A Clockwork Orange

(1971)

Portocala mecanică

Poster A Clockwork Orange Postere A Clockwork Orange

Sinopsis A Clockwork Orange

Mai mult
A Clockwork Orange HD

Tânărul delincvent Alex De Large (Malcolm McDowell), inteligent și sigur pe sine, își duce viața urmărind filme porno, ascultând Beethoven și conducându-si banda de "Droogs" (între care Warren Clark, cu o mutră de copil) - toți îmbrăcati în alb și purtând pălării melon - în curse nebunești de "ultra-violență", în timpul cărora vorbesc un argou specific, o combinație rimată de rusă și accent cockney londonez. Cea mai agresivă scena din această primă parte a filmului (circa 20 de minute) îl va…

citeşte
Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
Nota IMDB: 8.2
4 nominalizări Oscar, 3 nominalizări Globul de Aur, 5 nominalizări BAFTA
Vezi toate premiile
Se difuzează la TV.
Warner TV
Miercuri, 27 Nov 22:30
Joi, 28 Nov 02:40
Luni, 02 Dec 23:05
Warner TV HD
Miercuri, 27 Nov 22:30
Joi, 28 Nov 02:40
Luni, 02 Dec 23:05

Caseta tehnică

Produs de

Warner Bros., Polaris Productions

Distribuitorul international

Warner Bros.
Film disponibil pe DVD în România

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
IulianManea54 pe 02 Ianuarie 2012 09:55
Portocala Mecanica este unul din cele mai bune filme ale lui Kubrick (de retinut ca majoritatea filmelor lui au nota destul de mare).
Referitor la carte, filmul transmite MULT MAI MULTE mesaje fata de ce a vrut sa transmita Burgess. Un lucru e evident: e vorba de sistemul in care traim.
Kubrick a incercat sa ecranizeze viata unui tanar lipsit de principii care savarseste multe infractiuni, iar in cele din urma este bagat la puscarie. El este convins de guvern sa fie testat si sa scape mai repede de acolo. Ce nu stie el este ca tot tratamentul il va transforma intr-o masinarie mecanica, incapabila sa actioneze dupa propriile decizii. Finalul transmite o stare de bine (referitor la film) si deducem ca nu putem face nimic in cazul in care guvernul, marii oameni si marile puteri vor sa-si bage nasol.
Cu siguranta filmul este una dintre cele mai mari capodopere din anii '70.

38 16
mvpsebi pe 6 februarie 2012 13:53
Am eu o mica problema. Fata asta de mai jos, trainspottingbabe, n'a luat in doi ani si jumatate cate like'uri ai luat tu intr'o luna. As vrea mai multe explicatii...
veronica210 pe 3 aprilie 2012 03:12
bine sebi..doar nu te astepti sa recunoasca acuma..ce cu totii stim...:))))
danonino pe 26 Martie 2010 23:44
e supraestimat.
Nu inteleg de ce e considerat o capodopera.

Partile bune ar fi urmatoarele:
- Natura violenta a omului este reprezentata bine de film. Aici, violenta este intensificata si de nebunie. Foarte violent, dar si nebun.Mai apare si violenta din dorinta de razbunare.
- Ideea unui program de reabilitare rapida este noua.
- Malcom McDowell isi joaca rolul bine in scenele violente. Are voce si o intonatie potrivita naratiunii.
- simfoniile
Partile proaste:
- costumatiile bizare. Sunt hidoase. Am inteles ideea de o lume futurista, dar e hidos.
- decorul laptariei. La ce ajuta bizareria asta?
- actorii din rolurile secundare sunt slabi, foarte slabi. Ce-s cu vocile alea si figurile alea atat de prost fortate pe chipul lor?!
- scenariul. Dialogurile sunt pur si simplu slabe. Fade. Discutia lui Alex cu parintii lui si cu adoptatul… citeşte

25 45
andreyuzzu pe 13 septembrie 2010 16:29
Alea nu sunt parti proaste , sunt doar parti care nu ti-au placut tie. Cum sa fie dialogul slab? In toate filmele lui Kubrick dialogul e unul simplu , il intelegi imediat. Este un film in care nebunia e dusa la extrem de aceea decorurile alea de la laptarie , costumele , etc.
Theodor2011 pe 31 iulie 2016 14:35
danonino, filmul nu este de nota 10, dar, totus nu este un film de nota 4 (atat cat i-ai acordat tu). Ma rog, fiecare acorda ce nota/rating considera ca a meritat filmul in cauza. Eu, cred ca filmul A Clockwork Orange, merita nota 7-8. Deci un film bun spre foarte bun. andreyuzzu si senseychris aveti DREPTATE. karenin08, gresesti cand spui: '' mediocru pentru vremea lui si catastrofal de slab pentru vremurile noastre'' Ma rog este parerea ta.
trainspottingbabe pe 05 Iulie 2009 18:13
unul dintre filmele geniale..alaturi de Trainspotting
O capodopera care nu are cum sa fie cenzurata.. asa este viata .. traiesti clipa facand rau, iti suporti pedeapsa o eternitate. Un lucru este clar:lumea este plina de Alexander-i.. Personajul nu este o fictiune, ci ami degraba ideea ca omul fara constiinta nu se poate schimba cu adevarat-nici macar fortat-.. Dupa filmul asta, 'laptele' are parca alt gust.. U
23 16
Valex pe 13 iunie 2012 20:07
referitor la ultima replica, sa stii ca am incercat si eu dupa vizionare, dar nu avea gustul schimbat :))
AleCrisu pe 28 ianuarie 2017 19:32
Cum Doamne-Dumnezeule sa nu inteleaga asa ceva?! Dar fireste, Oana ca, tu n-ai inteles ironia subtila, nici macar dupa 4 ani de la commentul respectivului.
cezarika21 pe 23 Octombrie 2013 11:49
"Bunătatea vine din interior. Bunătatea e o alegere. Când un om nu mai poate alege încetează să mai fie om." (replică din film)
"Portocala mecanică" este unul dintre care mai şocante şi dure filme pe care le-am văzut, un film despre plăcerea de a fi violent şi despre reprimarea impulsurilor violente prin suprimarea libertăţii de alegere a omului. Subiectul filmului este următorul: un tânăr criminal, căruia i-au fost reprimate instinctele violente printr-o metodă psihologică experimentală, devine o victimă incapabilă de a se mai apăra, cu o maşinărie în loc de suflet. Autorităţile societăţii sunt mulţumite de rezultat vrând să transforme oamenii într-o masă inertă și fără apărare care să poată fi manevrată după scopurile lor. Lipsit de libertatea de alegere morală între bine şi rău, omul încetează însă a mai fi om.

Filmul impresionează prin secvenţele de o violenţă extremă intensificate prin culori, prim-planuri ale unor grimase ipocrite (cum e cea… citeşte

21 6
Sergiu.Lobont pe 05 Noiembrie 2010 18:16
Mi-as spune parerea despre film dar nu am chef sa ma cert cu toti "intelectualii" care ii trimit pe cei care au o alta parere la Twilight. Cand va disparea fenomenul respectiv voi posta fara sa mai dau socoteala tuturor cocalarilor ce vor sa para ceva ce nu sunt, celor cu reactii de genul: "du-te uita-te la Spider-Man" ce sa inteleaga neuronul tau" "mai uita-te la niste filme si pe urma revino" sau de genul lui unknown28 cu "se vede ca nu le ai cu filmele". Trebuie sa invatati sa raspundeti celor cu pareri diferite altfel decat cu replici care sa scoata in evidenta intelectul vostru precar.
18 14
robertsandu pe 3 august 2012 21:47
+1. Îmi place cum gândești.
bogdanpipoiu pe 21 iunie 2014 15:53
ai dat nota prea mare!
alali pe 01 Iunie 2009 21:34
Portocala devenita necomestibila din pricina tratamentului la care o supune Kubrick.
Kubrick regizand propriul lui Clockwork Orange; referire stricta la modul cum a fost facuta aceasta adaptare pentru ecran. Burgess, desi in prima faza a fost incantat de cum a decurs ecranizarea, in momentul cand a fost lasat singur sa se confrunte cu parerile critice argumentate, dar mai ales cu consecintele difuzarii publice a acestui film, a constientizat care sunt diferentele subtile care au transformat opera sa in ceva total diferit. Dezamagirea acestuia a fost atat de mare incat a ajus sa-si renege capodopera vietii sale si una dintre cele mai importante carti din literatura engleza. Regizorul a fost si el lovit de aceleasi efecte nefaste starnite de difuzarea lungmetrajului publicului larg. A decis, fara ca sa se consulte cu nimeni, sa retraga pelicula din cinemaurile engleze, aceasta neputand fi vazuta in tara natala a cineastului pana tarziu dupa disparitia acestuia.
citeşte

18 19
luluuuuu pe 15 aprilie 2011 22:33
"daca esti asa, asta esti tu si nu trebuie sa schimbi starea de fapt a lucrurilor." Eu zic sa mai analizezi un pic .....:) Asta este lumea reala in care traim! Ea este dominata de violenta si rautate. Stiu ca este greu sa accepti realitatea si mai stiu ca noi, oamenii adoram sa traim in minciuna si ne place sa credem ca traim intr-o lume perfecta. Dar nu este asa... Ma intreb de ce oare ne este asa de greu sa acceptam adevarul?....de ce incercam sa cladim o lume perfecta?
robertpacinoo pe 28 august 2012 14:08
Alali pare sa iti placa filosofia dar se pare ca nu sti una dintre marile enigme filosofice: daca omul in sinea lui este bun sau rau? Ei bine mari filosofi antici s-au intrebat acelas lucru si au ajuns la o concluzie, si ei au spus: Daca ai avea un inel care te poate face invizibil ti-ai urmarii propiul interes sau ai incerca sa ajuti lumea cu acea putere. Raspunsul a fost evident, si cum spui tu poate dintr-o mie de oameni unul probabil ar incerca sa faca bine dar ceilalti 999?. Deci omul prin natura sa este rau si egoist.. Asa ne nastem!
klaudya_e pe 06 Septembrie 2010 23:05
Teoria lui Anthony Burgess cum ca omul are posibilitatea sa aleaga ce se intampla cu viata lui, contrara lui Cesare Lombroso care sustine ca, criminalitatea este innascuta este pusa in scena magistral de catre Stanley Kubrick. Totul impresionaza inca de la generic (culoarea rosu intens nu poate decat sa te duca cu gandul la o pasiune obsedanta), muzica atent aleasa specifica filmelor lui Kubrick, costumele frapeaza, majoritatea scenelor socheaza...un film care nu poate fi egalat
14 13
veronica210 pe 24 Martie 2010 11:07
My number one
inca si acum sunt socata de "a clockwork orange"..m-a marcat pur si simplu. ..Ce sa mai,acesta e un film care se apropie de perfectiune.un film din genul celor pe care le consider astazi memorabile.filmul meu preferat..De Alex , marturisesc cu mana pe inima ca m’am indragostit. Oricat de scandalos e personajul, si cat de brutale faptele lui, are un farmec greu de explicat.....
14 15
portofel pe 8 martie 2011 09:28
:)) exact! ARE CEVA ,nu stiu ce, dar te face sa-l indragesti, cu toata purtarea lui de nelegiuit!
oneflyride pe 19 martie 2012 19:40
acel ceva se numeste carisma :)
mvpsebi pe 21 Martie 2010 17:10
Nu se mai fac astfel de filme...
E filmul meu favorit, nu cred ca exagerez cu nimic cand spun ca este de asemenea si unul din cele mai bune facute vreodata. Mereu atent pana la cel mai mic detaliu, n-ai ce sa-i reprosezi lui Kubrick in legatura cu ce reuseste aici. Mesajul, scenariul, imaginea, actorii, coloana sonora, totul pare perfect. O opera de mare impact psihic, o opera a unui geniu, o opera de arta!
13 11
andreyuzzu pe 26 octombrie 2010 15:06
s-a facut vreodata asa film? E unic in intreaga istorie a cinematografiei , nu-l poti compara cu nici un film.
DAMME pe 24 mai 2017 01:25
film de illuminati, unde Domnu' Iisus Hristos e batjocorit indirect, du-te ma in plm cu filmele tale de 2 lei, Stanley Kubrick un rahat de regizor care a fost membru Illuminati si mai tarziu ucis chiar de ei dupa Eyes Wide Shut in 1999, de aia sunteti la un nivel de incultura, interesanta nota acestui jeg de film !
FreakDoll pe 20 August 2011 16:57
Desi au trecut cativa ani de la prima vizionare, A ClockWork Orange reuseste sa-mi capteze atentia la fel ca prima data.
Dupa ce genericul de inceput ne imobilizeaza privirea prin culoarea rosie folosita, care, parca, prevesteste nebunia din film, ochii albastri care apar pe ecran vin sa accentueze efectul creat. Fiindca sunt frumosi, de un albastru rar intalnit, dar denota clar o dementa.
Scena urmatoare este si mai ciudata: 4 tineri, unul dintre ei fiind personajul mai sus amintit, costumati ciudat, cu priviri pierdute si suspecte, tin in maini niste pahare mari, pline cu lapte. O persiflare de care numai Kubrick putea da dovada la momentul acela.
In minutele urmatoare il cunoastem mai bine pe Alex, liderul grupului din care faceau parte el si cei 3 prieteni ai sai, un tanar care suferea de o boala mintala evidenta care se manifesta printr-o violenta… citeşte

12 10
BogdaNZaineA pe 12 ianuarie 2022 03:33
mai ai ceva de povestit din film? :)))))))) poate ca unii mai au chef sa vada lucruri noi
ghost90 pe 31 August 2010 12:25
superb
in opinia mea cea mai mare capodopera a celui mai bun regizor ever...nu este doar un film ci poate fi considerat pana si o lectie de viata...toate detaliile,dialogul si scenele memorabile fac din acest film o adevarata capodopera cinematografica.Cine nu a vazut A Clockwork Orange nu poate sa-si asume titlul de cinefil
12 13
evaalbertina pe 28 Decembrie 2008 04:54
Probabil acest film a fost realizat pentru a se preda la cursurile avansate de regie-film.
Pentru "marele public", ma indoiesc.
Ca sa intelegi pe deplin acest film trebuie sa analizezi fiecare secventa, fiecare cadru, fiecare dialog. E cam mult...
Eu nu am inteles nici macar de ce se numeste "Portocala mecanica".

11 35
unknown28 pe 10 septembrie 2009 19:54
se vede ca nu prea le ai cu filmele...si cu literatura in general... in primul rand, a clockwork orange nu este un film de predat la ora de religie. pe langa violenta si scenele antologice, ideea filmului( si a romanului lui Anthony Burgess) este mult mai complexa - despre libertatea omului de a alege intre bine si rau, despre guvernul care isi baga nasul peste tot, facand mai mult rau decat bine, despre dorinta oamenilor de a crea o lume perfecta, cu pretul distrugerii unor principii morale. in al doilea rand, se numeste Portocala Mecanica pt. ca Alex a fost practic transformat intr-o masina, capabil doar de lucruri bune. ORANGE inseamna OM in malaieză, protagonistul avand reactii invatate, mecanice in apropierea violentei. A Clockwork Orange este un film CULT, si iti dau dreptate, nu oricine poate sa il inteleaga 10 stele
Aluna pe 28 decembrie 2011 21:42
REGIE nu religie:|.
RoccoSuasito pe 16 Aprilie 2009 15:46
Clasic
Este unul dintre cele mai bune filme pe care le-am vazut.
10 10
andreyuzzu pe 30 August 2010 01:03
cel mai nebun film
E incredibil cat de modern e dupa 39 de ani si cat va mai ramane asa. Numai un geniu putea face asa ceva. Poate doar Fellini sa se apropie de Kubrick la filme moderne care au ramas in istorie dar la un nivel mai mic.
10 11
zgubi pe 08 Martie 2011 02:10
un film conceput dupa o idee sensibila ce se poate incadra cu usurinta si in genul drama.practic tinerii si preocuparile lor absolut eronate din societatea futurista te acapareaza de la inceput pana la finalul filmului cand ti-ai dori ca Alex,personajul principal sa mai faca o scena ,sa nu vina finalul atat de brusc.
monopolul lui Kubrick se intinde si mai intens si sigur prin Simfonia a IX- a,piesa care se transforma pt personajul principal dintr-una de trimf intr-una de chin.
A Clockwork Orange ramane fara indoiala o capodopera cinematografica ce merita vazuta si revazuta.

8 10
portofel pe 8 martie 2011 09:19
Ai descris foarte bine esenta filmului! Intr-adevar, foarte bun, eu nici nu m-asteptam sa-mi placa atat de mult.
adige pe 19 martie 2011 12:16
"... ti-ai dori ca Alex,personajul principal sa mai faca o scena ... " hahaha, dar face o scena, si una macabra isi revine.

Spune-ţi părerea despre A Clockwork Orange

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Liste cu A Clockwork Orange
Îţi place sau deteşti acest film? Adaugă-l într-o listă!
jinglebells