Go Back   Cinemagia Forum > De toate pentru toti > Cafenea

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 03 Feb 2004, 16:28   #1
ddoro
Novice

ddoro

critica de film: "pamantul care vibreaza"

am citit de curand cronica lui A Gorzo la LOTR- 'Pamantul care vibreaza' care mi-a provocat un entuziasm neobisnuit. mi se pare ca nivelul criticii de film din romania creste in continuu, ceea ce este f fain!!! si este incredibil cum se descurca gorzo in arta criticii si e si de varsta mea... mama lui! cred ca o sa-l ia pe Al S in curand
cronica lui o puteti gasi pe site-ul Dilemei, pe undeva pe acolo.. mi-a fost lene sa mai copii adresa aici.
daca aveti chef, faceti un top al criticilor aici. sau cronici preferate...
dar va rog, baieti, nu reluati discutiile despre LOTR aici.
Old 03 Feb 2004, 18:52   #2
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Articolul nu e chiar asa de rau...

Totusi, nu mi se pare ca e o recenzie de film, cat e o prezentare a reactiilor diferitelor categorii de public la film, facand - in acelasi timp - destul de limpede (sau nu...) - care este parerea lui. Si mi se pare ca e nedrept in ceea ce priveste "Harry Potter"...

(P.S.: Articolul lui ALS cu "FSI" e mult mai bun... Si mai pertinent, asa...)
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 04 Feb 2004, 09:29   #3
ddoro
Novice

ddoro

hai sa-ti spun cum mi se pare si mie...
eu o vad ca o recenzie de film prin ochii diferitilor spectatori.. si mi se pare ca LOTR este chiar genul de film careia i se potriveste f bine genul asta de cronica. spectatorii lui se impart in general in 2 tabere opuse -cam asa se vede si de pe forumul cinemagia. in ceea ce priveste pertinenta, nu stiu cat de pertinenta poate fi in sine o cronica de film, ci tonul autorului, mai degraba, da nota de pertinent/ nepertinent a recenziei. or, in ceea ce priveste LOTR iti tii in frau entuziasmul si adopti un ton 'pertinent' cu atat mai usor cu cat iti place mai putin filmul (ma rog, sau e regula generala asta).
mie mi-a placut f mult entuziasmul recenziei(chit ca eu nu tin f mult la filmul asta) al unui cronicar f abil (un mic legolas).
te salut
Old 04 Feb 2004, 10:55   #4
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Pai... este o recenzie de film prim ochii diferitilor spectatori, dar as fi preferat un articol "clasic", in care autorul mai mult sa vorbeasca despre parerile proprii, decat ale altora. Nu zic ca nu este un articol bun, dar seamana mai mult cu un articol obisnuit, decat cu o recenzie "profesionista". Cat despre pertinenta, sunt de acord, atata doar ca tonul autorului se reflecta in cronica de film, deci si aceasta poate fi "pertinenta".

"in ceea ce priveste LOTR iti tii in frau entuziasmul si adopti un ton 'pertinent' cu atat mai usor cu cat iti place mai putin filmul"

In cazul LOTR, eu cred ca oricum poti deveni pertinent... si daca nu-ti place... si daca il adori... (si exemple sunt...)
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 04 Feb 2004, 11:41   #5
raptor
Leprechaun

raptor

Am citit si eu articolul respectiv,si,ca fan declarat,LOTR,ma declar multumit.MinRep are dreptate,nu e tocmai o critica a filmului,ci mai degraba o comparatie intre categoriile de spectatori,si o explicatie a viziunilor diferite asupra filmului.Totusi simt un minuscul,imperceptibil curent de falsitate-pentru ca Andrei Gorzo incearca sa se puna in locul fiecarui spectator si sa-i explice senzatiile treaite,deci e o relatare in mare parte imaginara-in loc sa fie obiectiv e de doua ori subiectiv-iar concluzia e bazata pe ambele 'vederi'.Exista si unele scapari,mai degraba confuzii(Mordorul e destul de foarte in est-dar cred ca asta si voia sa zica)-oricum,in mare,e opinie care mie mi se pare,repet,multumitoare.
Uite link-ul,in caz ca mai sunt curiosi:
http://www.algoritma.ro/dilema/fw.ht...ma/search1.htm

http://www.youtube.com/watch?v=81bQJGafcjU
raptor is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 04 Feb 2004, 16:29   #6
KORBEN
Guru

KORBEN

@ raptor
10x de link
aveam ziaru akasa da`mi era cam lene si nu mai stiu p unde l`am pus
cat despre cronica, in mod clar apara filmu
in mod clar nu e cea mai buna scriitura alui gorzo
Tell me what to do, tell me what to say
KORBEN is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 04 Feb 2004, 19:47   #7
marcu
Veteran

marcu

A. Gorzo a afost adus la Dilema (acum veche) de Alex. Leo Serban. Gorza este independent, uneori chiar il contrazice - amical - pe ALS.
Sunt mai multi critici de film buni in presa romaneasca. Voi face un clasament mai incolo.
Old 04 Feb 2004, 20:06   #8
raptor
Leprechaun

raptor

Originally Posted by KORBEN:
@ raptor
10x de link
aveam ziaru akasa da`mi era cam lene si nu mai stiu p unde l`am pus
cat despre cronica, in mod clar apara filmu
in mod clar nu e cea mai buna scriitura alui gorzo

ehem...zici ca nu e cea mai buna pentru ca e favorabila LOTR?

http://www.youtube.com/watch?v=81bQJGafcjU
raptor is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 04 Feb 2004, 21:36   #9
Gaandalf
The White Rider

Gaandalf

Poate luatzi articolul shi il postatzi shi voi la Fanatic k la mine nu incarca pagina shi nu pot citi ce s-a scris despre LOTR ...
Old 04 Feb 2004, 22:03   #10
EgoN
Guru

EgoN

Originally Posted by Gaandalf:
Poate luatzi articolul shi il postatzi shi voi la Fanatic k la mine nu incarca pagina shi nu pot citi ce s-a scris despre LOTR ...

incearca la linkurile:
http://www.algoritma.ro/dilema/fw.ht...nt=3/index.htm

sau http://agenda.liternet.ro/articol.php?art=710
Old 05 Feb 2004, 16:26   #11
ddoro
Novice

ddoro

vad ca esti de acord cu mine
Originally Posted by MinRep:
Cat despre pertinenta, sunt de acord,

dar ajungi la concluzia contrara...
Quote:
deci si aceasta poate fi "pertinenta"...
(dar deja intram intr-o polemica prea subtila pentru mine, asa ca s-o lasam balta...)

bun, sa inteleg ca nu v-a placut prea tare cronica, dati atunci cronici care v-au placut -nu neaparat romanesti. poate mai descoperim unii de la ceilalti alti cronicari interesanti!
Old 05 Feb 2004, 16:33   #12
ddoro
Novice

ddoro

scuze, am uitat sa inchei citatul inainte de paranteza.. sper ca s-a inteles..! pa
Old 05 Feb 2004, 17:53   #13
Ambra Blu
Banned

Ambra Blu

Cred ca In Romania e un singur cronicar Ok de film care poate sa faca spagatul si in alte arii culturale, si ala e pe invers.

Mintea lui Gorzo, in schimb e pe invers, de unde si cronicile alea inspizde si prolixe.
Ambra Blu is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 Feb 2004, 18:00   #14
Alex Leo Serban
Guru

Alex Leo Serban

gorzo face un tip de cronica empatica, la limita eseului, ferindu-se de verdicte si lasindu-se usor furat de literatura; el incearca sa recreeze emotiile filmului prin scris.
imi place mult cum scrie, dar imi place pt ca le scrie EL: e f. subiectiv, dind impresia ca e de fapt obiectiv.
eu n-as vrea sa scriu asa, si - de altfel - cred ca sint kiar la antipodul acestui tip de cronica: ma intereseaza mesajul, nu forma (calofilia), verdictul, nu contextul, ierarhia, nu genealogia, regizorul, si nu actorii.
gorzo este un esentialist, eu sint un formalist.
si sint intotdeauna subiectiv - fara scrupule sau regrete!
nu cred ca trebuie sa existe un unic mod de a face cronicareala - critica - scris despre film - whatever.
e bine ca sintem complementari.
Alex Leo Serban is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 Feb 2004, 18:58   #15
notorious
NBK

notorious

tot ceea ce ii lipseste lui andrei gorzo in cronicile sale (scrise cu atata emotie si dragoste pt film, incat uneori te copleseste si te face sa te duci la un film care nici macar nu te intereseaza) este putin tupeu si putina aciditate. un critic TREBUIE sa-mi spuna daca un film este bun sau nu. gorzo ezita. trebuie sa fie mai concis. dar pt cinefilul autentic este o binecuvantare - nu o data m-am lasat fermecat de cronicile lui.

p.s.: fara suparare, niciodata n-o sa-l intreaca pe alex leo serban!
Old 06 Feb 2004, 00:34   #16
ricutza
Babyface Killer

ricutza

Send a message via ICQ to ricutza Send a message via MSN to ricutza Send a message via Yahoo to ricutza
eu sunt fan Gorzo!
mie imi plac foarte tare cronicile lui si am senzatia de multe ori ca sunt scrise pentru mine...mie cronicile lui imi dau exact informatiile de care am nevoie, reusesc sa-mi dau seama si daca lui i-a placut sau nu filmul, este exact ceea ce vreau sa citesc...sunt de acord ca de multe ori e un pic sofisticat si are niste formulari mai ciudate, dar pe mine nu ma deranjeaza...
Old 06 Feb 2004, 02:04   #17
marcu
Veteran

marcu

Cred ca e prea devreme ca A. Gorzo sa aiba "fani" - parerea mea subiectiva. Il citesc si eu, sa ma informez. E util "esentzialismul" din cronicile sale. Alex. Leo Serban - e alt nivel. ALS traieshte in zona periculoasa a verdictelor shi prin asta te cucereshte. E un fel de Ayrton Senna al cronicii de film.
Old 06 Feb 2004, 09:44   #18
Leonard Pyron
Guru

Leonard Pyron

As numi enul de cronica practicat de cei doi ca fiind CRONICA MIORITICA... Si pe alocuri, pasunista !
Leonard Pyron is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 06 Feb 2004, 12:23   #19
Alex Leo Serban
Guru

Alex Leo Serban

Originally Posted by Leonard Pyron:
As numi enul de cronica practicat de cei doi ca fiind CRONICA MIORITICA... Si pe alocuri, pasunista !

dak gasesti o singura kestie pashunista in cronicile mele, arata-mi-o si-o maninc cu fulgi cu tot! :evil:
PS btw, se spune "mioriTZica" :wink:
PS2 si, de fapt, ce inseamna!? :o
PS3 si ideea era k sintem complementari, eu si gorzo, nu k semanam - bai l.p., tu nu citishi ce scrisera oamenii astia p-acilea?? :evil:
Alex Leo Serban is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 06 Feb 2004, 14:19   #20
Leonard Pyron
Guru

Leonard Pyron

Asta cu coplementaritatea ti-a placut tie mult. Tzi-a mers la suflet, dar a vrut oamenii sa se puna bine cu tine, nu mai mult...
Leonard Pyron is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules