De astăzi se poate vedea pe Netflix The Åre Murders/Crimele din Åre, miniserie scandinavă inspirată de cărţile autoarei Viveca Sten. În centrul atenţiei este Hanna Ahlander (Carla Sehn), o poliţistă din Stockholm care, în urma unor probleme personale, se retrage pentru o pauză într-o mică staţiune de schi din munţi. Doar că în curând o adolescentă nu mai e de găsit, iar Hanna îşi oferă ajutorul poliţiei locale, descoperind că orăşelele de provincie nu sunt prin nimic mai sigure ca Stockholm-ul, ba chiar dimpotrivă.
E adevărat, Crimele din Åre are cinci episoade, doar trei dintre ele au o durată de doar 30 de minute, prin urmare durata totală se ridică la trei ore. Practic, serialul are fix durata unei miniserii de patru episoade a câte 45 de minute, ceea ce ne-a adus aminte de alte patru miniserii excelente cu o durată aproximativ egală, pe care le poţi urmări şi într-o seară după ce te întorci de la lucru.
Toate titlurile de mai jos oferă suspans şi tensiune, dar şi un oarecare confort, căci, după toate tribulaţiile personajelor, binele învinge. Mai mult, toate aceste titluri sunt inspirate din realitate şi explorează nedreptăţi sociale sau situaţii în care protagoniştii se află în pericol de moarte.
The Breakthrough (2025)
Am vorbit recent despre această miniserie inspirată de cazul real al unei duble crime comise într-un orăşel suedez. Crimele au generat a doua cea mai elaborată investigaţie a poliţiei din istoria Suediei (prima viza cazul asasinării unei personalităţi proeminente din politica locală, premierul Olof Palme, în 1986), deznodământul ei venind abia la 16 ani după comitere. În centrul atenţiei se află detectivul (Peter Eggers), care şi-a dedicat fiecare oră de muncă investigaţiei ce i-a afectat viaţa o dată pentru totdeauna.
Anne (2022)
Ne mutăm în Marea Britanie, unde în 1989 are loc aşa-numitul Dezastru de la Hillsborough: poliţia permite intrarea pe un stadion deja plin a 2000 de suporteri ai echipei FC Liverpool, iar în busculada creată şi-au aflat sfârşitul 97 de suporteri, iar alţi aproape 800 au avut nevoie de spitalizare. Miniseria o are în centrul atenţiei pe Anne Williams (Maxine Peake), o mamă care îşi pierde fiul adolescent în busculadă şi apoi se dedică total lungii lupte juridice pentru a forţa autorităţile să admită că proasta organizare a meciului este principala cauză a dezastrului.
Mr Bates vs. The Post Office (2024)
Cunoscutul Toby Jones (Infamous) joacă rolul principal în această dramatizare a unui şocant caz de muşamalizare a problemelor unui parteneriat public-privat. În 1999, Poşta Britanică obligă toţi factorii poştali din ţară să folosească acelaşi software, Horizon, doar că acesta, pe lângă nenumărate frustrări provocate factorilor poştali, avea o problemă de înregistrare a plăţilor cu consecinţe mult mai grave. De-a lungul anilor următori, nu mai puţin de 900 nevinovaţi au fost acuzaţi de delapidare şi fraudă din cauza Horizon, 700 primind şi condamnări în instanţă. Miniseria retrasează lunga bătălie juridică ce a făcut, într-un târziu, dreptate.
Until I Kill You (2024)
Inspirată de cartea de memorii "Living with a Serial Killer", miniseria explorează bântuitorul caz al Deliei Balmer (Anna Maxwell Martin, foto), asistentă la un spital londonez, care începe o relaţie cu un tâmplar, John Sweeney (Shaun Evans, cel mai cunoscut datorită serialului poliţist Endeavour, unde apare în rolul titular). Când bărbatul devine abuziv, Delia încearcă să iasă din relaţie şi îl reclamă la poliţie. Ce nu ştie ea este că se află într-un pericol de moarte: Sweeney este de fapt un criminal în serie şi cea mai recentă crimă a sa a luat pe nepregătite poliţia din Amsterdam, rămânând mult timp nerezolvată.
Foto: crop din posterul miniseriei Until I Kill You.