Celebră serie SF, în curs de ecranizare

de Ştefan Dobroiu în 22 Oct 2009
Celebră serie SF, în curs de ecranizare

O nouă civilizaţie se pregăteşte să debuteze pe marele ecran! Cultura, prezentată într-o serie de romane ale scriitorului scoţian Iain M. Banks despre o societate a viitorului care nu acceptă violenţa de niciun fel. Adevărat chilipir pentru genul SF, The Culture s-a ţinut departe de peliculă până în acest moment, dar iată că regizorul britanic Dominic Murphy va regiza şi co-scrie, alături de Shane Smith, un prim film bazat pe o povestire a lui Banks, A Gift From the Culture. Iată mai jos un sinopsis:

Wrobik, un cetăţean al Culturii, o societate care nu acceptă violenţa, a trăit în exil în ultimii opt ani, renunţând la Cultură, dar şi la propriul sex. Acum bărbat, Wrobik acceptă, în schimbul ştergerii datoriilor sale la jocurile de noroc, să distrugă o navă stelară cu ajutorul unei arme ce poate fi utilizată numai de un cetăţean al Culturii. Doar că bărbatul este dezgustat la gândul că va ucide oameni nevinovaţi, prin urmare alege să fugă. Va renunţa la planurile sale în momentul în care partenerul lui, Moast, va fi răpit.

După primul roman despre Cultură, Spectrul lui Phlebas (apărut la Nemira în 2007), Banks a mai scris şase romane şi alte povestiri despre această societate utopică, stârnind entuziasmul amatorilor SF de pretutindeni. Mult mai puţin cunoscută decât Fundaţia sau Dune a lui Frank Herbert, seria lui Banks l-a catapultat pe scriitor în topul celor mai cunoscuţi creatori de SF ai ultimelor două decenii.

În acest moment nu se ştie când ar putea apărea filmul lui Murphy şi nici ce actori are regizorul în vedere pentru a completa distribuţia proiectului.

Foto: ilustraţie de pe coperta unuia din romanele Cultura, Excession.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells