« Înapoi la pagina festivalului

Carlos Şacalul ţine spectatorii ţintuiţi timp de 5 ore la cinema

de Gloria Sauciuc in 21 Mai 2010
Carlos Şacalul ţine spectatorii ţintuiţi timp de 5 ore la cinema

Olivier Assayas este prezent la Cannes cu filmul Carlos, inspirat din viaţa teroristului internaţional Ilich Ramírez Sánchez, cunoscut sub numele Carlos Şacalul. Cu o durată de 5 ore şi jumătate, filmul i-a păstrat până la final în sala Grand Théâtre Lumière pe aproape toţi cei 2300 de spectatori, arâtând parcursul teroristului anilor '70 - '80 de la acţiuni pro-palestiniene, până la atentate ale Armatei Roşii japoneze şi amintind fugitiv şi de "momentul România Liberă". Proiectat în afara competiţiei, Carlos îl are ca protagonist pe venezueleanul Edgar Ramirez.

Cândva un militant de extremă stângă şi un mercenar oportunist în slujba serviciilor secrete din Orientul Mijlociu, Carlos şi-a format propria sa organizaţie teroristă în spatele Cortinei de Fier, activă în timpul ultimilor ani ai Războiului Rece.

Filmul este povestea unui revoluţionar de extremă stângă, un manipulator la rândul său manipulat, pe măsură ce s-a lăsat purtat de evenimentele istoriei recente şi de propria dorinţa de glorie. Assayas îl urmăreşte până la sfârşit, adică până în Sudan unde dictatura islamică, după ce l-a protejat un timp, l-a predat poliţiei franceze.

Olivier Assayas intercalează documente de arhivă - imagini şi înregistrări video de la unele atentate - şi punctează cu nume şi date explicative  apariţiile a noi personaje pe parcursul filmului, astfel încât spectatorul poate urmări cu uşurinţă reţeaua complexă de nume şi fapte.

Cât priveşte cazul România Liberă este o singură referire în acest film - Carlos spunând că nu a dat importanţă misiunii, pentru că nu-i ieşeau prea mulţi bani. Totuşi, dosarele secrete ale Securităţii din România au dovedit că Nicolae Ceauşescu îi oferise teroristului sume importante pentru uciderea generalul Pacepa, a unor nume importante ale dizidenţei româneşti din Franţa şi pentru atacul asupra sediului postului de radio Europa Liberă de la Munchen. Dintr-o eroare, la data de 28 februarie 1981, Carlos amplasa explozibilii în birourile redacţiei cehe, fapt nemenţionat în film. Semnalul fusese însă tras... Securitatea românească angajase cel mai temut asasin al momentului.

Canal+ şi StudioCanal au finanţat această producţie, intens documentată, după cum mărturiseşte regizorul, care va fi difuzată şi în cinematografe şi la TV.

cu sprijinul

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 22 mai 2010 10:19
foarte tare
raluxika pe 26 mai 2010 10:22
da in sfarsit pot sa vorbesk shi yo....... in primu rand am vrut sa-mi fac shi yo cont pe cinemagia shi inca mai astapt mail-ul de confirmare ......da ma rog ........ am vazut ceva din film shi meritha sa-l vizionezi ...... enjoy
peterpanrmx pe 11 iunie 2010 00:45
tare, tare:D

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells