2016: Zece filme la scară mare

de Gloria Sauciuc în 2 Feb 2016
Valuri de 30 de metri dezlănțuite de furtună, un vas gigant încercând să țină piept oceanului dezlănțuit în The Finest Hour

The Finest Hour/Furtună Extremă rulează în cinematografele noastre în format 3D, inclusiv în sala IMAX din București și sălile 4DX din capitală și din țară, oferind un spectacol vizual pe care nu-l vom uita ușor - valuri de 30 de metri dezlănțuite de furtună, un vas gigant încercând să țină piept oceanului dezlănțuit... Scara la care se întâmplă toate evenimentele te copleșește. Pornind de la acest film, iată o serie de producții „la scară mare” pe care le putem vedea la cinema în 2016.

The Finest Hours/Furtună extremă

Este un film despre mare și despre vapoare, iar iubitorii genului (și nu doar ei) vor descoperi asta cu plăcere. Ne-a plăcut în film descrierea fidelă a atmosferei de pe un vas comercial de la mijlocul secolului XX, o imagine pe care mai rar o vedem în filmele de actualitate: nava ruginită și zguduită de valuri, zgomotul motorului și scenele din camera motoarelor, cu lumina tăioasă cazând pe corpurile transpirate și pe mecanismele unse cu ulei, ordine strigate la interfon. Eforturile disperate prin care echipajul rămas în viață, pe secțiunea pupa a vasului, reușește să supraviețuiască manevrând cu dibăcie printre bancurile de nisip, e o poveste de aventură dintr-un gen care a lipsit în ultima vreme de pe ecrane. În plus,  scena cu vasul rupt în două (și accesul în măruntaiele unei nave, în acea parte cu cabluri și tubulaturi, pe care nu o vedem de obicei), în bătaia vântului cu zăpadă, ne-a rămas în minte.

Scena în care echipajul pazei de coastă luptă cu valurile, pe șalupa lor (bine reconstituită, mai ales că acțiunea reală a fost unul dintre recordurile Pazei de Coastă americane) este dramatică și inspirațională - filmările impresionante pe sub apă, cu valuri care răstoarnă ambarcațiunile, cu creste de apă, sub cerul cenușiu al Atlanticului, cu apa verzuie a oceanului pe timp de iarnă și eroismul acestor bărbați nu pot să ne lase indiferenți.

Al 5lea val

Rulează în cinematografele noastre de la sfârșitul lunii ianuarie și spune tot o poveste de eroism, dar plasată într-un context SF - lupta unei adolescente pentru a-și salva fratele când apocalipsa adusă de extratereștri se instalează pe planetă, în valuri, distrugând omenirea. Scara la care se întâmplă distrugerile este globală.

Interesantă este alegerea regizorală de a arătă în planuri panoramice distrugerea - valurile provocate de tsunami-uri gigantice înghit zgârie-nori, dar și în mic: imaginea cu oameni alergând haotic spre vârful clădirii - când apa o înghite etaj cu etaj - este bântuitoare. Scara globală care alternează cu cea a experienței personale ne-a implicat în poveste, urmând-o pe Cassie (Chloë Grace Moretz) în aventura ei extraordinară.

Gods of Egypt/Zeii Egiptului

Supraviețuirea omenirii începe să atârne de un fir de ață atunci când Set (Gerard Butler), neîndurătorul zeu al întunericului uzurpă tronul Egiptului și aruncă prosperul imperiu în haos. Sperândă să salveze lumea și să-și elibereze marea iubire, un muritor pe nume Bek (Brenton Thwaites) formează o alianță improbabilă cu puternicul zeu Horus (Nikolaj Coster-Waldau). Lupta lor împotriva lui Set și a acoliților lui îi duce dincolo de moarte pentru o confruntare epică. Din trailere vedem „scara” la care se întâmplă acțiunea și spectacolul vizual.

Allegiant/Seria Divergent: Allegiant

Va avea premiera în România pe 11 martie 2016, cu o săptămâna înainte de lansarea oficială a filmului „Seria Divergent: Allegiant” în Statele Unite ale Americii. Acţiunea continuă evenimentele din Insurgent, cu Tris (Shaileene Woodley) şi Four (Theo James în afara zidurilor ce mărgineau oraşul Chicago, descoperind ce se ascunde dincolo. Trailerele date până acum publicității arată scara impresionantă la care se desfășoară acțiunea.

Batman V Superman: Dawn of Justice

Filmul propune o confruntare la scară mare. Temându-se că acţiunile supereroului privit ca un zeu rămân nesupravegheate, puternicul şi formidabilul apărător al Gotham-ului îl provoacă pe salvatorul adorat, în vreme ce lumea nu se poate hotărî de ce tip de erou are mai mare nevoie. Cum Batman şi Superman sunt în război, apare o nouă ameninţare ce pune omenirea într-un pericol fără precedent.

Captain America: Civil War

Prăpădul stârnit de Ultron pe Terra face guvernele lumii să se întrebe dacă există vreo şansă să îi ţină în frâu pe supereroi. O lege mondială îi obligă pe aceştia să se deconspire autorităţilor. Dacă Tony Stark susţine legea, Căpitanul America crede că aceasta limitează libertăţile individuale. Alţi supereroi se aliază poziţiilor celor doi Răzbunători, iar curând se va ajunge la un război civil al supereroilor. Iată o confruntare la o scară impresionantă.

London Has Fallen

Un plan diabolic de eliminare a celor mai mari lideri ai lumii este pus în aplicare de către o organizaţie teroristă. Terifiantul plan ar duce la distrugerea capitalei Marii Britanii. Sigura speranţă de a opri dezastrul rezidă în implicarea Preşedintelui Statelor Unite ale Americii (Aaron Eckhart) şi a formidabilului său Serviciu Secret - mai exact a conducătorului acestuia (Gerard Butler) - dar şi unui rigid agent al serviciului britanic MI-6 (Charlotte Riley), care nu se încrede în nimeni. Sequel-ul îl are la cârmă tot pe Antoine Fuqua (Training Day).

X-Men: Apocalypse

Oscilația lui Magneto (Michael Fassbender) între Bine și Rău va lua o întorsătură neașteptată în X-Men: Apocalypse, întrucât acesta va fi înrobit de misteriosul Apocalypse (Oscar Isaac). În regia lui Bryan Singer, cea mai nouă parte a francizei X-Men de la Fox îi mai are în distribuție pe James McAvoy, Jennifer Lawrence, Alexandra Shipp, Ben Hardy, Nicholas Hoult, Rose Byrne și Evan Peters. Fețele noi sunt Tye Sheridan, Sophie Turner, Lana Condor și Kodi Smit-McPhee în rolul mutanților Cyclops, Jean Grey, Jubilee, respectiv Nightcrawler.

Fantastic Beasts and Where to Find Them

Eddie Redmayne apare în rolul lui Newt Scamander, un „magizoolog” britanic, care se îndreaptă către America în căutarea de creaturi magice. Și, într-adevăr, le găsește. Filmul începe în New York-ul anilor 20, cu șapte decenii înainte de întâmplările din școala de magie Hogwarts. Sosit la New York pentru o scurtă pauză, ar fi putut trece mai departe fără incidente... dacă nu ar fi descoperit o servietă magică rătăcită, din care vor evada ființe magice, evadare ce ar putea aduce probleme atât pentru lumea vrăjitorilor cât și pentru cea a Neciopliților.

Warcraft

Versiunea pentru marele ecran a popularului joc MMORPG (massively multiplayer online role-playing game) este regizată de Duncan Jones și îi are în centru pe Lothar (Travis Fimmel) și Durotan (Toby Kebbell), un om și un orc gata să lupte împreună atunci când rasele lor sunt amenințate de o forță demonică.

Exploreaza subiecte similare:

The Finest Hours, The 5th Wave, Gods of Egypt, The Divergent Series: Allegiant, Batman V Superman: Dawn of Justice, Captain America: Civil War, London Has Fallen, X-Men: Apocalypse, Warcraft, Fantastic Beasts and Where to Find Them, Chloë Grace Moretz

Alte știri din cinema

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Sorin87 pe 2 februarie 2016 19:33
TOATE SUNT FOARTE BUNE
AndreBlack pe 2 februarie 2016 22:07
Batman v Superman si Gods of Egypt - abia astept !!
Phantom_sub pe 2 februarie 2016 22:47
Al cincilea val a fost adaptat greşit, merge doa pentru tv. Văzut la cinema săptămâna trecută. Ăstea aş vrea să le văd la cinema: Fantastic Beasts and Where to Find Them, X-Men: Apocalypse, Batman V Superman: Dawn of Justice, Allegiant/Seria Divergent: Allegiant.
fendal pe 3 februarie 2016 22:31
foarte corect man, l am vazut si eu la cinema, m am luat dupa trailer si mare greseala :( filmul foarte slab pt cinema
bogyvaly pe 3 februarie 2016 12:06
Batman V Superman, Captain America: Civil War, X-Men: Apocalypse si mai ales: Warcraft!
fendal pe 3 februarie 2016 22:32
app: toate sunt bune, abia astept sa le vad pe toate :P cu al 5-lea val am luat teapa, sper sa fie primul si ultimul

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells