si nici scene de sex, facute doar ca sa… citeşte

9 6
Ghemot pe 09 Octombrie 2017 22:44
O capodoperă românească în adevăratul sens al cuvântului. Puține filme autohtone în stil clasic se fac la ora actuală. Acesta însă a spart gheața.
Când Marcel Iureș a declarat că rolul din acest film este rolul vieții, mi-am dat seama că nu este o metaforă abia în sala de cinema.

8 7
zalexandra pe 12 Octombrie 2017 13:06
Dezamagitor
Din punct de vedere al imaginii si al sonorizarii este intr-adevar o capodopera pt cinematografia romaneasca, dar scenariul mi s-a parut unul foarte sec si simplist, nu cred ca in perioada interbelica niste asa zisi intelectuali vorbeau ca in 2017. Actorii nu au reusit sa imi transimita nimic, dialogurile mi s-au parut foarte plictisitoare. Iar reclamele ascunse gen Joe, Gillette, Orbit etc au fost de-a dreptul penibil introduse.
In concluzie, m-am dus cu asteptari mari si am plecat total dezamagita. Nu pot spune ca este un film prost sau ca nu l-as recomanda altor persoane, dar cred ca nu este atat de capodopera pe cat se spune.

7 3
florinabarbu pe 08 Octombrie 2017 20:43
frumos
e o capodopera intr-adevar. i-as fi dat 20, nu 10. este cel mai frumos film romanesc facut vreodata. am vazut un miracol, am vazut un film care te indeamna sa il privesti cu sufletul. este realmente imposibil sa nu te atinga. daca am inceta sa procesam totul, sa trecem printr-un filtru intelectual si cand respiram, am avea o viata mai buna si am reusi sa intelegem frumosul. Filmul aceste iese din tipare si este greu de acceptat ca este frumos. este greu sa te uiti in sufletul tau si sa faci ordine. este greu, iti trebuie curaj, iti trebuie duiosie, iti trebuie incercate toate trairile de pana acum. Bogatia familiei Celibidache se simte, bogatia unui director de imagine strain cu mari capodopere la activ, bogatia lui Cosma, care este un geniu, bogatia lui Iures, ce mai, au adunat tot ce e mai bun si au daruit Romaniei cel mai de pret cadou: Octav. multumesc, azi m-am uitat putin in… citeşte
7 8
Mirageimage pe 15 decembrie 2017 19:59
Sa nu exageram...!
Gloria pe 12 Octombrie 2017 16:06
Octav, despre memoria afectivă
Filmul românesc Octav, în regia lui Serge Ioan Celebidachi, a adus în cinematografe, după primul weekend de la lansare, 27.221 de spectatori și încasări totale de 338.707 lei, devenind astfel primul film românesc din 20017 cu un debut atât de bun.

Povestea este a lui Octav (interpretat de Marcel Iureș), care își retrăiește momentele cheie din trecutul său (de la jocurile copilăriei sau prima dragoste, până la amintirile dureroase legate de familia sa), prin prisma conștiinței unui om în vârstă de 84 de ani odată cu reîntoarcerea la casa părintească.

E îmbucurător să vezi că actorii români mari, precum Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc, aduc spectatori în cinematografe. Dincolo de numele de pe afiş, filmul a beneficiat de un număr impresionant de parteneri şi finanţatori, deci de un buget de promovare important, aşadar de o… citeşte

6 3
Leclerc pe 12 octombrie 2017 20:41
Mi se pare o critica mult prea aspra si care, pe mine personal, ma jigneste, oarecum. Pentru ca, din concluzia ta, reiese ca nu exista decat doua posibilitati: ori esti ca o gaina hipnotizata de stralucirea campaniei de promovare, ori esti dezamagit de film. Si cam atat, nu? Pe de alta parte, fara sa fac caz de educatia, cultura sau structura mea profund umanista, consider ca pot sa aleg si singur ce anume mi se pare sau nu "emotionant si sensibil". Eu nu am avut "impresia" ca este, ci doar consider ca asa este. Respectand, bineinteles, gusturile si parerile celorlalti. Chiar si argumentatia in sine scartaie putin. Sunt, iata, niste stangacii sau greseli de scenariu, drept pentru care nu este un film sensibil. E ca si cum cineva spune "Iata o femeie frumoasa" si i se raspunde cu "Uhm, nu prea imi plac pantofii ei". Undeva, logica este franta.
Mirageimage pe 15 decembrie 2017 20:40
Gloria: foarte buna analiza a filmului, exacta, la obiect si nu exaltata si impresio-nala! Mirodoni: excelenta replica la pledoaria agresiva si penibil de comerciala a d-nei Cristina Dobritoiu
televizor pe 05 Octombrie 2017 00:10
Un film din anii '90, de pe vremea când TVR-ul mai avea buget. Așa pare, așa e.
6 4
cristibara pe 09 Octombrie 2017 14:21
Ocazie ratată
Scenariul conține toate elementele care ar fi putut face din acest film o capodoperă. Filmul este despre prietenia care transcende deceniile (și chiar veacul), despre copilărie, despre nostalgia după o lume frumoasă, încântătoare, demult dispărută.
Din păcate, filmul ratează aproape grosolan această ocazie uriașă. Poate că lipsa de experiență a regizorului, care se află la primul lui lung metraj (dacă iMDb are dreptate) își pune amprenta asupra producției. Filmul suferă la tehnica cinematografică, și dau un singur exemplu: scenele ”de atunci” sunt aproape indistincte de scenele ”de astăzi”, ori asta ține oarecum de abc-ul meseriei de cineast, scenele care apelează la nostalgie pot și ar trebui să fie luminoase, calde, ireale, colorate fantastic (scena de final din Titanic, anyone?). Apoi, sunt multe ocazii în care ”suspendarea… citeşte

6 5
Mirageimage pe 15 decembrie 2017 20:53
Cu totul de acord ! Oricat de mult s-a inspirat (acesta e un minus nu un plus) din celebrul procedeu bergmanian al reintoarcerii in trecut, se pare ca aceasta nu i-a reusit. Daca in pictura , uneori e greu sa distingi falsul de original, in cinema se vede imediat. De catre cei care au ochi sa vada...

Spune-ţi părerea despre Octav

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Vezi şi:  filme noi drama
Liste cu Octav
Îţi place sau deteşti acest film? Adaugă-l într-o listă!
jinglebells