"4 luni, 3 saptamani si 2 zile" va reprezenta Romania la Oscar 2008

de Razvan Boboc în 23 Aug 2007
"4 luni, 3 saptamani si 2 zile" va reprezenta Romania la Oscar 2008

Lungmetrajul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", regizat de Cristian Mungiu si premiat cu Palme d'Or la Cannes 2007, este propunerea Romaniei pentru nominalizarile la Oscar 2008 la categoria Cel mai bun film strain. Decizia a fost luata de criticii de film Cristina Corciovescu, Dana Duma, Magda Mihailescu, Eugenia Voda, Mihai Chirilov, Eugen Atanasiu si directorul de imagine - Dinu Tanase.

Au fost luate in considerare filmele romanesti care au avut sau vor avea premiera intre 1 octombrie 2006 si 30 septembrie 2007 si care au rulat ori vor rula cel putin sapte zile consecutiv in cinematografe in aceasta perioada. In luna iunie, Academia Americana de film a invitat un numar record de 95 de tari pentru a intra in cursa pentru Oscarul pentru Cel mai bun film strain la cea de-a 80-a editie a prestigioaselor premii. Propunerea va fi trimisa prin documentele de inscriere pana la 1 octombrie.

Anul trecut, propunerea Romaniei la Premiile Oscar a fost "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", lungmetrajul de debut al lui Catalin Mitulescu. In 2005, "Moartea domnului Lazarescu", regizat de Cristi Puiu, a reprezentat Romania. Niciunul dintre aceste filme nu a ajuns printre cele cinci nominalizari la categoria Cel mai bun film strain.

Nominalizarile la toate categoriile Premiilor Oscar 2008 vor fi anuntate pe 22 ianuarie. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc pe 24 februarie, la Los Angeles.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells