Inainte de a incepe, o scurta corectare... Oscar 2002 nu exista. Exista Academy Awards, editia 74, in care se acorda premiul Oscar pentru cel mai bun film in 2001. Faptul ca totul se desfasoara in 2002 nu ar trebui sa induca in eroare. Daca urmaresti de exemplu situl oficial al premiilor (
http://www.oscar.com) vei vedea ca nu e folosita niciodata expresia Oscar 2002. De aceea, titlul subiectului initiat de mine se numeste "Academy Awards 74th - Oscar 2001". Cel mai bun film va ramane in istorie ca "Oscar 2001". Multumesc oricum pentru prilejul de a face aceasta precizare.
In ceea ce priveste premiile, sunt in situatie total opusa fata de tine si nu am nici pe departe habar cine va lua premiul si mi-e tot la fel de greu sa fac pronosticuri. Am vazut de exemplu toate filmele nominalizate pentru "Best Picture" si majoritatea celorlalte, insa mi-e la fel de greu sa spun CARE este FILMUL.
Incordarea e parca mai mare anul acesta decat anii trecuti. Cel putin anul trecut era clar ca unul dintre "Gladiator" sau "Crouching Tiger" vor lua filmul pentru cel mai bun film, fara ca celelalte sa aiba sanse serioase. Anul acesta, dupa ce ca recolta de filme e destul de slaba, nici unul dintre filme nu se detaseaza clar la "Best Picture". De fapt fiecare este reprezentat al unui alt gen ("Moulin Rouge" - musicalul post-modern, "Gosford Park" - un tablou de societate, "In the Bedroom" - o tragedie a ambiguitatii morale, "A Beautiful Mind" - o poveste a victoriei omului asupra conditiei umane instabile, "Lord of the Rings" - aventura omului marunt (hobbit-ul) ales/destinat sa infrunte puterile raului (de fapt mi-e cam greu sa dau o definitie la filmul asta, cand incerc sa-l vad mai mult decat un film).
Teoria ca membrii Academiei merg in general pe mana publicului (deci ar alege "Lord of the Rings") pentru ca a avut succes enorm la public e infirmata de exemplul din 1998, cand "Shakespeare in Love" a fost mult mai apreciat decat "Saving Private Ryan". Nu intotdeauna succesele de casa coincid cu preferintele celor care voteaza.
Mai greu e insa sa oferi o previziune din cauza numarului mare de votanti. E dificil sa iti dai seama de preferintele subiective ale unei multimi de gusturi voit sofisticate ca membrii Academiei.
O scena care descrie bine lucrul asta este o imagine din "Mulholland Drive" cand tanarul si genialul regizor isi pedepseste iubita care il inseala luandu-i toate bijuteriile si turnand vopsea roz peste ele :grin:. Cam asta e portretul gusturilor cineastilor americani... imprevizibil.
Dar in fond asta e frumusetea... noi ne dam cu parerea si ei isi dau cu votul.