Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Animatie

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 04 Jan 2005, 14:37   #1
Lady_Skar
El Chewbaccabra

Lady_Skar

Send a message via Yahoo to Lady_Skar
Old school animation vs CGI

Primul post... primul topic...
You just know this is gonna be my little part of the galaxy.

Deci, aici lansez un subiect care nu prea s-a discutat, si anume animatia traditionala vs CGI.
Eu inclin spre animatia traditionala, desi sunt foarte subiectiva, pentru ca citesc multe comics-uri unde imaginile sunt desenate de mana. Parca este alt sentiment cand stii ca cineva a stat cu creionul in mana cateva ore si ideile au curs din el efectiv in loc sa stea in fata calculatorului unde zeci de programe si programele au controlat fiecare miscare si gestulet al unui personaj creat.
Si let's face it... Tom si Jerry nu vor arata niciodata bine in CGI.

Insa animatia "incredibililor" a fost foarte expresiva... oare acesta este viitorul desenelor animate iar desenul de mana nu va fi nimic mai mult decat un anacronism?
whoa! ce cuvant intelectual! *pats herself on head*
sper ca l-am folosit bine...
Old 04 Jan 2005, 14:58   #2
raptor
Leprechaun

raptor

sa nu iti imaginezi ca in cazul animatiei computerizate nu exista haite de oameni care stau k creionul in mina la masa de lucru.numai ca acolo munca lor are alt rol in procesul final...

revenind,parerea mea:animatia traditionala e net superioara din punct de vedere artistic celei generate pe computer.o fi deformatia profesionala de vina .animatia pe Pc e mai lesne de facut, daca ai un pic de cap,o tzira de Flash si un sistem cit-de-cit performant...animatia traditionala e mai grea,zic eu,mai putin accesibila,dar mai plina de satisfactii.

pina nu uit, sa pun aici link-ul unui site de animatie romaneasca care merita vizitat inainte de orice discutie in sectiunea asta....www.cartoons.ro

http://www.youtube.com/watch?v=81bQJGafcjU
raptor is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 04 Jan 2005, 17:34   #3
Nightwane
SadoMasoChrist

Nightwane

prefer animatia traditionala evident dar, de exemplu, in cadrul serialelor, CGI e introdus pt. ca scade costurile de productie si scade timpul de productie. In concluzie, pt. lung-metraje prefer animatia traditionala, iar pt. seriale chit ca vreau chit ca nu vreau, tot CGI tre sa accept

PS: ma refeream la anime. Ca restul nu prea ma intereseaza.
Old 04 Jan 2005, 18:46   #4
BeNnY
Guru

BeNnY

Traditionala. Animatia din The Incredibles mi s-a parut un pic aiurea, nu stiu de ce tot vor sa fie cat mai realista, daca vreau sa vad ceva realist nu ma uit la animatii.
Old 04 Jan 2005, 19:03   #5
ogto
Gandhi's Big Gun

ogto

I choose Old Scool. Compar calitatea de la animatia WB contra Pixar.

CGI este misto, dar animatia traditionala e mai cartoonish. Love 'em both dar prefer old school.
Old 04 Jan 2005, 20:22   #6
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Si eu sunt pentru animatia traditionala. Imi plac si tehnicile computerizate foarte fidele realitatii, dar consider animatia "manuala" mult mai expresiva (deocamdata). Totusi, vreau sa atrag atentia ca mai sunt si alte tehnici de animatie, de exemplu animatia "cadru cu cadru" ("A Nightmare Before Christmas", "South Park" la inceput etc.). Mai e o tehnica - in CGI - pe care au folosit-o in "The Polar Express": l-au filmat pe Tom Hanks apoi au animat pe baza mimicii sale cu soft-uri performante... chestia asta mi se pare o aiureala. Decat sa se faca toate desenele animate asa, prefer sa se faca toate ca "Steamboat Willie".

CGI-ul are viitor in filmele "adevarate", printre action heroes si Imperial Carriers, unde animatia traditionala nu are nici o sansa. Desi imi place sa-mi amintesc de pinguinii din Mary Poppins... mult mai amuzanti si mai bine realizati in general decat Jar-Jar Binks. (:hmm
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 04 Jan 2005, 23:52   #7
Gaandalf
The White Rider

Gaandalf

Evident aleg old school ... mie imi este dor de ce aveam inainte pe marile ecrane akum... numai CGI cu galeata ... shi nu e chiar asha bine. Alte motive nu mai dau k le-atiz inshirat voi pe toate mai sus.

Unde a ajuns CGI in ziua de azi ? Depatrte shi DA ushureaza munca shi producerea animatziilor dar mi se pare bullshit! Sunt de acord cu Benny ... Incredibles mi-a placut enorm dar parca prea au exagerat cu cgi shi au deformat mai mult decat sa perfectzioneze. Shi aici ma refer la personaje unde este clar vizibil schimbarea shi pot spune shi "mutilarea" cat de cat a acestora.

Oricum is multzumit ptr CGI - shi aici includ Star Wars-ul fara de kre nu ash shti ce inseamna parul maciuca la cinema... ce pot sa mai zic este ca ashtept revenge-ul k pe ace dar in acelashi timp asha mai vrea un film de animatzie 2d foarte mult.
Old 05 Jan 2005, 10:36   #8
alexedi
Junior

alexedi

Send a message via MSN to alexedi Send a message via Yahoo to alexedi
Esti '"cat de cat" neclar....

Originally Posted by Gaandalf:
Evident aleg old school ... mie imi este dor de ce aveam inainte pe marile ecrane akum... numai CGI cu galeata ... shi nu e chiar asha bine.
Unde a ajuns CGI in ziua de azi ? Depatrte shi DA ushureaza munca shi producerea animatziilor dar mi se pare bullshit! Sunt de acord cu Benny ... Incredibles mi-a placut enorm dar parca prea au exagerat cu cgi shi au deformat mai mult decat sa perfectzioneze. Shi aici ma refer la personaje unde este clar vizibil schimbarea shi pot spune shi "mutilarea" cat de cat a acestora.

De ce e CGI bullshit? Compara orice Pixar cu orice Disney traditional din ultimii 10 ani, de exemplu. Nu stiu daca CGI e mai ieftin. Incredibilii a costat 90 de milioane. Nu cred ca usureaza munca. Ce inseamna "unde este clar vizibil schimbarea... shi mutilarea"? :? :? Incredibles mi se pare cel mai stilat, inteligent, subversiv si curajos Pixar de pana acum. Pixarii au avut flerul sa conceapa personajele umane ca pe niste caricaturi din benzi desenate (care oricum "joaca" mai bine decat multi actori reali- iar asta inseamna o gramada de munca), pentru ca stiu ca nu pot face deocamdata un om (fotorealistic)- zemeckis dadu o gramada de bani pe motion capture si iote ce zombies i-au iesit in Polar Express. Si de ce ar trebui sa faca? Pentru asta exista actori in carne si oase.
Concluzia 1: Gandalf, nu stii exact despre ce vorbesti, ce vrei sa spui, sau cum sa o spui.
Concluzia 2: Nu cred ca punem problema bine. Cred ca traditionalul si CGI au loc pe piata linistite, atat timp cat ambele specii au ceva de povestit si o povestesc bine (plus ca o gramada de 2d-uri sunt prelucrate- vezi Spirited Away, animatia mea preferata la ora actuala). O sa am intotdeauna in suflet si alba ca zapada, si frumoasa si bestia, si tripletele/miyazakiurile etc. Dar in acest moment, Pixar este noul Disney (sper sa nu o dea in bara cu "Cars"), Nemo l-a inecat pe Will Smith, iar Edna Mode dicteaza in lumea animatiei, traditionala sau nu.
alexedi is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 Jan 2005, 10:42   #9
Nightwane
SadoMasoChrist

Nightwane

Re: Esti '"cat de cat" neclar....

Originally Posted by alexedi:
plus ca o gramada de 2d-uri sunt prelucrate- vezi Spirited Away, animatia mea preferata la ora actuala

Miyazaki, pana la Sen to Chihiro no Kamikakushi, s-a bazat doar pe tehnici traditionale. Si la Spirited Away foloseste tehnicile old-school dar, le imbunatateste cu ajutorul computerului. Deci,CGI-ul nu strica decat atunci cand arata groaznic in cadrul unui film/serial (de exemplu DNAngel unde cladirile CGI erau deranjante si mai sunt multe exemple) si atunci cand nu e folosit cu cap. Dar parca tot mai bine arata Tonari No Totoro sau Crimson Pig animat old-school. Oh well... ah si, apropo de Miyazaki, a reusit careva sa puna mana pe Howl's Moving Castle (a aparut in 2004)? I want it badly.
Old 05 Jan 2005, 10:57   #10
alexedi
Junior

alexedi

Bine zici

Total de acord. Trebuie cap. De ex faza cu florile din Spirited Away este cel mai frumos lucru pe care l-am vazut vreodata. Sau vederea unei case din trenul plutitor. Superb.
Old 05 Jan 2005, 12:44   #11
ogto
Gandhi's Big Gun

ogto

Re: Esti '"cat de cat" neclar....

Originally Posted by Nightwane:
Miyazaki

Foarte bun exemplul. I tottaly agree.
Old 05 Jan 2005, 12:54   #12
Nightwane
SadoMasoChrist

Nightwane

Pe de alta parte il avem si pe Satoshi Kon care manipuleaza si cgi-ul si old-school animation cu maiestrie (de ex. Perfect Blue, Millenium Actress sau Paranoia Agent). Momentan, il consider unul dintre cei mai buni regizori (nu intra in aceeasi categorie cu Miyazaki pt. ca ceea ce face Kon, e foarte diferit de ce face Miyazaki). Anyway, ideea era ca, daca regizorul vrea si isi permite (evident, daca si studioul de animatie e cat-de-cat bun, cum e cazul celor de la MadHouse - cei ce au animat toate filmele si serialul lui Kon), CGI-ul e insesizabil si nu deranjeaza deloc ci imbunatateste filmul.
Old 05 Jan 2005, 13:11   #13
raptor
Leprechaun

raptor

.ambele au elementele lor de virf-dar vorbind strict de animatie si nu neaparat de tratarea subiectului, cgi-ul paleste in fata traditionalei.Celor de la Disney nu le lipsesc artistii,le lipseste creierul(mai nou).Ceea ce fac ei la ora actuala e o siroparaie crunta...de la Lion King nu-mi aduc aminte de vreun film decent al lor...
Cea mai evidenta diferenta intre cele 2 tehnici competitoare e volumul de munca.aseara,intr-un fel de documentar pe VH1 despre South Park, Trey si Matt povesteau cum avusesera nevoie de citeva luni pentru a face episodul-pilot(lucrat "manual")-iar dupa aceea au folosit un program de calculator cu care dau gata un episod in citeva zile...-si o sa ma iertati daca nu am acelasi respect pentru un om care sta la masa de lucru si asuda timp de 2 ani si un altul care sta la pc citeva zile. intrati pe site-ul celor care au facut "Fast Film" si trageti un ochi-doi peste documentarul 'making of...'.
http://www.widrichfilm.com/fastfilm/main_en.html
.in plus eu gasesc un farmec aparte in desenul animat traditional pentru ca e mai pur(nu domestos) si mai apropiat de arta grafica decat animatia computerizata...

Old 05 Jan 2005, 13:14   #14
notorious
NBK

notorious

Incredibles mi se pare cel mai stilat, inteligent, subversiv si curajos Pixar de pana acum.

subversiv ?? de ce, pt ca navigheaza impotriva curentului disney-an de animatie traditionala ? pai, atunci ar trebui sa eticheam orice film de animatie CGI drept subversiv !

desi aleg old school animation, care merge cel mai adesea pe minimal si caricatural (si asta era intentia initiala a lui disney, nu sa creeze oameni in carne si oase - vezi 'final fantasy'), trebuie sa recunoastem ca viitorul animatie e tot CGI !

singurul film de animatie traditionala de anul trecut care a rezistat la B.O. a fost 'home on the range'.
Old 05 Jan 2005, 13:37   #15
alexedi
Junior

alexedi

Nota

Notorious a scris: [/quote] subversiv ?? de ce, pt ca navigheaza impotriva curentului disney-an de animatie traditionala ? pai, atunci ar trebui sa eticheam orice film de animatie CGI drept subversiv !

singurul film de animatie traditionala de anul trecut care a rezistat la B.O. a fost 'home on the range'.[/quote]

Home on the range e stupid.
Nu, nu e subversiv pentru ca e CGI, e subversiv ca indrazneste sa spuna "if everyone is special, no one is". Pentru ca isi rade de ce a ajuns america in momentul asta.
Old 05 Jan 2005, 14:18   #16
Gaandalf
The White Rider

Gaandalf

Re: South Park si munca

Inteleg ca Trey si Matt desenau luni de zile, tot respectul, da desenau minimalist (which is ok by me). Asa ca normal ca un program pe calculator iti face episodu in cateva zile. Pentru ca desenele South Park sunt in esenta oribile, dar castiga prin ironia serialului. Exemplul nu e bine ales. Gandeste-te ca numai un cadru cu un par lung bine facut in CGI ia o gramada de timp.
Nu intzeleg de ce te iei de Trey shi de Matt avand in vedere k bajetzii au demonstrat in Team America k vor sa faca intotdeauna ceva diferit shi dificil incat sa fie apreciat? A fost aseara documentarul pe VH1 - despre South Park dk ai vazut. Baietzi oricum aveau sa cashtige in popularitate dupa ce ironizau absolut orice ... inclusiv orashul lor natal DETROIT unde au crescut shi de unde au luat toate ideile ptr South Park. I-au facut pe totzi locuitorii Detroit-ului nishte incultzi shi nishte ratatzi .. au primit amenintzari cu moartea ptr asta cica.... shi nu prea mai calca p'akolo.

Mi se pare genial absolut orice are legatura cu South Park ... indiferent k le fac pe calculator sau nu. Sunt geniale... shi personajele sunt criminale. Ce sa ai zic de vocile kre le auzi in serial k majoritatea sunt ale lor.
Please ... afla mai multe despre Trey shi Matt shi pe urma critica... Uite itzi dau voie sa critici Baseketball - un jeg de film ... :sick:

Dar suntem aici sa vb despre animatzie asha k sa ramanem on topic.
Old 05 Jan 2005, 15:48   #17
alexedi
Junior

alexedi

Teoria discursului

Daca tie ti se pare ca m-am luat de "baietzi" Trey si Matt, e cam nasol. Am spus, e drept, ca serialul mi se pare desenat superschematic (mai mult ca sigur ca e intentionat desenat asa). Si am mai spus ca e mult mai usor sa faci o fata cu trei linii pe calculator (sau manual, for that matter) decat Baile Zeilor din Spirited Away sau reciful din Finding Nemo. Altul este insa farmecul South Park: ironia la adresa conservatorismului/ conformismului bla bla bla. Imi place South Park, chiar daca nu la fel cum mi-ar fi placut la 16-17 ani (probabil principalul public south park sunt adolescentii "diferiti"). Doar ca are o soarta destul de trista. A inceput cu avant si fronda si a devenit, incet-incet, un fel de jackass.
Pana una alta, take a course in discourse analysis.
Old 05 Jan 2005, 15:51   #18
raptor
Leprechaun

raptor

scuzati,am facut mai inainte o mica prostie.inca nu m-am acomodat cu butoanele de moderator .

revenind.

Quote:
Inteleg ca Trey si Matt desenau luni de zile, tot respectul, da desenau minimalist (which is ok by me). Asa ca normal ca un program pe calculator iti face episodu in cateva zile. Pentru ca desenele South Park sunt in esenta oribile, dar castiga prin ironia serialului. Exemplul nu e bine ales. Gandeste-te ca numai un cadru cu un par lung bine facut in CGI ia o gramada de timp.

.ba eu zic ca exemplul e bine ales.pentru ca daca stai sa te gindesti bine-daca un desen minimalist ca SP are nevoie de citeva luni de munca(facut "de mina")atunci poti sa estimezi de cit timp e nevoie pentru o animatie mai complexa.
.cam da,south park a inceput sa se moleseasca de ceva vreme(...dar e in cursul firesc al lucrurilor sa se ajunga la ruina.)-la ei animatia doar sustine discursul.

Old 05 Jan 2005, 15:52   #19
Gaandalf
The White Rider

Gaandalf

Pana una alta scriu "bajetzi" k asha am scris de fiekre data shi nu ma corecta pe mine k nu ai ce sa corektezi ... shi doar k tzie nu-tzi plac Trey shi Matt asta nu inseamna k South Park este un jeg.
Nu zic k SPirited Away a fost nashpa .. dar chestia este k dk vedem zilnic numai chestii kre fac parte din ce este la moda... ne stricam rau de tot.
Simplismul asta de la South Park ... caricaturile alea aruncate pe ecran ... mie imi plac la nebunie de 1000 de ori mai mult decat Shark Tale sau orice alt desen animat cu CGI sau fara. Se munceshte mult la ele nu zic nu .. dar de multe ori nu fac 2 bani ... bir exemplu SHARK TALE ....
O sa ma corectezi shi ptr "bir" ?
do u know what it is ?
Va pup!
Old 05 Jan 2005, 16:05   #20
alexedi
Junior

alexedi

:))))

Mi se parea mie ca m-am dedublat mai raptore ))

Sa clarificam:
Da, e greu sa faci chiar si 3 liniute sa se miste desenand de mana. Dar e mult mai usor sa le faci la PC. Pe de alta parte, e mult mai usor sa faci 3 liniute pe PC decat sa faci Shrek sau Nemo sau oricare animatie tip CGI, pentru ca alea nu sunt numai 3 liniute miscatoare cu un desen/ poza in spate. Incerc sa spun ca mor dupa ambele feluri de animatie, si ca nu se pune problema cine asuda mai mult, ca si la un Pixar muncesc sute de oameni ani de zile, fratilor!!! Si alea incep cu storyboard-uri desenate de mana, cu machete si o gramada de ore de nesomn. Pfui ce m-am ambalat. :lol: :lol: :lol:
Deci, ca sa ma calmezzzzz, victoria e de partea povestii, a unui scenariu coerent, a ritmului si a personajelor.
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules