A fost sau n-a fost? deschide Festivalul de la Sarajevo

2 Iul 2006
A fost sau n-a fost? deschide Festivalul de la Sarajevo
Succesul filmului lui Danis Tanoviæ No Man’s Land a anuntat un nou val de realizari cinematografice ale unor autori din sud-estul Europei. In anii care au trecut, aceste filme de autor, mai ales cele in care este prezentata perioada de tranzitie din aceasta regiune, precum si razboaiele din fosta Iugoslavie asi consecintele lor, au fost primite foarte bine de critici si spectatori din intreaga lume. De asemenea, numeroase premii la celemai prestigioase festivaluri de film stau dovada a valorii noii generatii de cineasti din aceasta regiune a Europei.
Anul 2006 este de asemenaa o confirmarea a acestui fapt. Daca Bosnia si Herzegovina se mandresc cu laureata lor de la Berlinale, Jasmila Žbaniæ si filmul ei, Grbavica, industria de film din Romania are si ea un motiv sa fie mandra, deoarece a reusit un adevarat "boom" in cinema (capodopera de anul trecut, Moartea domnului Lazarescu, ce a castigat premiul sectiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes, editia 2005).
Aceasta "moda" a fost continuata anul acesta de Corneliu Porumboiu si filmul sau A fost sau n-a fost? / 12:08 East of Bucharest (foto), care a primit prestigiosul premiu Caméra d'Or pentru cel mai bun debut in lung metraj, precum si premiul Label Europa Cinémas, la Festivalul de la Cannes de anul acesta.
Desi a fost prezentat in cadrul sectiunii Quinzine de Realisateurs, criticii si publicul au fost unanim de acord ca filmul lui Corneliu Porumboiu a fost cea mai mare revelatie, precum si cel mai important film din festival.
Iata de ce, Festivalul de Film de la Sarajevo anunta cu placere ca acest film va deschide editia de anul acesta a festivalului, intr-o prezentare de gala, pe 18 august.
Intreaga tara a privit in direct la televizor cum multimi furioase l-au determinat pe dictatorul Ceausescu sa paraseasca Bucurestiul intr-un elicopter. Intr-un orasel linistit la est de capitala, la 16 ani de la aceasta data istorica, patronul unui post TV local are doi invitati pentru a-si impartasi amintirile gloriei lor de revolutionari. Unul este un batrin pensionar, si uneori Mos Craciun, celalalt este un profesor de istorie care tocmai si-a platit datoriile pe bautura cu intreg salariul. Impreuna isi vor aminti ziua in care au iesit in piata orasului strigand "Jos Ceausescu". Dar telespectatorii suna pentru a-i contesta pe "eroi", care poate ca au baut intr-un bar sau se pregateau de Craciun mai degraba decat sa iasa in strazi ca revolutionari.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells