Drunken Angel
L-am vazut acum vreo 3 zile si nu stiu daca mai retin ceva din el, sincera sa fiu. Retin ca nu mi-a displacut, ca a fost cat de cat ok. Adica nu m-am plictisit uitandu-ma la el, mi-a placut destul de mult Mifune si n-am inteles motivul pentru care doctorul avea probleme cu bautura. Care nici macar nu era o problema pana la urma. Mi s-a parut un "fir narativ" care n-a prea avut sens. Am remarcat si eu metafora cu balta, n-o sa mai detaliez ca s-a facut de-atatea ori incat nu-i mai vad sensul. Mi-a dat senzatia de film noir din anii de glorie ai Hollywood-ului de multe ori si sunt convinsa ca filmele cu gangsteri imi plac mai mult decat alea cu samurai. Ah, for some reason, i-am retinut coloana sonora, mi s-a parut a fi una foarte reusita. All in all mi s-a parut entertaining in timp ce-l urmaream, nu mi-a ramas insa intiparit nicaieri.
In schiiiiiiiiimb
Shadows of Forgotten Ancestors
..e unul din filmele cele mai impresionante pe care le-am vazut to date. Chiar daca l-am vazut inaintea lui Drunken Angel atat de multe imagini si simboluri si sunete mi-au ramas in minte... Si cred ca o sa-mi ramana mult timp de-acum incolo. E o experienta total sinestezica, asa-mi pare. Cu o calitate de a sta agatat de tine mult timp dupa vizionare. Si sunt de acord cu absolut tot ce s-a zis despre el mai sus. Te duce intr-un timp si spatiu arhetipal din care ai senzatia ca faci parte. Pe mine m-a dus si la o carte pe care o citeam din scoarta-n scoarta in copilarie si de a carei existenta nici nu mai eram constienta. Asta pana cand am vazut filmul lui Parajanov. A fost un fenomen extrem de ciudat... Cartea se numeste
Din legendele Romanilor si m-am bucurat foarte tare ca mi-am adus aminte de ea.
Un film care are puterea asta si care-ti ofera pana la urma o experienta de genul nu poate fi decat genial. Eu nu stiu daca cineva a mai reusit sa faca ce-a facut Parajanov cu camera aici. Ii mai mult decat fotografie, e ceva aproape palpabil. Deja aberez. Ma opresc. Doar ca-mi amintesc de venirea fantomei la geamul ala si m-apuca tremuriciul iar. Si sunt atatea...
Eu votez cu
Parajanov. E indiscutabil unul dintre cele mai bune filme din turneu pana acuma.