Banned
|
--------------------------------------------------------------------------------
@Klein
In primul rand e foarte obositor si parsiv,tricky sa comentezi la nesfarsit filme.Devii fara sa vrei subiectiv,si cazi in capcana ambivalentei imaginii,sensurile se pierd,se produc confuzii..etc.
"La science des reves" mi se pare cel mai sensibil,ca si aparitie,ca imagini( si rafinamentul european nu e alterat de americanisme ...era interesant un joc intre Carrey si Charlotte Gainsbourg,intr-un alt film,poate )
"Eternal sunshine"...are un mesaj profund,dar greoi..
"Be kind"...e la fel de greoi,spuneati ca e mult dialog si e monoton,daca Woody Allen reuseste sa ne pacaleasca vorbind mult(personajele lui),lui Gondry nu-i iese.Lungeste o idee sau un dialog de iti vine sa vrei alt film...
Despre kitsch si alte aparente sau iluzii vizuale:
In "La science" kitschul e o arta,(i se intampla uneori controversatului pictor Odd Nerdrum(descendent decadent al lui..Rembrandt si Caravaggio,supranumit regele obscenului,de exemplu,el apara cumva kitschul,eseuri,are niste tablouri interesante,altele sunt de-a dreptul..inutile).Nu obiectele in sine sunt kitsch,ci faptul ca se abuzeaza ,se insita pe idee,un spectator neavizat adoarme fara sa apuce sa caste.Joaca devine infantila si in reprezentarea sentimentelor si sentimentele insele devin superficiale....dar nu imaginile,scenografia,obiectele sunt de vina.
In"Be kind..."ideea insa e buna: tipii aia doi in colaborare cu fata fac filme pe care le "suedeaza",filme "suedeze"...si ajung sa nu mai copieze filme,ci sa faca filme... originale.Eu cred ca aici era o alegorie,nu trebuie sa innabusim sensul si ceea ce a vrut sa transmita Gondry: ca arta vizuala,cinematografia e relativa,profesionistii pot fi intrecuti de amatori,filmele din suflet ,autentice au mai mare succes la public(scena finala cu multi oameni la iesire aplaudand),ca filmul are o evolutie ciclica,indiferent de progres(video versus DVD),filmul alb-negru din final care a fost chiar reusit,si spectatorii emotionati...Butaforia si kitschurile acelea nu erau degeaba,ci aveau un sens...
"Eternal..." mi-a placut faza cu copilul matur(Carrey liliputan) sub masa,daca era un copil real(de altfel la scena de bataie dintre copii si Joel ,el si Clementine apar ca si copii) daca el nu ar fi aparut asa sub masa,lumea n-ar fi inteles ca el se lupta cu amintirile ,sa le pastreze,ca se refugiaza acolo...ar fi inteles ca isi pierde memoria pana la stadiul copilariei..Era mai ambigua ideea...
"Eternal.."pleaca de la o idee minunata,inspirata,e un film pe care nu il uiti,place ,impresioneaza,te face sa iti amintesti de iernile cand erai indragostit...dar e liniar,nu te face sa izbucnesti,sa vrei mai mult de la viata...Putea fi expoatat mult mai sensibil,finalul a fost sec,stereotip...
|