65 de ţări aşteaptă votul Academiei Americane de Film

de Gloria Sauciuc în 9 Nov 2009
65 de ţări aşteaptă votul Academiei Americane de Film

Danemarca
Terribly Happy
(Henrik Ruben Genz)
Un poliţist foarte sobru, transferat într-un oraş mic după ce suferise o cădere nervoasă, ajunge salvatorul frumoasei locului, care încearcă să scape de soţul abuziv.
Premii: Premiul Bodil, Danemarca (şase premii,inclusiv pentru cel mai bun film), Festivalul de Film de la Chicago (cel mai bun regizor), Troia (scenariu), Flanders (marele premiu), Karlovy Vary(film), Valladolid (scenariu, muzică).

Estonia
Decemberheat
(Asko Kase)
O poveste eroică despre naşterea statului independent Estonia, inspirată de evenimentele din decembrie 1924, atunci când Rusia Sovietică a încercat să cucerească micul stat baltic.

Franţa
Un prophète
(Jacques Audiard)
Un tânăr corsican de origine arabă, analfabet, e condamnat la şase ani de închisoare. Acolo îşi croieşte drum în ierarhia hoţilor, dar în secret îşi pune la cale propriul plan.
Premii: Cannes (Marele Premiu al Juriului), Festivalul de Film de la Londra (Marele Premiu).

Finlanda
Letters to Father Jacob
(Klaus Härö)
O fostă asasină, închisă dar eliberată înainte de termen, lucrează ca secretară a unui pastor şi îşi găseşte mântuirea.

Georgia
The Other Bank
(George Ovashvili)
Un băieţel de 12 ani, care se dă drept surdomut, porneşte o misiune periculoasă pentru a-şi găsi tatăl în Republica separatistă Abhazia.
Premii: Festivalul de Film din Georgia - Portocala de Aur (actor, regizor), goEast (film, premiul Fipresci), Paris Cinema (premiul juriului), Yerevan (film).

Germania
The White Ribbon
(Michael Haneke)
O poveste despre evenimentele tulburătoare care au afectat un sătuc din nordul Germaniei, în care copii satului au un rol nebănuit,în ajunul primului război mondial. Filmul a obţinut Palme d'Or-ul anul acesta.

Grecia
Slaves in Their Bonds
(Adonis Lykouresis)
La începutul secolului XX, în insula Corfu, iubirea unui tânăr cuplu va fi sacrificată atunci când familia fetei preferă să o căsătorească cu un doctor bogat, pentru a-şi păstra averea.
Premii: Thessaloniki (cinci premii)
Distribuitor: Nik-S Movies

Hong Kong
Prince of Tears
(Yonfan)
O dramă de familie, bazată pe fapte reale, plasată în perioada anilor '50, în Taiwan, când s-a făcut de către comunişti o "campanie" de vânătoare a aşa-ziselor vrăjitoare.

Ungaria
Chameleon
(Krisztina Goda)
Atunci când un fost deţinut care profită de femeile vulnerabile emoţional se îndrăgosteşte de o balerină accidentată, trebuie să aleagă între iubire şi bani.
Premii: Premiul publicului la Săptămâna filmului ungar

Islanda
Reykjavik-Rotterdam
(Óskar Jónasson)
Un thriller despre un fost condamnat care încearcă să se îndrepte, dar pe care viaţa îl trage înapoi spre crimă.
Edda Awards, Islanda (pentru regie, scenariu, sunet, muzică, machiaj)

India
Harishchandrachi Factory
(Paresh Mokashi)
Povestea realizării primului film indian, în 1913.
Premiul pentru regie la Pune Intl. Film Festival
Vânzătorul filmului UTV Motion Pictures

Indonezia
Jamila and the President
(Ratna Sarumpaet)
O prostituată confirmă că a ucis un politician, apoi refuză reprezentare legală şi e condamnată la moarte, devenind un caz pentru care guvernul e forţat să intervină.

Iran
Darbareye Elly
(Asghar Farhadi)
O dramă despre o familie mai înstărită a clasei de mijloc care are parte de o vacanţă la mare dezastruoasă şi despre preţul pe care trebuie să-l pătească pentru elaboratul cult al minciunii în care trăiesc.
Premii -  Berlin Film Fest (regizor), Fajr (regizor, premiul publicului), Tribeca (film).

Israel
Ajami
(Scandar Copti şi Yaron Shani)
O curajoasă poveste despre o crimă făcută din răzbunare şi consecinţele ei tragice, coregizat de israelianul Shani şi palestinianul Copti. Numele filmului e dat de regiunea omonimă, din apropiere de Jaffa (sudul Tel Aviv-ului).

Italia
Baarìa
(Giuseppe Tornatore)
Povestea care traversează mai multe generaţii a unei familii siciliene. Tornatore este la al patrulea film trimis de Italia să reprezinte ţara la Oscaruri.
Vânzătorul filmului: Summit Entertainment

Japonia
Nobody to Watch Over Me
(Ryoichi Kimizuka)
Un detectiv de poliţie este desemnat să protejeze o şcolăriţă al cărei frate a fost arestat pentru uciderea cu brutalitate a doi colegi de clasă.
Premiu pentru scenariu la Montreal World Film Festival.

Coreea
Mother
(Joon-ho Bong)
Thriller despre dragostea unei mame pentru fiul ei, despre care crede că a fost pe nedrept acuzat de crimă, şi eforturile femeii de a dovedi nevinovăţia băiatului.
Nominalizat la Mar del Plata Film Festival pentru regie.

Lituania
Duburys
(Gytis Luksas)
O poveste despre un băiat dintr-un sătuc, care-şi pierde tatăl şi pe cel mai bun prieten în timpul ocupaţiei sovietice.
Premii - Cocorul de Argint (pentru actori)

Luxemburg
Réfractaire
(Nicolas Steil)
Un bărbat preferă să se ascundă în loc să se înroleze în armata germană în timpul ocupării naziste a Luxemburgului.
Iris Prods se ocupă cu vânzarea filmului.

Macedonia

Wingless
(Ivo Trajkov)
O dramă despre un bărbat căruia i s-a prezis că va muri la 29 de ani şi care încearcă, totuşi, să-şi refacă viaţa, după ce soţia îl părăseşte luându-l şi pe fiul lor, chiar înainte ca el să împlinească vârsta fatidică.

Mexic
Backyard
(Carlos Carrera)
Două femei dau o altă perspectivă crimelor în lanţ din Ciudat Juarez, produse în viaţa reală, dar pe al căror autor poliţia nu l-a găsit nici până acum.
Film vândut de Instituto Mexicano de Cinematografia/ Lightning Entertainment Group

Maroc
Casanegra
(Nour-Eddine Lakhmari)
Un noir despre doi bărbaţi hustler din Casablanca dornici să evadeze din vieţile lor anoste.

Olanda
Winter in Wartime
(Martin Koolhoven)
Un băieţel ajută în secret un pilot britanic să scape de nazişti, în timp ce tatăl său, primarul oraşului, e fericit să-şi păstreze poziţia în faţa germanilor.
Premii pentru actori şi design de producţie la Festivalul de Film din Olanda, Premiul II Marc Aurelio la Festivalul de Film de la Roma.


Norvegia

Max Manus
(Espen Sandberg şi Joachim Roenning)
Povestea adevarata a unui erou norvegian al Rezistenţei din cel de-Al Doilea Război Mondial, care tratează atât aventurile lui în luptă cât şi problemele din viaţa de după război.

Peru
The Milk of Sorrow
(Claudia Llosa)
O femeie, născută în urma unui viol, în perioada violenţelor politice din Peru, e obligată să-şi înmormânteze mama în satul natal. Filmul a câştigat Ursul de Aur la Berlin anul acesta.

Filipine
Grandpa Is Dead
(Soxy Topacio)
O comedie despre o familie disfuncţională ce scoate la iveală bizarele superstiţii filipineze, precum şi ritualul înmormântării.

Polonia
Reverse
(Borys Lankosz)
O femeie de 30 de ani, care încă mai locuieşte cu mama ei, se îndrăgosteşte de un bărbat chipeş al cărui secret va schimba vieţile amandurora, în mod negativ. Acţiunea filmului, în care suspansul e la tot pasul, are loc în anii '50.

Portugalia
Doomed Love
(Mário Barroso)
Această poveste de dragoste tragică e o ecranizare a romanului portughez din secolul XIX al lui Camilo Castelo Branco, cu acţiunea adaptată însă la timpurile noastre.Filmul a fost nominalizat pentru un Leopard de Aur, la Locarno.

Puerto Rico
Kabo & Platon
(Edmundo H. Rodríguez)
Doi aspiranţi la titlul de star se luptă să-şi facă loc în industria muzicală, iar prietenia lor supravieţuieşte necazurilor financiare de care se tot lovesc.

Rusia
Ward No. 6
(Karen Shakhnazarov)
Această adaptare contemporană a unei nuvele de Cehov vorbeşte despre un doctor care ajuge pacient în spitalul de boli nervoase în care profesa. Protagonistul a primit un premiu la Moscow Intl. Film Fest.

Pagina
1 2 3
Taguri:  cel mai bun film strain, oscar 2010, Afghan Star, Ajami, Autumn of the Magician, Baarìa, Casanegra, Chameleon, Darbareye Elly, Dare mo mamotte kurenai, Das weiße Band, Dawson Isla 10, De helaasheid der dingen, Duburys, Ein Augenblick Freiheit, El secreto de sus ojos, Gagma napiri, George Ovashvili, Giuseppe Tornatore, Havana Marking, Jacques Audiard, Joon-ho Bong, Kaige Chen, La teta asustada, Lei wangzi, Max Manus, Mei Lanfang, Michael Haneke, No puedo vivir sin ti, Poliţist adjectiv, Postia pappi Jaakobille, Protektor, Reykjavik-Rotterdam, Ryoichi Kimizuka, Salve Geral, Samson and Delilah, Sergio Rezende, Svetat e golyam i spasenie debne otvsyakade, Um Amor de Perdição, Un prophète, White Wedding, Fernando Trueba, Juan José Campanella, Karen Shakhnazarov, Carlos Carrera, Miguel Littin, Klaus Härö, Mário Barroso, Ivo Trajkov, Felix Van Groeningen, Ruben Östlund, Joachim Roenning, Espen Sandberg, Ruben Gevorkyants, Henrik Ruben Genz, Jiri Chlumsky, Antonio Nuic, Martin Koolhoven, Srdjan Dragojevic, Namik Kabil, Claudia Llosa, Leon Dai, Warwick Thornton, Krisztina Goda, Yonfan, Ciro Guerra, Asghar Farhadi, Xavier Dolan, Yongyoot Thongkongtoon, Scandar Copti, Yaron Shani, Álvaro Brechner, Nicolas Steil, Arash T. Riahi, Vaheh Gevorgyants, Stephan Komandarev, Jann Turner, Efterpi Charalambidis, Artan Minarolli, Golam Rabbany Biplob, Juan Carlos Valdivia, Ernesto Daranas, Marek Najbrt, Adonis Lykouresis, Óskar Jónasson, Paresh Mokashi, Ratna Sarumpaet, Soxy Topacio, Borys Lankosz, Edmundo H. Rodríguez, Chandran Rutnam, Asko Kase, Oorlogswinter, El traspatio, Cuvari noci, Detsembrikuumus, Los dioses Rotos, Oi sklavoi sta desma tous, Britter Bairey, Ded na si Lolo, El baile de la victoria, Günesi gördüm, J'ai tué ma mère, Jamila dan sang presiden, Kabo & Platon, Kenjac, Los viajes del viento, Nedodrzaný slub, Ocas jesterky, Palata N°6, Réfractaire, Sveti Georgije ubiva azdahu, Alive!, Zona sur, Harishchandrachi Factory, Rewers, The Road from Elephant Pass, Khwaam jam sun... Tae rak chan yao, Libertador Morales el justiciero

Părerea ta

Spune-ţi părerea
bodoknut pe 9 noiembrie 2009 18:05
nu avem nici macar o sansa sa fim nominalizati! Noi nu stim sa facem decat filme cu cu si despre comunisti. Pana nu trecem la prezent nu are rost sa mai incercam.
Oare nu s-a saturat lumea de filme romanesti a caror actiune se desfasoara in perioada comunista?

Gloria pe 9 noiembrie 2009 18:16
Pai stai, România a trimis la Oscar Politist, adjectiv, care n-are legatura cu perioada comunista.
Popescu Ionescu pe 9 noiembrie 2009 21:18
Draga Bodoknut,
Politist, adjectiv nu-i cu / despre comunisti, dar cum nu l-ai vazut n-are rost sa povestim. Apoi, despre comunisti se poate face film in fel si chip. Nu stiu daca ai auzit, inclin sa cred ca nu, despre un regizor sovietic (subliniez: sovietic!), care a facut doua filme despre comunisti, capodopere ambele amandou: Sclava iubirii, in anii '70, si Soare inselator, in anii '90 - cu asta din urma luand Oscarul (care, fie vorba intre noi, e un premiu destul de conjunctural, mai rau decat Nobel-ul pentru Pace ori literatura).
Traiasca lupta pentru pace !

bloodthirst pe 9 noiembrie 2009 22:33
Imi face foarte mare placere sa urmaresc filme romanesti,sunt destul de bune si destul de interesante,ce ati vrea,efecte speciale ca in Transformers?Imi pare rau dar suntem in ''criza'' (de-o vesnicie) :)
bodoknut pe 9 noiembrie 2009 23:42
nu m-am referitr la politist adjectiv ci la filmele trimise de noi in anii trecuti.
Silviu pe 10 noiembrie 2009 09:23
se pune si ,efecte speciale da romanu tot roman e ai tremura mana pt un leu
gettodacku pe 10 noiembrie 2009 20:59
Usor usor se stinge o generatie.....DE AUR...pacat ca in urma ei nu are cine sa vina...se simte un mare gol.

Dumnezeu sa l odihneasca pe Maestrul Dinica

rrs85 pe 5 iunie 2010 01:07
:)
margott pe 26 aprilie 2012 00:49
Un singur film am vazut din lista, J'ai Tue Ma Mere al lui Xavier Dolan.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells