Go Back   Cinemagia Forum > De toate pentru toti > Cafenea

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 18 Jun 2005, 02:03   #41
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Originally Posted by gionloc:
daca nu era condusa tara de acesti romani care ne doare cursul evenimentelor post decembriste ar fi fost acelasi? (doar o intrebare retorica)
O întrebare UCRONICA, mai degrabä!
In vara lui 1991, am scris o prozä horror despre o Românie în care partidul lui Vadim acapara încet dar sigur puterea, dupä cäderea lui Iliescu, în cadrul unei asa-numite "Mineriade din Septembrie", în care minerii luau cu asalt Palatul Cotroceni.
O lunä jumate mai târziu, în SEPTEMBRIE, minerii au asaltat Guvernul, Parlamentul, Televiziunea si Cotroceniul (dar cu mai putin succes decât în fabulatia mea.)
Cristian Läzärescu citea manuscrisul, noaptea, în timp ce de pe bulevard räsunau bubuieli, si avea cosmaruri.
Ulterior, în 1999, l-am refäcut - si, pentru cä trecuserä niste ani, i-am dat o tentä ucronicä: o istorie alternativä, în care la Timisoara nu se întâmpla nimic în Decembrie 1989, iar Ceausescu mai rämânea la putere încä doi ani - un fel de Milosevici, eventual... Pe urmä, istoria mergea înainte tot cu Iliescu, pe niste coordonate putin schimbate, si tot la Vadim se ajungea...
Exercitii de imaginatie... Oricând incitante.
(Varianta 1999 s-a pierdut: fix când am terminat-o, mi s-a fäcut prastie hard-disk-ul. Tot cu aia veche am rämas...)

Apropo: pentru cä BeNnY a zis c-ar mai vrea niste amintiri la gura sobei, dar zilele comemorative 13-15 iunie au trecut, mâine sau poimâine am sä vä povestesc câte ceva despre Mineriada IV (25-27 septembrie, 1991), pe care am fäcut-o în linia-ntâi, cä tocmai îmi începusem ucenicia ziaristicä la Cristoiu.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 18 Jun 2005, 16:59   #42
nume
the mithbuster

nume

Send a message via Yahoo to nume
Originally Posted by Pitbull:
Apropo, P.S.D. ce e, BUG-Mafia, presupun? Sau VOLGA-Mafia?
Nu, taraful Dan Bursuc & invitatii.

Acest topic este f. trist, dezamagitor si fara rost. No offense, ca doar am trecut de faza offensarilor.

http://www.youtube.com/watch?v=JnX_5...eature=related
nume is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 22 Jun 2005, 00:18   #43
nume
the mithbuster

nume

"Acelasi lucru se poate spune si despre cei care au pus la cale odiosul linsaj mediatic din aceste zile impotriva lui Ion Iliescu in numele presei libere si independente. Farmecul presei libere si independente e sa critici pe un politician cand e la Putere si nu cand nu mai e nimic. Adevaratul curaj intelectual l-au dovedit cei care l-au criticat pe Ion Iliescu in primele luni ale lui 1990, cand era cel mai puternic om din Romania, si nu acum, cand e atat de slab, incat nu-l mai apara nici partidul pe care l-a creat si nu-i mai sar in ajutor nici cei care-i datoreaza cariera politica. Adevaratul curaj intelectual e sa-l critici pe Traian Basescu acum, cand are o putere de dictator, si nu peste ani, cand va fi si el un om neajutorat. Intrebat de cineva de ce televiziunea, in fruntea careia se afla, conduce linsajul mediatic, un mancator de frunze de laur a raspuns ca tinerii de azi trebuie sa stie ce s-a intimplat in urma cu 15 ani. Absolut fals. Tinerii de azi nu vor sti ce s-a intamplat in iunie 1990 din campanii odioase in genul celor duse de stalinismul anilor ’50 impotriva sabotorilor. Tinerii de azi pot sti adevarul doar dintr-o abordare calma, lucida, a unui eveniment precum cel din iunie 1990. N-am vazut pe nici un post de televiziune o dezbatere a conditiilor complexe din anul 1990. Pentru ca, daca minerii au venit la Bucuresti, fie si la chemarea lui Ion Iliescu, asta a fost posibil pe fondul unor vremuri tulburi. Nu poate fi redusa mineriada din 14-15 iunie 1990 la aducerea minerilor de la Bucuresti. Ca jurnalist care am scris numeroase articole despre mineriada, incepand chiar din iunie 1990, pot depune marturie ca minerii au venit la Bucuresti intr-un anume context istoric: absenta unei veritabile prese libere, monopolul politic asupra TVR in conditiile inexistentei altor posturi (Soti nu aparuse inca!), agresivitatea stradala a fortelor de dreapta, confruntarile surde din interiorul FSN, firava dezvoltare a institutiilor democratice, intoleranta unei mari parti a populatiei fata de diversitatea punctelor de vedere, dupa zeci de ani de existenta a unei singure opinii, asumare a unei singure opinii, nesiguranta in ceea ce priveste sfera de influenta in care cazuse Romania.

Dupa un an de discutii contradictorii, urmare a opozitiei categorice din partea Junimistilor condusi de P.P. Carp si Titu Maiorescu, la votul final si individual din Camera, din 31 ianuarie 1890, propunerea de dare in judecata a Guvernului I. C. Bratianu a fost respinsa cu 67 de voturi contra, 36 pentru si 4 abtineri.

Romania de acum un secol si ceva decisese corect. Un politician precum Ion C. Bratianu nu putea fi judecat de un tribunal obisnuit. Doar Tribunalul Istoriei avea acest drept. Si daca ne gandim bine, Tribunalul Istoriei i-a dat dreptate lui I.C. Bratianu. Multi dintre cei ce se inversunasera sa-l aduca pe I.C. Bratianu in fata unui tribunal obisnuit, in frunte cu Nicolae Blaremberg, au cazut la judecata Istoriei. Cine-si mai aminteste de C. Apostoleanu, August Pesacov, Virgiliu Poenaru?

Il putem aduce pe Ion Iliescu in fata unui tribunal obisnuit. Si daca Tribunalul Istoriei va judeca altfel? Condamnandu-ne pe noi, cei de azi, care am tarat prin tribunale un om ce si-a pus amprenta asupra trecerii Romaniei de la comunism la capitalism.

P.S. Nici n-a fost instalata noua conducere a SRR, si pitifelnicii au gasit ca trebuie sa-si potriveasca limbile in vederea maretei opere de lustruire a noilor si vremelnicilor guvernanti. Sambata dupa- amiaza, m-am pomenit injurat, impreuna cu Mircea Dinescu si Cristian Tudor Popescu, pe postul public de radio, pe motiv ca-l criticam pe domnul presedinte. Si asta nu la o emisiune politica, prin intermediul unor invitati in studio, ci la o emisiune umoristica de doi lei, realizata de angajati ai institutiei. O emisiune de un prost gust exemplar, plina de aluzii sexuale scabroase. Pai daca acum, cand noua conducere n-a fost instalata, am ajuns sa fim injurati pana si la o emisiune de divertisment, ce-o sa se intample dupa? O sa ne injure si la buletinul meteorologic?!

Continuarea aici.

Old 22 Jun 2005, 01:09   #44
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

FOARTE INTERESANT esantion!
Chiar meritä un comentariu aprofundat, dar cum n-am timp pe moment, punctez:
Cristoiu dovedeste din nou träsäturile pe care i le cunoastem de cel putin cincisprezece ani:
- inteligentä sclipitoare
- culturä istoricä si politicä remarcabilä
- spirit analitic incisiv si lucid
- lipsä totalä de eticä si moralitate (nu e "imoral", e "Amoral")
Aceasta din urmä, manifestatä prin:
- o virtuozitate unicä a sofismelor si jongleriilor de idei
- perfectiune a ipocriziei
- aparentä inconsecventä (în fond, perfectä consecventä a urmätoarei atitudini: ...)
- mereu egal numai cu el însusi
- un Gicä-Contra perpetuu, de-amorul artei (si amorul propriu)

Aläturi de Brucan si alte Mafalde, Cristoiu s-a värsat si el (iar bunul meu prieten C.T.P., cu regret o spun, vine tare dupä ei!) Totusi, pentru cä am mâncat o pâine bunä de la el în anii 1991-1993, îmi atenuez putin verdictul, si spun:
Chiar dacä tot articolul de mai sus e o märeatä îngurgitare de fecale avec le polonique, mie Cristoiu tot mi-e simpatic.

A, apropo. Titlul: "Pe Ion Iliescu il poate judeca doar Tribunalul Istoriei" - remarcabil de adecvat dezvoltat în continut - are o semnificatie clarä:
TOTI SUNTEM EGALI IN FATA LEGII, DAR ION ILIESCU E MAI EGAL DECAT ALTII
Cristoiucule dragä, stii ce spune-un vechi proverb malgas?
Ne lasi!
Si stii ce spune-un vechi proverb etrusc?
Da' brusc!
Old 22 Jun 2005, 08:51   #45
nume
the mithbuster

nume

Ferma Animalelor ... iti lipsea vopseaua rosie.
Eram soto ca o sa sari cu un comentariu de genul asta. E pur si simplu alt punct de vedere.

Old 22 Jun 2005, 08:54   #46
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Hehe, sigur cä da!
Si-ti multumesc cä mi le ridici la fileu asa de bine! Genul ästa de controverse nu sunt doar simple exercitii de idei - sunt chiar REVELATOARE.
Old 29 Jun 2005, 23:41   #47
Floydman
Guru

Floydman

o parere telegrafica:

raspunderea politica, judecata istoriei sunt bune pt ca fac mult bine mintilor sanatoase din viitorul unei tari. dar a raspunde politic sau a fi judecat de istorie nu este o scuza pentru a scapa de raspunderea juridica si judecata penala, in cazul in care actul de guvernare implica savarsirea unor fapte penale. asa e firesc. asa e democratic si moral. politicienii sunt oameni nu zei. doar pe zei ii judeca doar miturile si memoria populara.
Floydman is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 30 Jun 2005, 00:06   #48
Floydman
Guru

Floydman

si o parere-corolar despre destinul post decembristic al romaniei:

Romania post decembrista ar fi avut absolut toate sansele sa devina cel mai important stat din europa rasariteana in afara de Rusia pentru ca:

1. are o pozitie geopolitca si geostrategica fericita, care , ii mentine in mod natural unitatea si stabilitatea. toata europa are interesul unui stat unic in carpati. ceea ce nu a fost valabil pt cehoslovacia si iugoslavia.
2. are o populatie omogena cultural si lingvistic, caracteristica a unui stat NATIONAL autentic, chiar cu exceptiile de rigoare maghiarii si tiganii (hai sictir - celor care ganditi ca sunt nationalist-vadimic!)
3. are resurse ecologice si potential turistic exceptional - nu radeti , exista tari a caror buna stare se trage d in buna masura din turism (grecia, cipru, si in parte portugalia)
4. are resurse minerale si petrolifere acceptabile pt un stat de marime medie
5. la momentul 1989 poporul era infometat dar Romania nu avea datorie externa. nu fiti ironici, putea fi o conjunctura extraordinara daca ar fi fost speculata corect dupa 1989. ar fi putut duce la un boom economic comparabil cu miracolul coreean ca sa nu zic japonez.

de ce nu s-a intamplat:

1 marile puteri SUA si Rusia, indiferent de conjunctura politica, si mai ales in contextul sfarsitului razboiului rece NU VOR AVEA NICIODATA INTERESUL ca in balcani sa existe state foarte puternice (dar stabilitate DA) , care sa ajunga din urma vestul european. Uniunea Europeana nu trebuie lasata sa aiba si alte locomotive in afara de Germania si Franta. Ar prinde prea multa viteza. In schimb i se pot pune in carca vagoane grele. cum sunt tarile estice azi.

2 chiar cu intrigile si manevrele politicii externe ABSOLUT FEROCE ale SUA si Rusiei (firesti in contextul istoric, asa a fost mereu si asa va fi si de acum incolo), Romania ar fi avut o sansa unica de a si forta destinul (am mai facut-o si in 1859, si in 1877 si in 1888 si 1918 si NE-A FOST BINE) si de a deveni rapid un stat solid dpdv economic DACA POPORUL ROMAN NU AR FI FOST UNUL BOLNAV. asta e marea problema. romanii au fost si din pacate continua sa fie un popor bolnav moralmente, cancerizat psihic de 50 de ani de comunism si 15 de tranzitie bolnavicioasa. continuam sa ne furam caciula pt binele individual pe principiul "fiecare cu el insusi, scapa cine poate, continuam sa corupem, sa mituim, sa ne mintim cu privire la trecutul nostru din ultimii 60 de ani (stigmatul minciunii istorice e unul foarte greu si apasa asupra popoarelor care se mint pe sine, ca un blestem). o sa ziceti ca nu exista padure fara uscaturi. ce te faci insa daca mai toata padurea e uscata? solutia? timpul! si din pacate poate nici ala daca tinerii vor invata de la batrani cum sa se imbolnaveasca moral.
Old 30 Jun 2005, 00:09   #49
nume
the mithbuster

nume

Originally Posted by Floydman:
Romania post decembrista ar fi avut absolut toate sansele sa devina cel mai important stat din europa rasariteana in afara de Rusia pentru ca:
Si marmota ....

Old 30 Jun 2005, 00:12   #50
Floydman
Guru

Floydman

cu opinia stai bine. e puternica si percutanta. cu argumentele e mai greu...
Old 30 Jun 2005, 00:15   #51
nume
the mithbuster

nume

cu argumentele e mai greu...
Sunt plictisit. N-am timp de argumente. Iliescu doarme linistit pe pernuta lui si Romania continua sa ramana una dintre cele mai sarace tari ale lumii. Ce argumente mai tari de atat vrei ?

Old 30 Jun 2005, 00:23   #52
Floydman
Guru

Floydman

eu discutam despre "cum ar fi putut fi" nu despre "cum este" tocmai pt ca este cum este.
...calmeaza-ti plictiseala!
Old 30 Jun 2005, 00:31   #53
nume
the mithbuster

nume

eu discutam despre "cum ar fi putut fi"
Dap, si eu raspuns in ton ...
Am sa mi-o calmez cu o retragere temporara sau definitiva. Mai ma gandesc.

Old 30 Jun 2005, 02:23   #54
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Floydule... câteodatä, mä cam exasperezi tu (stii la ce mä refer, cä si eu te exasperez! ) dar de data asta... CHAPEAU! In TOT ce-ai spus.
Old 30 Jun 2005, 04:03   #55
Cinemania
Cinemaniac

Cinemania

...nu stiu cat s-a speculat pe tema asta, dar Iliescu avea nevoie de "ajutorul" (electoral) celor din Valea Jiului in conditiile in care o mare parte din restul tarii il contesta, iar o actiune de genul celei din '90 prin care le-a aratat minerilor ca vrea sprijinul lor, acestia urmand sa-i intoarca "favoarea", a fost numai buna...sa nu uitam ca pe Iliescu nu-l interesa democratia, ci doar puterea si sefia unui stat controlat indelung de ceausisti...

...de ce nu l-a criticat presa pe Iliescu (si acolitii lui) dupa revolutie?!
care presa sa critice?! aceasta era inca in scutec si se caca pe ea pana producea vreun material bun, in plus era controlata in mare parte de guvernul-cucuvea...nici azi nu avem o presa sanatoasa; in cea mai mare parte se cauta spectaculosul; mass media fug mai degraba dupa frunze de taiat pt opinia publica, decat dupa o informare complexa, or subiecte de genul asta sunt paine calda oferita de raportul dintre public (avid de noutati cu privire la trecutul ce i-a "tras-o-n cur") si presa (gonind pe drumul infotainment-ului)...

...oricat s-ar discuta, ceva e clar ca ziua: stigma care ne-o poarta Europa in urma acelor evenimente care au intarziat si mai mult o integrare care a devenit intre timp dorinta orb asumata a unui popor care prea putin stie cu se haleste UE si scuza unor guverne incapabile sa initieze politici economice interne sanatoase...
Old 30 Jun 2005, 04:28   #56
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Din päcate, da...
Dar asta nu înseamnä sä fim indiferenti.
Chiar dacä uneori comit si eu päcatul ästa - vezi topicul "Mä doare în...", unde am însirat câte ceva, continuu sä-l parafrazez pe Pacino din "Devil's Advocate", spunând:
"Indifference... Definitely, my most hated human sin."
Old 21 Jul 2005, 17:18   #57
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Am scos de pe un raft din debara un vechi scenariu al lui Ray Arco, de la Hollywood, ca mosträ despre felul cum se redactau scenariile acum vreo zece-douäzeci de ani, si mi-a cäzut în cap tot raftul doldora de hârtii vechi. Imediat ce am avut un rägaz, m-am dus sä le adun în teancuri, ca sä le pun la loc.
Si, deasupra tuturor, zäcea un document drag mie, pe care de ani de zile renuntasem sä-l mai caut, stiind cä va apärea el la un moment dat, când m-oi astepta mai putin.
Povestea lui e urmätoarea:

În noaptea de 20-21 mai 1990, cu ocazia celebrelor alegeri de funestä amintire din "Duminica Orbului", fäceam parte dintr-o comisie electoralä, ca delegat al P.N.T.C.D. Dupä închiderea sectiei de votare, în timp ce puneam buletinele de vot în ordine ca sä le numäräm, au trecut pe la noi niscaiva ziaristi, inclusiv un francez. Am conversat cu el despre Golania, care tocmai atinsese apogeul, si cu acel prilej am luat o foaie de hârtie si i-am tradus "pe genunchi" celebrul "Imn al golanilor".
Dupä câteva säptämâni, ziaristul mi-a trimis o scrisoare, continând si copia xerox dupä pagina unei reviste francezä în care apäruse traducerea mea - împreunä cu "Soldatul de hârtie" al lui Boulat Okoujdjava. (Regret cä, de-atunci, am uitat despre ce revistä era vorba. Dar a mentionat-o si "România liberä", care nu peste mult a publicat la rândul ei traducerea.)
Asadar, iatä "Imnul Golanilor". Originalul din Piata Universitätii, si traducerea lui Mihnea Columbeanu, pe-atunci Golan Regisor, viitor (peste exact zece ani) Pitbull
Old 21 Jul 2005, 17:20   #58
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Imnul Golanilor

A fost odatä ca-n povesti, a fost în România,
O gascä mare de golani ce-au alungat sclavia.
Noi nu ne-am confundat nicicând cu "oamenii de bine",
Numiti si neocomunisti, si färä de rusine.

Refren:
Mai bine haimana, decât trädätor.
Mai bine huligan, decât dictator,
Mai bine golan, decât activist,
Mai bine MORT, decât comunist!

Vrem libertate, nu comunism, si nici schimbäri de formä,
Si pentru asta, securisti, sä nu ne puneti normä!
Noi nu vrem neocomunism, nici neolibertate,
Democratii "originale", si nici minciuni sfruntate!

Refren:

Ne-ati întrebat ce vrem aici - dar stie toatä tara:
Noi sustinem punctul opt de la Timisoara.
Sä cadä patru-sapte-trei, ce tine T.V.R.
Legatä-n lanturile ei, chiar si numitä "L.".

Refren:

Alegeri färä comunisti, färä nomenclaturä,
Si nu vä temeti de golani färä coloraturä,
Din cei care-au murit aici... s-au reîntors... näluci...
Sä nu mai fie cum a fost mäcelul de atunci!

Refren:

Text de Laura Botolan
Muzica de Cristian Paturcä
Old 21 Jul 2005, 17:23   #59
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

L'Hymne des Golans*

Il y avait en Roumanie, comme dans un conte de fées, jadis,
Une grande horde de golans que l'esclavage avaient banni.
Jamais nous ne l'avons été pareils aux «hommes de bien»,
Connus comme néocommunistes, et qui n'ont honte de rien.

Refrain:
Mieux vaut être vagabond, plutôt que menteur,
Mieux vaut être flâneur, plutôt que dictateur,
Mieux vaut être golan, plutôt que sécuriste
Mieux vaut être MORT, plutôt que communiste!

Liberté, pas communisme, pas d'changements de forme,
Et pour ça, vous, les sécuristes, fixez nous pas d'la norme,
Assez de néocommunisme, jamais la néoliberté,
Démocraties «originales», mensonges effrontés!

Refrain:

Vous demandez ce que nous voulons? Tous le pays vous repondra:
Nous soutenons le huitième point de Timisoara**
Que tombe quatre-sept-et-trois, qui tient la T.V.R.
Même qu'on l'appelle «L.», liée abec des chaînes de fer.***

Refrain:

Des éléctioms sans communistes, sans la nomenklatura,
N'ayez pas peur de nous, golans - golans sans imposture.
De ceux qui ont péri ici... on est revenus... esprits...
Pour que massacres et carnages soient �* tout jamais finis.

Refrain:

Traduit par Mihnea Columbeanu

* Les jeunes Roumains ont créé un mouvement de résistance: Golania, du mot «golan», qui signifie voyou en Roumain. Ce terme fut employé par Iliescu pour qualifier les Roumains déçus par l'évolution du pouvoir actuel.
** Le huitième point interdit pendant dix ans �* toute personne ayant eu des responsabilités dans le P.C. de se présenter aux éléctions.
*** «L.»: on appelait la Télévision Roumaine (T.V.R.) «Libera».
Old 21 Jul 2005, 17:32   #60
nume
the mithbuster

nume

Originally Posted by Pitbull:
Ray Arco, de la Hollywood
Saracu ....
Langa cine se mai pozeaza acum, pe la ce revistuta ? Tin minte fotografiile penibile cu el si cu nu stiu ce star american care tinea in manute bashitul Cinema ("una dintre cele mai obediente reviste ale epocii" - M. Daneliuc), preferabil cu susul in jos. Logic ca aia nu intelegeau o iota din ce scria p-acolo. Sunt curios daca Ray pastra sau nu primele doua foi.

Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules