Novice
Join Date: Jan 2007
Location: Bucharest EUROPE
Posts: 13
|
DISTURBIA
DISTURBIA
Sunt multe filme americane in care se povesteste despre intamplari extraordinare in care apar criminali, politia, pistoale, impuscaturi si cutite care taie oameni. Dar iata ca zilele trecute (25 septembrie 2007) am vazut un film american in care nu apare nimic din cele insirate mai sus, doar poate cateva cutite care erau folosite la bucatarie la taiat patrunjel (Fara rezervari, fara retineri)
Dar daca vreti sa vedeti un thriller aparent banal in privinta scenariului, trebuie sa mergeti la SUSPICIUNEA (DISTURBIA). Aici apare o alta abordare a acestui gen de filme, in care se introduce un element nou, ce ar putea sa fie asimilat cu un detaliu, altadata de domeniul scient-fiction. Este vorba de un mic aparat prevazut cu emitator care se poate lega de piciorul unui suspect, pentru a transmite politiei, unde se afla purtatorul aparatului in orice moment. Aici este vorba de o restrictie mai draconica. Aria de miscare este redusa la cativa zeci de metri si in plus, daca cumva greseai si depaseai limita impusa cand se aprindea un beculet rosu, aveai dreptul sa te intorci in aria regulamentara in timp de cateva secunde si atunci se reaprindea un beculet verde, semn ca esti in regula. Dar regula spunea ca daca depaseai cele cateva secunde, politia venea rapid, te aresta pe bune si te baga la puscarie. Tu nu erai decat un puscarias cu arest la domiciliu, pentru care plateai o taxa de 12 $ pe zi.
Stabilite aceste reguli, poate sa inceapa actiunea filmului. Pe parcurs, se arata capete taiate, agatate de pereti, hoituri care plutesc in gropi sub pardoseala pivnitei, toate invelite intr-un paienjenis misterios din care nu apar detalii decat atat ca sa iti sugereze cava groaznic, lasandu-te pe tine sa fabulezi in liniste. Aici apar situatii perfect speculate in care baiatul arestat (Kale) se chinuie sa nu treaca de limita impusa pentru a nu declansa beculetul rosu si mai ales, sunt exacerbate momentele in care are interesul sa cheme politia si nu poate sa depaseasca limita impusa, fiind tarat inapoi, lupta pentru verde, sau rosu devenind extrem de palpitanta.
Evident ca apar si alte lucruri ce se apropie de povesti SF, mai ales ca se incearca sa se acrediteze ideea ca s-ar putea sa nu ne dam seama ca avem la indemana deja, cele mai simple aparate care se pot cumpara de la magazin, cu care putem sa facem transmisii in direct, urmariri spectaculoase, inregistrari video, audio, transmise in direct pe internet, lucru care acum cativa ani pareau de domeniul viitorului indepartat. Totul este prezentat extrem de veridic si credibil, asa ca dincolo de ceea ce se vede pe ecran, crime, iubiri de adolescenti si alte dulcegarii, se deschide camp larg catre o viziune generoasa despre o lume in care traim si ne miscam aparent liberi, dar practic se poate face aproape orice cu intimitatea noastra, asa cum sustinea un personaj din film: “– Eu tin la intimitatea mea”. Aparent toate sistemele de filaj folosite de CIA, sau FBI cad in derizoriu, pentru ca niste liceeni, fac mai mult si mai eficace cu aparatura de doi bani, fiind dotati cu inteligenta atat cat se poate la varsta lor si mai ales cu putere de adaptare la situatii critice, schimband binoclurile cu camerele de filmat si telefoanele mobile intr-o viteza demna de un adevarat prestidigitator.
Un film care se putea numi “Viata de cartier” daca nu aparea un criminal. Si atunci poate ca ar fi fost la fel de interesant, asa cum apare la inceputul filmului descrierea catorva obiceiuri ale vecinilor, unul iesea de doua ori pe zi in curte sa tunda iarba, altii plecau si veneau la ore fixe, putand sa intuiesti cam ce face si ce gandeste fiecare individ. Fata (Ashley) are cateva remarci foarte exacte privind caracterul unor personaje aflate in miscare (pantofii, bratara, pot sa dezvaluie multe indicii pentru un detectiv).
Filmul apasa clar pe pedala unui suspans tipic american, imbibat in multe sosuri specifice Hollywoodiene si ma gandesc cum ar fi evoluat lucrurile daca se pedala pe latura pierderii identitatii noastre intr-o lume din ce in ce mai informatizata si mai robotizata. Si nu este decat inceputul, pentru ca daca am dota fiecare individ cu un aparat mini PC capabil sa redea Internet, telefon, camera video si reportofon, atunci vom putea sa spunem ca viata noastra ar deveni cu adevarat supersofisticata. Se pare ca IPhone a dat startul.
Filmul este suportabil si uneori cu adevarat plin de suspans. Actorii joaca bine.
Victor MODORAN
27 septembrie 2007
__________________
Fa-ti o casa mica, simpla, cu pridvor.
Get a little, simple house, with porch.
|