Ultima noapte de dragoste

(1980)

Ultima noapte de dragoste

Poster Ultima noapte de dragoste Postere Ultima noapte de dragoste

Sinopsis Ultima noapte de dragoste

Mai mult

Tanarul industrias Tudor Gheorghiu (Vladimir Gaitan) isi aminteste, obsedat de gelozie, povestea de dragoste dintre el si sotia sa Lena (Joanna Pacula) petrecuta inainte de plecarea sa in razboi. Crezand ca aceasta urma sa se intalneasca cu amantul, el paraseste comanda subunitatii sale pentru a o prinde. Insa, lipsa lui de pe front conduce la decimarea subunitatii ramasa fara comandant. Pentru acest lucru este condamnat la moarte in fata plutonului de executie.

citeşte
Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
Nota IMDB: 7.4
Joanna Pacula Joanna Pacula Lena Gheorghiu, sotia locotenentului Gheorghiu Vladimir Găitan Vladimir Găitan Tudor Gheorghiu Sergiu Nicolaescu Sergiu Nicolaescu
Gheorghe Dinică Gheorghe Dinică Deputatul Costica Mavrodin Sebastian Papaiani Sebastian Papaiani Locotenentul Petre Orghidan Ion Besoiu Ion Besoiu Colonelul Constantinescu
George Mihăiță George Mihăiță Sergentul Zamfir George Alexandru George Alexandru Colea Răutu Colea Răutu Capitanul medic Zafiu
Vezi toata distributia

Caseta tehnică

Produs de

Casa de Filme 3

Țara

Romania
Film disponibil pe DVD în România

Taguri

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
Iulidesprefilme pe 04 Noiembrie 2012 14:19
În atenţia elevilor care dau bacul! Filmul este o ecranizare liberă a romanului lui Camil Petrescu...sunt multe diferenţe între pelicula lui Nicolaescu şi roman...
16 0
cojy pe 26 Iunie 2009 14:03
INEXPLICABIL...
Sunt un fan declarat al lui Camil Petrescu si mai ales al cartii "Ultima noapte de dragoste,intaia noapte de razboi"...si nu pot sa cred ce a facut Sergiu Nicolaescu din acest roman...Cineva spunea ca filmele bune romanesti de dinainte de '89 se bazeaza pe romane ce nu aveau cum sa dea gres si aici as aminti "La moara cu noroc","Ion","Rascoala","Prin cenusa imperiului"(dupa romanul "Jocul cu moartea" al lui Zaharia Stancu,un autor pe nedrept uitat si scos din toate cartile de literatura romana ptr faptul ca a fost presedinte al asociatiei scriitorilor in perioada comunista...Descult,Padurea nebuna,Jocul cu moartea,etc sunt romane autentice ale literaturii romane),"Amintiri din copilarie","Baltagul","Ciuleandra","Felix si Otilia","Dincolo de pod" (dupa romanul "Mara" a lui Slavici...sa fi stiut Mircea Veroiu cat de sinistru suna in ziua de azi numele fatei Marei si anume Sida,l-ar fi… citeşte
16 12
diluviu_diluvescu pe 28 februarie 2015 00:33
aveti tot respectul meu.
cezarika21 pe 16 Septembrie 2012 16:49
Accent pus pe atmosfera retro şi pe spectacolul războiului
Potrivit propriilor afirmații, Sergiu Nicolaescu ar fi intenționat ca primul său film de ficțiune să fie o ecranizare a romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” (1930) al lui Camil Petrescu, dar propunerea lui a fost refuzată, așa că a debutat cu lungmetrajul „Dacii”. Cineastul a reînnoit periodic această propunere, până când a fost acceptată. În același timp Mircea Veroiu lucra la realizarea unui alt film inspirat parțial din același roman („Între oglinzi paralele”), așa că au trebuit operate modificări în scenariu pentru ca cele două filme să nu semene între ele.

În timp ce Veroiu a abordat substratul filozofic al romanului (inspirându-se și din piesa „Jocul ielelor”), Nicolaescu s-a concentrat mai mult pe conflictul militar, care constituia fundalul evenimentelor din roman. Au fost realizate schimbări… citeşte

15 1
nemotoujours pe 19 decembrie 2023 21:48
Daca ai avea bunul simt sa te mai informezi,ai afla ca filmul este inspirat mai mult din carte si ca este viziunea regizorului pornind de la ea, ceea ce se asteapta intotdeauna de la un adevarat artist in regie. In rest...ramai cu prostiile tale.
cosmin742000 pe 28 Februarie 2013 14:00
Una dintre cele mai reusite ecranizari ale cinematografiei romanesti.
6 6
eduard_stratan pe 19 octombrie 2021 16:57
Cosmine ce bine că te-au blocat pe acest site! Apoi în 2018 te-ai întrupat în blackmore si ai mai bântuit site-ul încă vreo 2 ani până te-au blocat din nou!
bitza pe 13 Septembrie 2005 14:38
Este realizat cu aceeasi finete cu care au fost realizate toate filmele regizate de Sergiu Nicolaescu. De multe ori varianta cinematografica depaseste cu mult romanul care a stat la baza filmului - vezi 'Osinda', care are la baza romanul lui Victor Ion Popa 'Velerim si Veler Doamne'.
De asemenea trebuie remarcat inteligenta cu care a ales distributi, precum si8 dinamica actiunii. Cartea a mai fost ecranizata si de Mircea Veroiu sub titlul 'Intre oglinzi paralele', insa nu a inregistrat acelasi succes ca varianta lui Sergiu Nicolaescu.

5 8
xerses pe 09 Mai 2012 16:23
Un film care, chiar daca nu respecta fidel cartea,nu are o valoare scazuta....Mi-a placut.
4 1
alex_il_fenomeno pe 08 Mai 2012 21:38
desi nu se respecta in totalitate cartea ( pana la urma , ce film face acest lucru ? ) , productia a fost cu adevarat reusita , simtindu-se din plin mana regizorala a lui Sergiu Nicolaescu , precum si prezenta lui atat de placuta in film . povestea , stiuta de majoritatea dintre noi , ne este prezentata atat de clar , prin numeroase trairi ale personajelor , numeroase emotii si traume , deziluzii si multe altele ... un film de referinta in cinematografia romaneasca , o pelicula ce chiar nu merita ratata .
4 1
cetateanu pe 22 Octombrie 2010 18:16
Tânărul industriaş Tudor Gheorghiu (Vladimir Găitan) îşi aminteşte, obsedat de gelozie, povestea de dragoste dintre el şi soţia sa, Lena (Joanna Pacula), petrecută înainte de plecarea sa în război.
Crezând că aceasta urma să se întâlnească cu amantul, el părăseşte comanda subunităţii sale pentru a o prinde. Însă refuzul lui de a îndeplini ordinele primite conduce la decimarea unui întreg batalion. Tudor este condamnat la moarte şi împuşcat. Ecranizare-adaptare a romanului lui Camil Petrescu „Ultima noapte de dragoste. Întâia noapte de război“, filmul reuşeşte să redea pasiunea şi zbuciumul celor doi protagonişti a căror dragoste este întreruptă brutal de începerea Primului Război Mondial.

4 3
TheGreatQueenSeondeok pe 24 Ianuarie 2012 21:03
Mie mi-a placut mai mult filmul decat cartea, cartea a continut prea multe detalii dupa parerea mea...Filmul a fost foarte bine realizat, actorii foarte bine alesi si coloana sonora de asemenea.
4 10
mitza2003ro pe 14 Noiembrie 2020 23:12
Drum bun catre eternitate Vladimir Gaitan. Un film extraordinar, poate unul dintre cele mai bune ale acestui actor memorabil.
2 0
deadlord pe 16 Septembrie 2012 15:50
Este un film foarte bun. Are un scenariu si niste actori foarte buni, si este foarte bine regizat
2 2
matew10 pe 15 Noiembrie 2022 09:17
Nu sunt neapărat fanul romanelor lui Camil Petrescu, dar ecranizarea asta a avut ceva momente cheie demne de luat in considerare. Ma surprins finalul. Aveam impresia ca vad deznodământul tragic din "Pădurea Spânzuraților" a lui Rebreanu. Ecranizarea lui Ciulei a romanului "Pădurea Spânzuraților" mi s-a părut incompleta cu un final ratat. Nicolaescu corectează finalul in aceasta ecranizare.
1 0
sabinalin pe 14 Noiembrie 2020 22:38
Camil Petrescu e unul dintre scriitorii privilegiati ai literaturii romane, o buna parte din opera sa literara fiind ecranizata. Interesant e ca atat Sergiu Nicolaescu cat si Mircea Veroiu au avut in vedere celebrul roman studiat si in scoli ( pe vremea cand se facea scoala), prima initiativa a fost a lui Sergiu care, cu tenacitatea-i binecunoscuta, nu s-a lasat pana n-a pus pe pelicula aceasta adaptare libera a interesantei istorii ce surprinde intrarea Romaniei in primul razboi mondial. Bineinteles ca Sergiu trage spuza pe turta lui si face ce stie mai bine, un film la care sa fie multumit si publicul, un film din care nu lipsesc scenele de razboi filmate cu voluptate, cu minutiozitate, cu priceperea caracteristica militarosului regizor. Marii actori din distributie fac restul, e o adevarata placere sa ii urmaresti la lucru pe Dinica, Rautu, Besoiu si compania, e teribil ca ne dam… citeşte
1 0
Edddd pe 02 Decembrie 2019 00:32
****** CAPODOPERĂ ********
Excepționale : scenariu, regie, distribuție, joc actoricesc, muzică de film, etc
Azi nu mai are cine să facă asemenea filme !..... azi în industria filmului avem numai pechinezi castrați cu povești de 2 lei ......

1 0
Deceoare pe 14 Aprilie 2024 22:36
Film despre gelozie. "Dacă îți iei o nevastă prea frumoasă, devine prea repede a mai multora. Dacă îți iei o nevastă prea urâtă, rămâne numai a ta."
0 0

Spune-ţi părerea despre Ultima noapte de dragoste

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Liste cu Ultima noapte de dragoste
Îţi place sau deteşti acest film? Adaugă-l într-o listă!
jinglebells