Filmul Muntele magic, semnat de Anca Damian, va face parte din Selecția Oficială de anul acesta de la Karlovy Vary (3-11 iulie), iar în datele de 17 si 20 iunie este programat în cadrul proiecțiilor eveniment din selecția oficală a Festivalului Internațional de Film de Animație de la Annecy (Franța). La Karlovy Vary, Anca Damian intră în competiție cu importante nume din industria internațională de film precum Dietrich Brüggemann sau Ferdinando Cito Filomarino.
Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary este cel mai mare festival de film din Europa de Est și se află anul acesta la cea de-a 50-a ediție. Este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de clasă A din Europa, în fiecare an line-up-ul festivalului numărând peste 200 de filme din toată lumea.
Muntele Magic face parte, împreună cu filmul Crulic - drumul spre dincolo, dintr-o trilogie despre eroism, nuanțând raportul individului cu istoria prin perspectiva morții și a faptelor sale.
Realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie și film, Muntele Magic prezintă povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris. Povestea lui este cea a unui ‚cavaler rătăcitor’, pierdut în secolul al XX-lea ale cărui origini sunt adânc înrădăcinate în istoria omenirii. A vrut să dea un sens vieţii sale luptând împotriva „răului”. Pentru el, moartea este singura măsură pentru faptele eroice.
Artist, fotograf, dar și un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de luptă Adam Khan) este cel care a escaladat vârful Mont Blanc unde a ridicat un steag al solidarității cu poporul afgan. Dușman declarat al bolșevismului, în timpul invaziei sovietice în Afganistan, el luptă alături de comandantul Massoud. Adam Jacek moare in 2002, în timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit.
De-a lungul vieții sale, Adam Jacek Winkler s-a hrănit cu multe încercări artistice, deși el însuși şi-a distrus marea majoritate a operelor create. Desenele și picturile naive care i-au supravieţuit ne oferă o lectură inedită asupra existenței sale. Aceste tablouri, fotografiile făcute de el însuși în Afganistan au fost o mare sursă de inspirație pentru Muntele Magic. O mare parte dintre ele au fost utilizate în film.
Părțile animate din film au fost lucrate în două studiouri din România, Abis si DSG, și într-un studio în Polonia echipele fiind formate din Theodore Ushev, Sergiu Negulici, Raluca Popa, Dan Panaitescu şi Tomek Ducki.
Muzica originală este semnată de Alexandru Bălănescu. Filmul este o coproducţie România (Aparte Film), Franța (Arizona Production) şi Polonia (Filmograf) și se bucură de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Cinema du Monde și Polish Film Institute. Bugetul de producție se ridică la 865.366 euro.
În 2014 proiectul a fost prezentat în cadrul sesiunii de Proiecte în producție din cadrul Cartoon Movie Lyon, unul dintre cele mai importante evenimente ale industriei de filme de animație din întreaga lume, unde originalitatea producției a fost primită cu entuziasm.
Muntele Magic vine după marele succes pe care l-a avut Crulic – drumul spre dincolo (2011), care a strâns peste 35 premii și un număr impresionant de participări internaţionale (140), la festivaluri de film de prim rang, cum ar fi Locarno, BFI London Film Festival, Pusan sau Annecy. Crulic a fost lansat pe marile ecrane în România precum şi Polonia, Republica Cehă, Slovenia, Franţa, Italia, Germania, Spania, Belgia, Ungaria, Estonia, Argentina sau Canada.
Pagina de facebook a filmului: https://www.facebook.com/MunteleMagic
Despre Anca Damian
Cel mai recent titlu semnat de Anca Damian, O vară foarte instabilă, a avut premiera în cinematografele din România în noiembrie 2013 și a fost selectat la Varsovia IFF, Goteborg IFF și Febiofest. Un alt titlu produs, scris și regizat de Anca Damian este filmul de animație Crulic – Drumul spre dincolo (2011) ce a fost selectat la peste 140 de festivaluri.
A regizat, scris și co-produs filmul Întâlniri încrucișate (2008), selectat la Pusan, Chicago, Goa, Cottbus, Goteborg și Roma.
Înainte de aceasta, a lucrat ca regizoare, scenaristă și producătoare la mai multe documentare despre artă, și, de asemenea, ca director de imagine la două lungmetraje.