Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 19 Jan 2009, 17:18   #21
Pashpix
Guru
 
Pashpix
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 559
Filmele româneºti ale anului 2008, între eºec ºi succes

Autor: Aura Bolboasa (Adevarul, 16 ianuarie)

Spre deosebire de anul 2007, când doar douã producþii foarte bune s-au rãzboit pentru titlul de Cel mai bun film al anului ("4 luni, 3 sãptãmâni ºi 2 zile" ºi "California dreamin"), în 2008 au rulat în cinematografele din þarã o mulþime de producþii autohtone. Campionul anului 2008 în materie de filme este „Supravieþuitorul”, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Acest film a înregistrat cel mai mare numãr de spectatori (26.772), comparativ cu toate celelalte 12 producþii româneºti care au rulat anul trecut.
Din categoria opusã face parte filmul „Un acoperiº deasupra capului”, care are cel mai mic numãr de spectatori în 2008. Doar 739 de persoane l-au vizionat, pe parcursul a patru sãptãmâni. De asemenea, dintre cele 12 filme ale anului trecut, douã nu au rulat în circuitul cinematografic: ‘Elevator’ (regia George Dorobanþu) ºi documentarul “Podul de flori”, în regia lui Thomas Ciulei.

Iatã câteva dintre producþiile anului 2008:

"Boogie (30 ºi ceva)", regia Radu Muntean, este realizat dupã un scenariu de Alexandru Baciu, Radu Muntean ºi Rãzvan Rãdulescu. Filmul îl are în rolul principal pe Dragoº Bucur - un bãrbat plecat cu soþia (Anamaria Marinca) ºi copilul sãu de 3 ani la mare, în minivacanþa de 1 mai. Se întâlnesc întâmplãtor cu cei mai buni prieteni din liceu ai personajul interpretat de Bucur.

"Nunta mutã", film regizat de Horaþiu Mãlãele, a avut un buget de un milion ºi jumãtate de euro. Acþiunea se desfãºoarã în 1953 ºi prezintã povestea unor tineri care doresc sã se cãsãtoreascã dar, pentru cã se decreteazã doliu pentru moartea lui Stalin, nu au de ales decât sã îºi facã nunta în tãcere. Distribuþia : Luminiþa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Dan Condurache, Gheorghe Dinicã, George Mihãiþã. Rolurile principale, Alexandru Potocean ºi Meda Victor.

"Restul e tãcere", de Nae Caranfil, se spune cã a fost cea mai scumpã producþie româneascã postdecembristã. Protagoniºtii lungmetrajului, realizat dupã un scenariu scris de Nae Caranfil în urmã cu 19 ani, sunt regizorul Grigore Brezeanu (Marius Florea Vizante) ºi producãtorul Leon Popescu (Ovidiu Niculescu), care realizeazã împreunã primul film românesc de ficþiune, "Independenþa României" (1911).

"Supravieþuitorul" este cel mai nou film din seria Comisarul Moldovan, începutã de Sergiu Nicolaescu în anii '70. Filmul îl are în centru pe celebrul comisar - interpretat la tinereþe de Petre Falc ºi la bãtrâneþe de Nicolaescu - care iese din închisoare ºi intrã într-un circuit internaþional de jocuri de ruletã ruseascã.

"Legiunea strãinã", cel de-al 20-lea film regizat de Mircea Daneliuc, vorbeºte despre un sat din Moldova lovit de gripa aviarã, unde se furã cabluri de cupru ºi benzinã, cu acordul poliþiºtilor, iar oamenii viseazã sã emigreze în Spania sau Olanda pentru a se înrola în Legiunea Strãinã.

Filmul ‘Schimb valutar’, în regia lui Nicolae Mãrgineanu, realizat dupã un scenariu semnat de Tudor Voican, a avut un buget de 1.500.000 de lei ºi a fost realizat timp de 45 de zile în diferite puncte din Capitalã. Un tânãr de 30 de ani Emil (Cosmin Seleºi) rãmâne ºomer ºi decide, împreunã cu soþia sa, Ana (Rodica Ionescu), ºomerã ºi ea, sã-ºi vândã casa ºi maºina ºi sã emigreze în Australia. Emil vine la Bucureºti sã schimbe banii în valutã. Aici, cade victima unui ‘ºmenar’ (Andi Vasluianu), care îi furã toþi banii. La Poliþie, unde a mers sã reclame furtul, o cunoaºte pe moldoveanca Lili (Aliona Munteanu), care îl pãcãleºte cu valutã falsã.

Top 5 încasãri

Publicaþia de specialitate “Cinemagia” a realizat un box office care cuprinde numãrul de spectatori ºi încasãrile filmelor româneºti în 2008. Topul cuprinde 11 cele mai vizionate pelicule româneºti.

„Supravieþuitorul” a avut cel mai mare numãr de spectatori (26.772) ºi a bãtut recordul la numãrul de sãptãmâni în care a rulat în cinematografe: 16 - faþã de 9 sãptãmâni câte a înregistrat în România filmul american ‘Cavalerul negru / The Dark Knight’.

Locul doi în topul filmelor româneºti cu succes la public în 2008 este ocupat de „Restul e tãcere” (regia Nae Caranfil), care a adus la cinema 22.024 de persoane. MediaPro Distribution s-a ocupat de distribuirea ambelor filme ºi a înregistrat încasãri de 339.345 lei la „Supravieþuitorul” ºi de 248.619 lei la „Restul e tãcere”.

Pe locul trei, cu 9.000 de spectatori în minus faþã de primul clasat, se situeazã „Boogie”, în regia lui Radu Muntean. Pelicula a avut 17.552 de spectatori ºi încasãri de 233.389 lei.

Debutul în regie de film al lui Horaþiu Mãlãele, cu pelicula „Nunta mutã”, a stârnit cele mai multe controverse. Un film foarte criticat, dar foarte aplaudat de public, a înregistrat în a treia sãptãmânã de când ruleazã, 10.202 de plãtitori de bilete ºi încasãri de 124.108 lei.

Pe locul 5 se aflã „Poveste de cartier”, menþinut în cinematografe 14 sãptãmâni, timp în care 5.414 spectatori au adus încasãri de 79.191 lei.

Topul fimelor româneºti pe 2008

1. Supravieþuitorul (Sergiu Nicolaescu) - 26.772 spectatori / încasãri: 339.345 lei
2. Restul e tãcere (Nae Caranfil) - 22.024 spectatori / 248.619 lei
3. Boogie (Radu Muntean) - 17.552 spectatori / 233.389 lei
4. Nunta mutã (Horaþiu Mãlaele) - 10.202 spectatori / 124.108 lei
5. Poveste de cartier (Theodor Halacu Nicon) - 5.414 spectatori / 79.191 lei.
6. Cocoºul decapitat (Radu Gabrea) - 3.766 spectatori / 27.367 lei.
7. Legiunea Strainã (Mircea Daneliuc) - 2.415 spectatori
8. Schimb valutar (Nicolae Mãrgineanu) - 1.922 spectatori / 16.365 lei.
9. Dincolo de America (Marius Barna) - 1.032 spectatori
10. Dragoste pierdutã (Petre Nastase) - 830 spectatori

Anul 2008, mai productiv

În 2008, au fost lansate ºi implicit prezentate la cinematografele româneºti simþitor mai multe filme româneºti decât în anul 2007: “De la ºase filme româneºti în 2007, numãrul a crescut la zece, în 2008, deci aproape dublu.”, a spus Raluca Soare, PR Specialist pentru Hollywood Multiplex & CinemaPRO, Division of MediaPRO Group.

Potrivit aceleiaºi surse, în 2008, la Hollywood Multiplex din Capitalã,, cele mai dorite trei filme româneºti au fost: “Supravieþuitorul”, “Boogie” ºi “Restul e tãcere”.

Pentru anul 2009 se anunþã o mulþime de filme româneºi pe marile ecrane. Astfel, la Hollywood Multiplex, vor rula opt producþii autohtone: “Întâlniri încruciºate”, de Anca Damian, “Pescuit sportiv”, de Adrian Sitaru, “Week-end cu mama”, de Stere Gulea, “Cea mai fericitã fatã din lume”, de Radu Jude, “Mar Nero”, de Federico Bondi, “Intermediar”, de Corneliu Porumboiu, “Aurora”, de Cristi Puiu , “Francesca”, de Bobby Pãunescu.

Douã filme meritã amintite : “Boogie” ºi “Restul e tãcere”

Alex Leo ªerban, cunoscut critic de film, ne-a spus: “Anul 2008 are doar douã filme , în afarã de “Boogie” ºi “Restul e tãcere”, celelalte nici nu pot intra în discuþie. Problema noastrã este cã fãceam prea multe filme proaste, mai fac ºi alþii filme proaste, dar la noi proporþia este exageratã”.

În ceea ce priveºte numãrul doritorilor de filme româneºti, “Existã un mic efect în urma filmului lui Mungiu”, spune Leo ªerban. “Boogie”, unul din cele mai vizionate filme în 2008, a prins la publicul de 30 de ani.

“Deºi “Supravieþuitorul” a ieºit pe primul loc la încasãri, “Boogie” ºi filmul lui Nicolaescu nu sunt comparabile. “Supravieþuitorul” este un film de gen, spectatorul s-a dus sã-l vadã ºi datoritã reputaþiei lui Nicolaescu. Plus cã acest regizor ºtie foarte bine sã atragã publicul prin prezenþe feminine, cum sunt Loredana Groza ºi Ileana Lazariuc. Dacã ne gândim logic “Orient expres” a avut mai multe vânzãri comparativ cu “Supravieþuitorul”, a adãugat criticul de film.

De asemenea, ºi “Restul e tãcere” a pierdut din cauza mediatizãrii prost fãcute. “Zvonurile cã este cel mai scump film din ultimul timp a determinat publicul sã aibã aºteptãri mari. El este foarte bine servit ca imagine, costume, dar este mai puþin antrenant faþã de filmele cu care ne-a obiºnuit Nae Caranfil”, precizeazã Alex Leo ªerban.

“Filmele de gen sunt necesare”

Corneliu Porumboiu, regizorul filmului “A fost sau n-a fost” - 2006, crede cã filmele care sunt dedicate unui public þintã sunt necesare pe piaþa din România. Aºa cum sunt “Poveste de cartier” ºi Boogie”.

“Premiile din strãinãtate, luate de Mungiu, au stârnit interesul publicului pentru filmul românesc. Singurele filme care mi-au placut din cele apãrute anul trecut sunt “Boogie” ºi “Restul e tãcere”. Însã nu am vãzut toate filmele, de exemplu filmul lui Nicolaescu”, spune regizorul Corneliu Porumboiu.

Premii pentru filme româneºti

Gala Premiilor Gopo 2008. Filmul lui Cristian Mungiu premiat cu Palme d'Or la Cannes în 2007, "4 luni, 3 sãptãmâni ºi 2 zile", a câºtigat zece dintre trofeele Gopo. "4 luni, 3 sãptãmâni ºi 2 zile" a fost "încoronat regele filmului românesc", dupã spusele prezentatorul celei de-a doua ediþii a premiilor Gopo, actorul Marius Florea Vizante.

Pelicula lui Mungiu ºi-a adjudecat cele mai importante trofee ale serii, premiile pentru Regie ºi pentru Cel mai bun film al anului, la care a concurat cu pelicula regretatului Cristian Nemescu, “California Dreamin' (nesfârºit)”.

De asemenea, cinci premii Gopo au revenit lui Cristian Nemescu, al cãrui prim lungmetraj, "California Dreamin'" a fost laureat pentru: Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor într-un rol principal (Rãzvan Vasilescu), Cel mai bun montaj (Cãtãlin Cristuþiu), Cele mai bune costume; filmul a primit ºi premiul "Tânãra speranþã", care i-a revenit scenaristului Tudor Voican.

În Croaþia. Filmele "Nu te supãra dar...", de Adina Pintilie ºi "Dimineaþa", de Radu Jude au fost premiate la cea de-a doua ediþie a Festivalului Internaþional de Film din Vukovar, Croaþia, care a avut loc între 9 ºi 13 iulie anul trecut.

Radu Jude a câºtigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj cu "Dimineaþa", iar filmul Adinei Pintilie a fost distins pentru Cel mai bun documentar. Premiul la categoria "Cel mai bun lungmetraj", la care a concurat ºi filmul lui Nae Caranfil, "Restul e tãcere", a revenit filmului "The Adventurers" de Bela Paczolaj, din Ungaria.


Seriale ºi telenovele româneºti în 2008

Telenovela româneascã a reuºit sã strângã la un loc mulþi artiºti consacraþi ºi a reuºit, lejer, sã aibã audienþe de invidiat. Actorilor consacraþi ai teatrului ºi filmului românesc li s-au alãturat ºi vedete din televiziune ºi muzicã. Chiar dacã nu toþi le agreeazã, ele reuºesc sã atragã atenþia tuturor.

“Doctori de mame”
“Doctori de mame” este o producþie Promance, difuzatã de Acasã TV. Cazurile descrise în serialul “Doctori de mame” sunt situaþii limitã, provocãri nãscute din indiferenþa ºi neglijenþa umanã.

“Îngeraºii”
“Îngeraºii” este o comedie romanticã despre o femeie de carierã cu doi copii nãstruºnici ºi un bãrbat devenit întâmplãtor bonã. Noua producþie Promance propune o poveste de iubire adevaratã, adresatã tuturor vârstelor, o iubire care va înfrunta obstacole ºi tentaþii cu incursiuni în lumea plinã de viaþã ºi umor a celor mici. Din distribuþie fac parte Adela Popescu ºi Ioan Isaiu.

“Regina”
“Regina” este difuzatã pe canalul Acasã TV. Este o producþie care continuã povestea din “Inimã de þigan” cu o altã poveste, mai frumoasã ºi mai plinã de intrigi.
“Regina”, noua producþie Promance este povestea lumilor unde onoarea ºi dreptul la fericire se plãtesc cu sânge. Este povestea celor care ºtiu cã trebuie sã fie curajoºi pentru a fi fericiþi.

“Voinþã de femeie”
Kanal D a lansat toamna trecutã serialul “Voinþã de femeie”, un serial românesc despre familie ºi prieteni, despre trãdare ºi infidelitate, despre lupta pe care fiecare dintre noi trebuie sã o ducã pentru a-ºi pãstra dreptul la fericire.
“Voinþã de Femeie” are o distribuþie de excepþie ºi o echipã de producþie cu experienþã. Cãtãlina Mustaþã, Adrian Pãduraru , Luminiþa Stoianovici, Marian Lepãdatu, Ruxandra Enescu, Iuliana Cãlinescu, Irina Bucescu ºi Simona Simionescu fac parte din echipa condusã de regizorul Bogdan Danelopol.


Anul 2009 începe în forþã cu douã filme româneºti

“Întâlniri încruciºate", în regia Ancãi Damian, va avea premiera pe marile ecrane pe 23 ianuarie 2009.

Gabi, Mirela ºi Andrei sunt trei oameni care aparent nu au nimic în comun, dar care ajung sã se întâlneascã ºi sã se influenþeze reciproc. Gabi este DJ la un post de radio ºi constatã cu stupoare cã un deþinut care i-a preluat numele îi seamãnã izbitor din punct de vedere fizic.

Mirela, directoarea unui penitenciar, a avut o legãturã amoroasã cu colegul ei de breaslã de origine finlandezã, Torbjorn, cu care se reîntâlneºte la o conferinþã. Iar Andrei, abia ieºit din închisoare, o gãseºte pe sora lui într-o relaþie compromiþãtoare cu cel pentru a cãrui libertate ºi-a sacrificat independenþa.

"Pescuit sportiv", filmul de debut în lungmetraj al lui Adrian Sitaru, este programat sã aparã pe marile ecrane în luna februarie a acestui an.

Filmul redã povestea unui cuplu care pleacã la picnic într-o zi de duminicã pentru a-ºi rezolva problemele conjugale. Însã o serie de evenimente ciudate ºi neaºteptate transformã aceastã ieºire idilicã de sfârºit de sãptãmânã într-o zi foarte ciudatã. În distribuþia filmului se regãsesc actorii Adrian Titieni, Ioana Flora ºi Maria Dinulescu.
Pashpix is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 05:54.


Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
jinglebells