Ultima zi de scurt-metraje (Sambata), am prins doar filme romanesti.
Warning: ***Big Spoilers Ahead*** (stiu si eu,poate aveti ocazia sa le vedeti cumva
). Sunt mai degraba povestite decat analizate, ca sa aveti o idee cu ce s-au mancat.
"Fly" - Scurt, simplu si eficient. O soprana da tot ce poate la o auditie, in timp ce dirijorul
da si el dupa muste...la propriu. Din profesionalismul sopranei care respecta cu strictete miscarile involuntare ale dirijorului si respectiv ale batului se naste un comic de situatie savurat atat de mine,cat si de public
. De multe ori prefer un film simplu care stie ce vrea, decat unul complicat care nu stie incotro merge.
Bottom Line: Thumbs Up
"Lectie de Zbor" - Un film in care stilul e peste substanta - e frumos impachetat, dar continutul lasa de dorit. O adolescenta (actrita care o interpreteaza a scris si monologul) vorbeste despre pasiunea ei de a zbura, dar din pacate tocmai
pasiunea ii lipseste, pentru ca textul desi poetic, este rostit de parca ar fi citit dintr-o carte. Personajul spune la un moment dat ca are mii de raze in sufletul ei, dar nu are acea emotie in glas care sa ma convinga de acest lucru. Vizual,filmul sta mult mai bine - secventa zmeului zburand, cu apusul soarelui in fundal este superba,la fel si cadrele filmate din perspectiva personajului si cele in care camera de filmat era inlocuita de un polaroid,"importalizand" clipa. Pacat...avea un mare potential de a fi un one-man-show,dar asa e doar un no-go.Wrong person at the right place.
Bottom Line: Thumbs Down
"O Tigara Aprinsa" - Din pacate,
"style over substance" se aplica si aici. Filmul arata excelent, predomina cadrele cu mainile personajului care ba aprinde o tigara, ba loveste agitat volanul cu degetele, ba sterge farul masinii de sange, scurt-metrajul avand un aer de 432. Multe cadre sunt filmate
"de jos" , regizorul dorind sa sugereze prin asta decaderea personajului, care in drum spre un prieten, intr-un scurt moment de neatentie da cu masina peste o femeie pe care presupunem ca o omoara, el plecand de la locul accidentului. Pe masura ce se indreapta spre casa, isi schimba hainele (ceea ce ar putea sugera schimbarea ce a avut loc atat la nivelul personalitatii sale, cat si a vietii sale),stand la bariera isi sterge farul masinii patat cu sange, refuza sa mai raspunda la telefon si intr-un final ajunge acasa, isi aprinde tigara,isi da foc la haine si il auzim plangand in timpul creditelor de final. Filmul m-a lasat indiferenta, personajul a fost nedemn de compasiune, desi finalul filmului se forteaza in a ne emotiona. Lasa prea multe semne de intrebare fara a raspunde la ele, dintre care cele mai acute mi s-au parut acelea ale fetei care alearga prin padure ca la maraton si se opreste chiar in fata masinii
: De ce fugea? De cine fugea? Si cea mai importanta intrebare:
What's the point of the movie?
Bottom Line: Thumbs Down
"Celula" - Filmulet didactic, narat in engleza, despre celula, evident! Daca s-ar arata si in scoli asemenea filme, ar reusi cu succes sa capteze atentia spectatorilor, pentru ca prezentarea este incitanta, desi
pacing-ul filmului putea fi ceva mai lent - prea multe informatii inghesuite intr-un timp prea scurt in care nu ajungi sa procesezi tot ce vezi.
"DoiUnu" - Dupa cum sugereaza titlul, filmul, in b&w, se gata in 2 timpi si 3 miscari,durata sa fiind de aproximativ un minut. Avem parte din nou de un maratonist care de aceasta data se opreste in fata unei oglinzi, mesajul pe care l-am dedus din el fiind acela ca nu poti fugi de tine insusti si ca trebuie sa accepti "imaginea" pe care o vezi in oglinda, cu bunele si relele ei. Un plus pentru miscarile frenetice ale camerei in timp ce fuge si care parca ingheata atunci cand personajul ajunge fata in fata cu reflexia sa.
"Zece Minute cu Clasa Muncitoare" - realizat in 1995, este un veritabil document al vremii ultimilor reprezentanti ai clasei muncitoare,comparati de catre filozoful de uzina cu balaurii lui Spielberg (Jurassic Park). Amuzant si
so Romanian in acelasi timp,e incarcat cu dezbateri religioase, cantece patriotice, predari de stafeta, poezii siropoase
si cu mult, mult suflet. Nici optimismul romanesc nu putea lipsi din el, pentru ca acei muncitori desi nu "cosmetizeaza" nicio clipa societatea in care traiesc, se gandesc la viitor cu speranta de mai bine. Vremurile s-au schimbat, ultima clasa muncitoare a disparut si ea precum dinozaurii, insa filmul ramane in picioare.
Bottom Line:Thumbs Up
"Telefon in Strainatate" - din 1998 este un alt film 100% Romanian, despre un batran al carui fiu Sorin este plecat cu studiile in (asa zisa) Tara a Tuturor Posibilitatilor, avand acolo ca room mates un Mexican si un Englez (combinatie care precum bancurile cu indivizi de diverse nationalitati, va genera un comic de situatie) .Fiind singura zi in care era deschis la telefoanele internationale, se duce la telefonul public inarmat cu cartela de telefon si cu hartia pe care era scris numarul fiului....si da-i si formeaza. S-a facut conexiunea, dar...Houston, we have a problem!
"Alo,Sorin?" - incercarea nr. 1. Raspunde o doamna simpatica ce il anunta ca a format nr 00xxxx in the US of A. Nu i se mai aude vocea,batranul profitand de pauza pentru a doua incercare de
Sorin. Deh, se aude vocea Englezului care spune ca momentan nu sunt acasa si sa lase un mesaj dupa semnalul sonor.
Sorin lucky number 3? Neah, acelasi mesaj in spaniola. Cand intr-un final batranul se insufleteste auzind vocea fiului sau,ii vorbeste,dar n-ai cu cine, domnule
.Robotul Sorin il anunta pe limba lui sa lase un mesaj dupa semnalul sonor. Robotul Sorin,out! Insa la fel si batranul, a carui cartela ajunge la credit 0. Inchide telefonul dezamagit si se intoarce la casa lui cu un mers lent si cu un cap plecat pe o strada pustie,precum sufletul sau. Imi amintesc ca am scos doua
"aww-uri" din mine,dupa ce am facut haz de necazul batranului. Heartbreaking de-a dreptul - I felt his pain, l-am compatimit, spre deosebire de tipul din
"O Tigara Aprinsa". Un scurt metraj din nou in alb-negru, bine jucat,bine realizat - mai mult decat satisfacator din toate punctele de vedere.
Bottom Line: Thumbs UP!