View Single Post
Old 27 Jun 2015, 08:01   #21
1MicuCelUmilSiViril
Guru
 
1MicuCelUmilSiViril
 
Join Date: May 2015
Posts: 552
Kalimera!

Daca-i democratie sa facem si cateva propuneri de filme grecesti:
In primul rand, O Ilias tou 16ou, un film clasic, distractiv, ce dateaza din anul '59, un fel de Grecia antica in filme, dar o perioada a cinematografiei elene cu care grecii se mandresc.
Filmul, care are cateva personaje pe care le indragesti foarte usor, mi-a ramas in memorie de o vreme.
The Day the Fish Came Out (1967) sau Ziua in care vin pestii, un film foarte renumit, facut de Michael Cacoyannis, ce produce multa buna dispozitie.
De cateva mii de ani grecii se mentin in atentie. Asa fac si prin acest film deosebit si foarte cunoscut de ... cei cativa care il mai cunosc astazi!
Totul e facut pentru haz, astfel incat si bomba atomica poate aduce valuri de turisti, relansand economic zona!
O alta comedie simpatica e si "Istoria mias kalpikis liras - Povestea unei lire false" (1955), un clasic pentru suflet facut de Yorgos Javellas, o reusita ce se impune si astazi, curata si originala. Chiar daca lira e falsa, comedia e sclipitoare.
Spunea bine cine spunea ca lipsa de bani se vede in toate comediile lor, dar au acel aer particular, foarte amuzant si benefic.
Sunt filme pe care, in mod normal, nu trebuie si nu ai cum sa le ratezi.
Iata ca grecii se dovedesc a fi si maestrii odiseelor comice filmate, care, din fericire, sunt pe gustul romanilor, probabil si pentru ca sunt balcanici deopotriva.
Spuneam si de vechimea grecilor in ale comediei, o traditie milenara. Nu se poate trece cu vederea chiar Aristofan, al de avea piesa aceea despre carnatari, autor pe care lumea de azi are norocul sa-l cunoasca prin cateva piese care s-au pastrat (fata de alti scriitori importanti de atunci).
Ultimul film vazut pe care mi-l amintesc, facut dupa una din piesele sale, chiar daca nu e grecesc decat de "conceptie", ci spaniol, se numeste Lisistrata (2002), dupa renumita piesa omonima, cu o tema interesanta, la obiect, dar si hazlie in acelasi timp.

Antio! Geia sou!
1MicuCelUmilSiViril is offline   Reply With Quote sendpm.gif