"Anonimul" - prea "hot" ca sa nu pui mana

de Gloria Sauciuc în 11 Aug 2008
"Anonimul" - prea "hot" ca sa nu pui mana

Sau, mai bine zis, ochiul, pentru vizionarea celor peste 90 de filme care se vor proiecta in Delta, la Green Village, in cadrul celei de-a 5-a editii a Festivalului International de Film Independent Anonimul. Pe intreg parcursul saptamanii 11-17 august.

Iar Isabella Rossellini, Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston trimit in festival filmele lor, ca regizoare. O lume a placerilor, creata ca refugiu la criza economica va fi prezentata in "Help Me Eros" in regia regizorului Lee Kang-sheng, selectionat in competitiile oficiale ale unor festivaluiri ca Venetia, Vancouver, Toronto. Se va vedea si un "green porno", in sectiunea dedicata actorilor care s-au asezat si in spatele camerei.

Cea mai mare parte a bugetului festivalului s-a dus pe achizitionarea drepturilor de difuzare a filmelor in Romania, deci pe aducerea productiilor in tara.

Incepand ca platforma pentru productii independente si descoperirea de noi talente, "Anonimul" a dat, de-a lungul timpului, o noua fateta personalitatii sale: prezentarea de filme deja consacrate; astfel, in competitia de lungmetraj, intre 11-17 august vom vedea productii cu "pedigree": "Stellet Licht" al lui Carlos Reygadas ar fi doar un exemplu.

La competitia de scurtmetraje, situatia este un pic diferita: anul acesta Irina Margareta Nistor, cea care a propus lista scurta dupa vizionarea celor aproape 300 de filme de animatie si fictiune din 41 de tari, a "votat" cu filmul romanesc si a adus in competitie 26 de productii, impreuna cu Ludmila Cvikova, aproape o treime din totalul filmelor din aceasta sectiune, declarand ca a preferat in unele cazuri sa faca "rabat de la calitate" pentru a da sansa acestor filme sa fie vazute de cat mai multa lume. Ludmila Cvikova, selector al Festivalului, pariaza in continuare pe filmul romanesc de vreme ce se declara o "admiratoare" a lui, ea aducand in competitia de lungmetraje productia Boogie, in regia lui Radu Muntean.

Pe langa acesta si cele doua titluri mentionate mai sus la categoria "lungmetraj", mai sunt patru filme care au ca tema, pe rand, modalitatea in care se poate naste oricand fascismul (The Wave de Dennis Gansel), sacrificiul (The Egg, regia Semih Kaplanoğlu), apararea drepturilor chiar cu pretul vietii (Lemon Tree, regia Eran Riklis) si compromisurile intr-o societate de tranzitie (It's Hard to Be Nice, de Srdjan Vuletic). Ludmila Cvikova are un mandat de doi ani ca selectioner al Festivalului Anonimul. Lucreza simultan ca programator in cadrul Festivalului de Film de la Rotterdam, fiind responsabila cu recrutarea noilor talente si selectarea filmelor din Europa de Est, peninsula Balcanica, Iran, Turcia, Grecia si Orientul Mijlociu.

Am preferat sa pastrez sintagma folosita in brosura de prezentare, la pagina Ludmilei Cvikova: "responsabila cu recrutarea noilor talente pentru ca acesta este si cea mai frumoasa urare pe care o putem face tanarului "Anonimul, fratele mai mic cu doi ani al TIFF-ului: sa descopere si sa dea elan noilor talente.

Tot legat de ce se intampla pe teritoriul tarii noastre, presedintele festivalului Anonimul, Marcel Iures, a sintetizat situatia cinema-ului romanesc: "cat priveste cinematografia romaneasca, exista o situatie de tip socialist, cu un 'control nu la nivelul ideologiei, ci al banilor'".

Revenind la nota optimista cu care se poate lejer scrie despre acest festival, inchei vorbind despre filmul care mi-a dat si ideea titlului acestui articol: Too hot not to handle - documentar din sectiunea paralela "Ecologie", care trateaza problema incalzirii globale, aratand solutii de reducere a fenomenului.

Daca inca nu v-am convins sa veniti in Delta, sau daca alte motive va impiedica sa participati la Festival, mai aveti sansa de a vedea aceste filme in Retrospectiva Anonimul care va avea loc la inceputul lui octombrie, in Bucuresti.
Taguri:  anonimul 2008

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells