America, păzea!

de Ştefan Dobroiu în 20 Aug 2013
Galerie foto şi noi detalii despre comedia America, venim!

Vineri seara târziu Cinemagia ajungea într-o somptuoasă vilă din Snagov, unde aveau loc filmări de noapte pentru noua comedia Libra Film America, venim!. Ce nu ştiam noi era că deja ne aflam în America: casa de pe malul lacului era reşedinţa din film a Mayei (Mira Furlan), o văduvă înstărită şi îndrăgostită de arte, care-i ia sub aripa ei pe nişte sărmani actori români ajunşi într-un turneu cu ghinioane la New York.

Regizor este Răzvan Săvescu, iar acesta îşi foloseşte bogata experienţă în sitcomuri pentru a imprima energie unei poveşti ce pare a se baza pe familiarul comic de situaţie: un grup de actori de la un teatru din provincie are impresia că le-a pus Dumnezeu mâna în cap când apare ocazia unui turneu la New York. Doar că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din metropolă şi, după o trădare, grupul se va trezi fără nicio leţcaie în imensul oraş american. Ce e de făcut?

În rolurile principale îi vom vedea pe Mihai Călin, Ion Sapdaru, Adrian Văncică, Tania Popa, Gheorghe Ifrim şi Ioana Blaj. Ei sunt cei şase actori plecaţi în turneu şi, spun producătorii, niciunul nu are un rol mai important decât ceilalţi. Cu toate acestea, de mai multă atenţie are parte pe platouri Mira Furlan, legendă a cinematografului iugoslav după apariţia în apreciatul Tata în călătorie de serviciu, filmul lui Emir Kusturica premiat cu Palme d'Or acum aproape trei decenii. După destrămarea Iugoslaviei, Furlan a emigrat în Statele Unite şi şi-a refăcut cariera atât pe micul, cât şi pe marele ecran: a avut parte de succes în seriale precum Babylon 5 în anii '90, dar şi în probabil cel mai discutat serial al ultimului deceniu, Lost, în care a interpretat rolul franţuzoaicei Danielle Rousseau.

Relaţia Mirei Furlan cu cinema-ul românesc nu se opreşte aici. În timpul interviului nostru, actriţa s-a declarat îndrăgostită de noile filme din ţara noastră şi a avut numai cuvinte frumoase de spus despre Oleg Mutu, directorul de imagine cu care a lucrat la cel mai recent film al ei, producţia bosniacă With Mom. Coincidenţa face ca de la Bucureşti Furlan să plece direct la festivalul de la Sarajevo, unde With Mom concurează în competiţie alături de trei filme româneşti, Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism al lui Corneliu Porumboiu, Lupu al lui Bogdan Mustaţă şi Carmen al lui Doru Niţescu. Fie ca cel mai bun să câştige, deşi, cu toată simpatia noastră pentru Mira Furlan, tot cu filmele româneşti ţinem...

În America, venim!, Mira Furlan este Maya, un spirit liber şi entuziast, gata de orice pentru a-i ajuta pe eroii de naţionalitate română. Îi primeşte la ea acasă şi dă în cinstea lor o petrecere, lăsându-i să se ocupe şi de entertainment. Când Cinemagia a părăsit platoul de filmare, Furlan cânta de zor la pian înconjurată de distribuţia românească a filmului, cu Ion Sapdaru interpretând, în limba engleză, o antrenantă melodie.

Interesant este faptul (şi acest detaliu ne-a fost dezvăluit de Ion Sapdaru) că mai toate evenimentele din film sunt inspirate din realitate, scenariul scris de regizorul Răzvan Săvescu şi Oana Ioachim punând pe pagina de hârtie păţanii dintr-o mulţime de turnee din ţară şi străinătate. După cinci nopţi de filmări în vila din Snagov, o mini-echipă a filmului a plecat la New York, unde se vor filma timp de aproximativ zece zile exterioare cu aventurile actorilor români în metropola americană.

Programat iniţial pentru lansare în noiembrie, premiera America, venim! a fost mutată ulterior pe 21 martie 2014, pentru a da timp echipei să rezolve toate problemele de post-producţie. America, venim! este o altă dovadă că îndustria românească de film îmbrăţişează tot mai strâns noi genuri şi îşi diversifică subiectele. Cu un scenariu sperăm inspirat, mulţi actori populari şi această vizită la New York sunt toate şansele ca America, venim! să se bucure de succes în primăvara anului viitor.

Exploreaza subiecte similare:

Mira Furlan, Răzvan Săvescu, Mihai Călin, Ion Sapdaru, Adrian Văncică, Tania Popa, Gheorghe Ifrim, Ioana Blaj, Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism, America venim!, Lupu, Oleg Mutu

Alte știri din cinema

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Trei kilometri până la capătul lumii în competiție la Cannes, o dramă sfâșietoare despre homofobie, corupție și minciuni

Premiera internațională a filmului românesc Trei kilometri până la capătul lumii a avut loc vineri după-amiază la Cannes într-o zi însorită cu cer senin atât pentru cinefili, cât și pentru cinematografia românească.

Furiosa: A Mad Max Saga, George Miller revine la Cannes cu un prequel spectaculos

La nouă ani după ce a prezentat Mad Max: Fury Road la Cannes, regizorul George Miller s-a întors miercuri pe Croazetă alături de Anya Taylor-Joy și Chris Hemsworth cu al cincilea episod din înflăcărata lui saga action adventure

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 27 august 2013 17:26
Suna bine, sa vedem cu ce ne poate impresiona aceasta noua productie autohtona.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells