Go Back   Cinemagia Forum > De toate pentru toti > Cafenea

Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Old 05 Mar 2003, 22:28   #1
ricciotto
Guru

ricciotto

Critica criticii de film

Cine mai scrie bine despre film la ora asta? Care sunt cronicarii vostri preferati (romani si/sau straini)? Recomandari, sugestii, links, orice, astept cu aviditate.

Ricciotto
ricciotto is offline   sendpm.gif
Old 05 Mar 2003, 22:42   #2
Amyd
Guru

Amyd

Pot sa spun cine nu imi place deloc? That would be Mr. Ebert. Superficial pe alocuri, prost informat adeseori, transformat in vedeta si ridicat pe postament parca ar fi Kael reborn (fara mari proteste sau semne ca ar vrea sa renunte la cele 15 minutes of fame prea curand), pretentios fara motiv si snob fara a fi cool, he basically sucks.

Favorita mea e, desigur, Mrs. Betty Bowers and the Landover Baptist team.

Salutari,
Andrei
Amyd is offline   sendpm.gif
Old 06 Mar 2003, 01:19   #3
ricciotto
Guru

ricciotto

si mie mi se pare overrated ebert. din pacate, a devenit un soi de piatra de hotar a criticii de cinema americane. eh.

unele dintre "cronicile" de la link-urile tale sunt to die for indeed

dar parca mai egal in talentul sau ar fi the filthy critic - curat de referinta (lotr fans, don't even THINK of clicking there!)

in ultima vreme m-a cam parasit rabdarea si m-am multumit blurb-urile expeditive de la "variety" - imi place stilul lor de cronicari sportivi/business execs - ocazional dind cite o tura pe la rottentomatoes.com, cind voiam amanunte.

mai nou insa am citit citeva cronici romanesti care m-au siderat prin lipsa de profesionalism. erau de vreo trei sortimente:

1. cronici mondene ale vietilor din spatele camerei, juicy details gen cine s-a casatorit cu cine dupa filmari, cine cu cine se mai inrudeste, etc. (like i could possibly care???) - totul facut intr-un spirit de veche clica, oameni care se cunosc, se viziteaza si se plac de o viata, vorba aia, si cum sa vorbim filmul lui x de rau, il laudam fara sa fim prea specifici si incheiem apoteotic cu un indemn catre spectatori ca nu cumva sa il piarda;

2. foarte personale notatii doar prilejuite, asa, in treacat, de vizionarea filmului respectiv, un fel de vitrina a vietii interioare bogate a romancierului ratat care isi cistiga o piine scriind cronici de cinema -uneori dindu-ni-se chiar prilejul sa catch a glimpse intru activitatile zilnice ale acestuia, gen mers nu stiu unde, intilnit cu nu stiu cine, i am so cool si bagat in seama, am auzit ca m-a citit si cutare si a zis x, etc. - absolut patetic...

3. rezumate de film, ocazionale povestiri constiincioase vag punctate de cite un comentariu. pina la urma, cele mai oneste, daca mai bine nu se poate.

andrei gorzo e deocamdata singurul palatabil, imhobowiksf*. trebuie sa mai fie si altii, nu?

acu' pe bune...

ricciotto

* in my humble opinion, based on what i know so far
Old 06 Mar 2003, 20:22   #4
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Adica voi chiar cititi ce scrie Mr. Ebert? Acum un an, eu mai citeam, dar am inceput sa ma prind ca ceva nu e in regula cand Red Dragon a primit 4 stelute.

Oricum, la recomandarea lui Amyd, am vazut ce scrie si Betty Bowers & Co. si, intr-adevar, e extraordinara! Mai ales ca imbina tot felu' de glumite cu religia (ma rog...) si profesionalism. Dupa cateva minute, citatul meu favorit despre "8 Mile":

In 8 Mile, Jesus (Eminem) has returned to warn Americans who bathe, but blithely go about sinning that Hell is a lot closer than they think

Cat despre critica romaneasca, mai incercati prin "Romania Libera" ("They get lucky sometimes" - vorba lu' Will Smith in "Men in Black") sau "Dilema". In orice caz, mai mult prin ziare si reviste sub forma de ziar. In rest... Revista aia a CNC, "Cinema" e destul de ingaduitoare cu multe filme.
MinRep is offline   sendpm.gif
Old 07 Mar 2003, 11:47   #5
theo
Guru

theo

Mie imi place Mr Cranky. http://www.mrcranky.com/index.html
theo is offline   sendpm.gif
Old 07 Mar 2003, 12:50   #6
Ambra Blu
Banned

Ambra Blu

Mergeti si pe o pagina romaneasca, cu un design saracacios:
www.filmcritic.ro
Niste ATFisti isi dau cu parerea, fac lobby, etc. Mi-a placut ce zice acolo von Trier (ale carui filme nu imi plac, though): "Sa zicem ca cinematograful este un alfabet. Si ca eu caut o litera in plus."
Ambra Blu is offline   sendpm.gif
Old 08 Mar 2003, 00:33   #7
ricutza
Babyface Killer

ricutza

Send a message via ICQ to ricutza Send a message via MSN to ricutza Send a message via Yahoo to ricutza
Andrei Gorzo este intr-adevar un critic excelent si in mod cert preferatul meu. L-am remarcat in revista Secolul 21 unde avea niste articole minore in comparatie cu cele scrise de Ada Rosetti, St. Aug. Doinas sau Alex Leo Serban, dar extrem de bine scrise( ca si cele din Dilema). Ultimul impreuna cu Mihai Chirilov intra foarte bine in categoria criticilor penibili...atunci cand am fost la lansarea cartii "7 scenarii" a lui Cristian Mungiu, Chrilov(sper sa nu-l confund) trebuia sa prezinte o parere avizata despre opera. in loc sa faca asta, a vorbit tot timpul despre un sms pe care i-l trimisese Mungiu si de nu stiu ce prieten pe care il regasise (eram oare la emisiunea Surprize Surprize si nu mi-am dat seama?) datorita acestei lansari...cand a fost atentionat mai in gluma mai in serios, ca divagase mult prea mult de la subiect, a recunoscut ca nu citise ce avea de comentat, dar ca era convins ca scenariile erau excelente! asa cum a remarcat si editorul lui Cristian Mungiu, reusise sa vorbeasca despre orice altceva, mai putin despre scenariile in sine...
Cat despre Alex.Leo Serban, de cand scrie cronici in revista Elle si s-a intalnit la Cannes cu Liza Minelli, a capatat o atitudine foarte snoaba si superficiala...ma si mir cum mai discuta cu muritorii de rand...probabil ca este un efort infiorator!
Old 08 Mar 2003, 22:31   #8
Aligator
Novice

Aligator

do minor

Originally Posted by ricciotto:
andrei gorzo e deocamdata singurul palatabil, imhobowiksf*. trebuie sa mai fie si altii, nu?

acu' pe bune...

ricciotto

* in my humble opinion, based on what i know so far

:lol: :lol: :o :oops: :lol: :lol: :cry: :o :roll: :lol: :lol:

Unul dintre cele mai interesante topicuri de pana acum... criti'ca c'riticilor facuta de jumatati de oameni:

1. citate din ricciotto:
"nu stiu cine e gorzo, dar oricum... there." (ricciotto - in MP, 16 ianuarie)
"uit ca esti disciplinat ca roman, citesti "dilema" si cunosti nume de cronicari precum "andrei gorzo". (ricciotto - in MP, 22 ianuarie)

2. iar de amyd, am aflat, surse sigure, prostate pe forum, ca ii place sa si-o ia singur la vituperat

3. ricutza, pupice dulci, tu macar mai trebuie sa cresti... oricum ai gura prea mare pentru varsta ta...

semnat:
Alg
Aligator is offline   sendpm.gif
Old 08 Mar 2003, 22:54   #9
Amyd
Guru

Amyd

How about a ban pentru criticul criticilor de critica? :lol:

Gluma, gluma, dar Cinemagia nu e tocmai coltul blocului.

Salutari,
1/2 de Andrei
Old 08 Mar 2003, 23:39   #10
ricutza
Babyface Killer

ricutza

Send a message via ICQ to ricutza Send a message via MSN to ricutza Send a message via Yahoo to ricutza
ok, ok...am inteles mesajul...recunosc ca am fost un pic deplasata...sau poate mai mult...
eu sincer il adimir foarte mult pe Gorzo si ma enerveaza ca nu iese in fata...este chiar super-bun si nu multi stiu asta...probabil insa ca nu ar trebui sa apar atata o persoana pe care nu o cunosc si nici sa-i judec pe cei doi...la urma urmei, nu am acest drept si nici nu stiu cum m-as fi comportat in situatia lor!
Aligator, esti dragut dar nu e cazul sa te impacientezi...eu cred ceea ce spun dar nu spun tot ceea ce cred...sunt foarte rare astfel de momente in care nu ma pot abtine de la anumite comentarii....
Old 09 Mar 2003, 00:00   #11
ricciotto
Guru

ricciotto

pfff aligator pastreaza mp-uri si le mai si citeaza asta da, merita ban. ok, daca ti s-a intimplat ceva oribil in viata privata si ai uitat de orice dimensiune a netichetei, poate vreodata vei fi iertat. dar nothing short of being lobotomized and completely broke in an unfriendly hospital could (somewhat) account for it.

da, onorat public, la data aceea habar nu aveam ca se gasea pe lumea asta un critic cu numele de "andrei gorzo". mare crima mare. prima oara am auzit numele cu pricina pomenit de aligator, dar nu a fost un motiv suficient sa si aprofundez problema. am retinut insa sonoritatea (rima cu gonzo). si abia acum citeva zile am citit o serie de cronici semnate de respectivul, in urma unui search google. si atunci am decis ca omul era ok (gorzo, nu alig...onzo).

trebuia sa mentionez toate acestea? I THINK NOT!

e x t r a o r d i n a r ! aligator stia de gorzo dinaintea mea?

i can now go kill myself, this life ain't worth living.

ricciotto

wtf, chiar ca incepe sa semene a colt al blocului.
Old 09 Mar 2003, 00:17   #12
ricciotto
Guru

ricciotto

... and in case you didn't notice, aligator: eu SOLICITAM nume de critici romani, in primul rind. critica romaneasca de film mi-a ramas necunoscuta, fara regrete, multi ani de zile. nu mi-a lipsit. dar chiar deloc. dar, mai nou, am citit citeva cronici ale unui film romanesc (nu aveam alte resurse, intelegi pina si tu de ce, nu?) si atunci am perceput o anumita lipsa de profesionalism in peisajul critic si m-am exprimat totusi, nu voiam sa cred ca lucrurile stau chiar asa de trist, putea fi vorba doar de ghinionul meu de a gasi surse demne de citit. deci voiam sa aflu si alte nume de critici romani care MERITA parcursi.

si nu, tot nu citesc nici "dilema", nici "academia catavencu", nici "secolul 20" (mai exista?), nimic. nu stiu nici cine este andrei gheorghe, la care facea referire intr-un reply cineva, imi scapa deci o gramada de bancuri.

hai, cearta-ma ca nu tin legatura cu glia. trage-mi un perdaf. why not.

singura legatura virtuala a mea cu romania ramine "cinemagia", believe it or not. ma intereseaza viitorul cinema-ului romanesc, atit. prezentul - heh, nici macar nu il pot evalua, prea rar am ocazia cite unei casete trimise, etc.

dar of course, make my day, convinge-ma ca nici macar "cinemagia" nu mai e un safe haven from romanismul pur si dur de care nu imi este si nu imi va mai fi vreodata dor. sois 'baiat de cartier', citeaza pm-uri, jigneste fara motiv in stinga si in dreapta, fa pe desteptul, ya know it all so well, the works.

ricciotto
Old 09 Mar 2003, 01:14   #13
Aligator
Novice

Aligator

do major

1. Amyd: scuze, nu stiam ca Cinemagia e o biserica si ca nu am voie sa fluier in ea... scuze, nu am vrut sa iti distrug sentimentul sacrului sa te smulg din mysterium tremendum cu ironia mea de dinamovist din Stefan cel Mare (mda, de cartier)... dar eu am monopol pe pretiozitatea, snobismul, calofilia (yes, Ambra Blu, I love you, you were right) si toata gama de pozitiuni increzute de p'aici, iar din vocabular, pe vituperare... de ce? uite-asa, pentru ca e jocul meu si tu nu faci parte din el decat ca obiect...
oh, my little boy, he felt vilified with being delurked in his same feelings...
P.S. internetul e prea democratic pentru ca un interzis aruncat pe grumazul meu sa aiba vreun efect, sweetheart; si apoi, eu unul am spus doar adevarul...

2. Ricciotto: problema nu e daca tu stiai sau nu stiai; problema nu e daca eu stiam sau nu stiam... problema e ca odata folosesti informatia minimalizant ("roman din clasa medie... citeste Dilema...etc, Gorzo, cine-o mai fi si ala) si dup'aia saruti unde ai scuipat si ti se pare palatable si opinia mai inainte dispretuita devine fashionable ( 8) :lol: :o :roll: :lol: :lol: )
No hard feelings... 500 de cuvinte ca sa te explici e cam mult... "cauzele sunt scuze" (undeva prin Magnolia, sau ah nu, prin Ocean's Eleven, ma insel, cred ca era o replica din Traffic)
Old 09 Mar 2003, 01:34   #14
Amyd
Guru

Amyd

Era vorba de a pastra un ton cat de cat civilizat, dincolo de expunerea propriilor complexe de inferioritate, care sunt de inteles. 8)

Daca promiti dragul meu ca de acum incolo te comporti frumos, ca un aligator bine crescut, te iert. Daca nu, o sa insist ca Internetul sa devina un loc infinitezimal mai mic pentru tine...

Jumatate de salutari,
Andrei
Old 09 Mar 2003, 01:36   #15
ricciotto
Guru

ricciotto

stiu ca e mult, ca nu ma mai asculta limba romana, si nu fac un secret din asta. dar nici in 500 de cuvinte tot nu ai priceput. sau doar le-ai numarat fara sa le citesti?

cine scuipa pe cine? si cine saruta pe cine?

eu notam cu surprindere, in ceea ce citezi cu NESIMTIRE din mp-urile mele, ca tu inca citeai "dilema", desi erai abroad (mesajele tale in care imi dadeai de inteles ca avem lucruri in comun m-au facut sa cred ca esti demult plecat, nu doar recent si pesemne temporar) si faceam misto *very mildly* deci DE TINE, ca esti "disciplinat" ca roman, si nu de gorzo.

iar a spune despre cineva ca e "palatabil" e totusi diferit de a il "saruta". i-am citit doar o cronica si trei eseuri, nu ma avint in nici o directie. e doar ok, am zis.

reiau in si mai putine cuvinte: nu scuip(am) gorzo, nu sarut(am) gorzo.

poate acum e clar.

si "no hard feelings?" wtf?

nu, si eu chiar cred ca meriti sa nu mai calci prin forumul acesta. n-as fi schimbat nici umbra unui mp cu tine daca te banuiam in stare de asemenea demonstratii violente si perfect gratuite de frustrare.

ricciotto
Old 09 Mar 2003, 01:46   #16
ricciotto
Guru

ricciotto

( pe un ton mai calm si cu un reflex de ingrijorare la gindul suferintei reale prin care pare a trece un semen )

anyway, aligator, diareea aia repetata de emoticoni din mesajele tale indica totusi ca ti s-a intimplat ceva, you are not your old self.

whatever, man, just sufera si tu in tacere. si nu aici. mai sunt forumuri.

sheesh.

ricciotto
Old 09 Mar 2003, 02:04   #17
ricciotto
Guru

ricciotto

Dincolo de balustrada

nu merita.
Old 09 Mar 2003, 02:33   #18
Aligator
Novice

Aligator

aia era poanta ricciotto... asta e cel putin a treia oara cand ameninti... nu te-ai prins deja? sterge-o cat mai ai timp... cara-te si scrie filme, pune mana pe treaba

frustrare ziceti? la ce mama dracului frustrare? un nebun arunca o piatra in balta si o mie de destepti se chinuie sa o scoata... io mi's nebunu' si nu's frustrat deloc... poate doar ma distrez cu voi... daca erati asa moderati cum pretindeti, subectu' s'ar fi terminat cu primul meu posting...

complexat zici Amyd? Pal, you're just a piffling lunkhead... eu unul nu stau sa fac pe desteptul printre prosti, tu te ocupi cu asta...

Nu-mi vine sa cred, ce scurt-metraj ar iesi din chestia asta...

Oh.... I'm in the mood... I want more... anything...
Old 09 Mar 2003, 02:45   #19
ricciotto
Guru

ricciotto

Quote:
Nu-mi vine sa cred, ce scurt-metraj ar iesi din chestia asta...

oh, no, not another "art film" lover!

barf!

ricciotto

ce misto era daca eram moderator si in forumul acesta... "sinteti sigur ca vreti sa stergeti utilizatorii selectionati?" "Da!" - ...bliss...
Old 09 Mar 2003, 03:00   #20
Aligator
Novice

Aligator

Originally Posted by ricciotto:
ce misto era daca eram moderator si in forumul acesta... "sinteti sigur ca vreti sa stergeti utilizatorii selectionati?" "Da!" -

Oooh... dictator paranoic... well, stiam de ce nu m-am bagat eu p'acolo... cum nu se conformeaza cineva... harsti... DELETE... ce-i aia opinie diferita, ce-i aia pozitie opusa?
...stiti de ce are ricciotto full cloak cum declara pompos?
...pentru ca ascunde ca nu are ce ascunde...

altii, Ambra Blu de ex., macar se expun persoanelor ale dracu', cum sunt eu... si, ma intreb, au pierdut ceva?

cum ti-am spus deja ricciotto, ameninti, ameninti, da' daca mai vorbesti mult o sa-ti ramana doar placa.... cara-te si scrie filme....
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules