Go Back   Cinemagia Forum > De toate pentru toti > Cafenea

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 20 Apr 2006, 17:08   #1
st3fan
Guru

st3fan

Send a message via Yahoo to st3fan
False 'adevaruri' generale

Ma enerveaza chestiile 'din popor', atat de puternice incat sunt preluate precum adevaruri.

De exemplu, "crede si nu cerceta".Nu scrie nicaieri in Biblie asa ceva, ba chiar dimpotriva.Dar toti se bat cu pumnul in piept ca nu se pot supune acestei idei sugerate de Biblie.Sau "sfertul de ora academic".Sfertul de ora academic isi are originea in Franta, unde academicienii se intalneau INAINTE de cursuri cu un sfert de ora pentru a discuta, a bea cafelute etc.Balcanicii au preluat expresia in modul cel mai...convenabil posibil.

Si alte astfel de 'adevaruri'...
st3fan is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 20 Apr 2006, 18:26   #2
Alex Leo Serban
Guru

Alex Leo Serban

eu stiam k e de pe vremea inkizitiei (kestia cu 'crede & nu cerceta')...
so: the bible has nothing to do with it.
Alex Leo Serban is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 20 Apr 2006, 18:37   #3
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Aia cu "crede si nu cerceta" e o denaturare abuzivä si dogmaticä a douä principii legitime:
- In credintä, A CREDE e esential (ceea ce nu exclude cercetarea, care însä îsi are locul în alt plan).
- Avertismentul cu privire la pericolul unei cercetäri atât de laborioase, pentru cine nu e pregätit ("Nu cerceta aceste legi / Cäci esti nebun de le-ntelegi" - Cosbuc).

* * *

Mitul "Albastrului de Voronet"

Din päcate, continuä sä circule, propagat inclusiv de ghizii turistici si mäicutele mänästirii, mitul acelui "colorant secret" cunoscut numai de mesterii locali. E o legendä nu doar falsä, ci chiar jignitoare - pentru cä nici o culoare nu e frumoasä "în sine", ci devine astfel prin mäiestria artistului de a o combina si armoniza cu alte culori. Frumusetea unicä a frescelor de la Voronet nu stä în nici o inventie chimicä misterioasä, ci în talentul pictorului care a pus în valoare albastrul, în raport cu celelalte tonuri, printre care predominä rosul si auriul. Toate trei sunt culori primare, care se exaltä reciproc, sporindu-si frumusetea, printr-o armonizare foarte dificil de realizat în plasticä - dar, la Voronet, izbutitä cu desävârsire.
Pigmentul albastru de la Voronet este unul si acelasi cu cel folosit la Moldovita, Humor, Probota, Arbore si alte mänästiri - ba chiar si în întreaga Europä medievalä, pânä în secolul al XVIII-lea. Se numeste "albastru azurit", "albastru de munte" sau "albastru de Germania", era extras din minereu de cupru, fiind un carbonat bazic de cupru cu banala formulä chimicä:

2 CuCO3 x Cu (OH)2
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 20 Apr 2006, 20:53   #4
bellhop
Guru

bellhop

nais!

mitul cu 'laseru lu Ceausescu care a distrus tancurile sovietice' stie cineva esplicatia?
Old 25 Apr 2006, 15:12   #5
raptor
Leprechaun

raptor

Originally Posted by Pitbull:
A Se numeste "albastru azurit", "albastru de munte" sau "albastru de Germania", era extras din minereu de cupru, fiind un carbonat bazic de cupru cu banala formulä chimicä:

2 CuCO3 x Cu (OH)2

.dar sincer, nu e mai frumos sa-i zici "albastru de voronet" decat "doiCuCotrei plus CuOhdoi"?

http://www.youtube.com/watch?v=81bQJGafcjU
raptor is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 25 Apr 2006, 19:47   #6
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

.da!

Ana lui Manole

Pe zidul bisericii de la Mänästirea Argesului e o patä rosiaticä (prin 1970, când am fost acolo cu scoala, încä se mai vedea cä era o inscriptie), indicând locul unde, zice-se, ar fi ziditä Ana.
Cam pe la începutul secolului XX, biserica a fost distrusä de un incendiu. Nu s-a mai putut salva nimic. Ruinele au fost demolate complet (färä sä se gäseascä nici urmä de oseminte sau ceva!), iar biserica a fost refäcutä integral.
Care Ana, de unde Ana...?
Old 25 Apr 2006, 19:56   #7
Alex Leo Serban
Guru

Alex Leo Serban

poate-i la caiafa?...
Alex Leo Serban is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 25 Apr 2006, 20:00   #8
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Adicä la ginere-su, nu?

Hai cä dete-n noi boala offtopicurilor forumchatogene asociatiidiversiste!
Old 25 Apr 2006, 20:21   #9
Bulumulu
Prophet GT Series v1.07

Bulumulu

Send a message via MSN to Bulumulu Send a message via Yahoo to Bulumulu
Originally Posted by Pitbull:

boala offtopicurilor forumchatogene asociatiidiversiste!
lol zii incet, ca se ia :lol:
Old 25 Apr 2006, 21:52   #10
raptor
Leprechaun

raptor

.arca lui noe.

.zice-se ca a luat noe pe corabie cite o pereche din fiecare animal, asta incluzand si pitecantropii din care urma sa evoluam. de fapt, pare-se, perechile nu au fost barbat-femeie, ci cupluri homosexuale. mitul e, deci, faptul ca existam (asta presupunand ca mitul poate fi considerat un fapt).

Old 25 Apr 2006, 22:05   #11
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

.auritä mi-a fost gura... :sleep:
Old 25 Apr 2006, 22:13   #12
raptor
Leprechaun

raptor

sfintul mihnea gura-de-aur.

Old 28 Apr 2006, 02:04   #13
Leonard
alter-ego

Leonard

Send a message via Yahoo to Leonard
tocmai am avut o discuþie cineva ºi mi-am adus aminte cã e des rãspîndit basmul ãsta: cã visurile dureazã 'cîteva fracþiuni de secundã', cã aºa au constatat 'experþii'. Nu e, frate! am verificat de mai multe ori. m-am trezit la un moment dat, m-am uitat la ceas dar nu eram complet în starea de trezie, visul continua, m-am culcat la loc, m-am trezit dupã încã 2 ore (de exemplu) iar visul era acelaºi ºi acþiunea lui nu înaintase prea mult. mi s-a întîmplat foarte rar rar sã dorm 10 minute ºi sã mi se parã cã am visat ceva de mai multe ore. dar în general visez cam în timp real. cred cã depinde de fiecare persoanã ºi chiar la aceeaºi persoanã de diferiþi factori. nu se poate da o regulã generalã. timpul se poate contracta sau dilata în vis faþã de timpul real (ca ºi în filme, cã tot e forum de filme). dar faza cu regulã generalã - fracþiune de secundã - e total exageratã.
Old 28 Apr 2006, 02:14   #14
Cinemania
Cinemaniac

Cinemania

Originally Posted by Leonard:
tocmai am avut o discuþie cineva ºi mi-am adus aminte cã e des rãspîndit basmul ãsta: cã visurile dureazã 'cîteva fracþiuni de secundã', cã aºa au constatat 'experþii'. Nu e, frate! am verificat de mai multe ori. m-am trezit la un moment dat, m-am uitat la ceas dar nu eram complet în starea de trezie, visul continua, m-am culcat la loc, m-am trezit dupã încã 2 ore (de exemplu) iar visul era acelaºi ºi acþiunea lui nu înaintase prea mult. mi s-a întîmplat foarte rar rar sã dorm 10 minute ºi sã mi se parã cã am visat ceva de mai multe ore. dar în general visez cam în timp real. cred cã depinde de fiecare persoanã ºi chiar la aceeaºi persoanã de diferiþi factori. nu se poate da o regulã generalã. timpul se poate contracta sau dilata în vis faþã de timpul real (ca ºi în filme, cã tot e forum de filme). dar faza cu regulã generalã - fracþiune de secundã - e total exageratã.

sau e vorba de mai multe reprize fiecare de o fractiune de secunda, nu? un vis poate reveni/continua deoarece subconstientul "nu uita" usor

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules