Cinci noi premiere, la cinema din 7 iunie

de Gloria Sauciuc în 7 Iun 2013
After Earth, Epic, Funeralii fericite, Amanţii pasageri şi The Place Beyond the Pines pot fi vizionate în premieră de vineri

Sfârşitul de săptămână se arată generos în premiere. Un SF, cu Jaden şi Will Smith, o animaţie pentru întreaga familie, o producţie românească marca Horaţiu Mălăele-Adrian Lustig, revenirea lui Pedro Almodóvar şi o dramă cu Ryan Gosling şi Bradley Cooper.

After Earth, singura producţie SF a săptămânii, este despre un drum iniţiatic pe care îl are de parcurs Kitai (Jaden Smith), printr-o junglă luxuriantă, pe un Pământ neprimitor, pentru a-şi salva tatăl şi pe el însuşi. Îl însoţim pe Kitai în acest quest, iar teama de necunoscut ni se transferă şi nouă, spectatorilor, tensiunea fiind construită ascendent de către regizorul M. Night Shyamalan. Jungla luxuriantă oferă suficiente surprize şi încercări pentru Kitai, astfel încât spectatorul să nu se plictisească. Pentru final e păstrată cireaşa de pe tort, adică Ursa, o creatură a extratereştrilor, ultima confruntare a lui Kitai. Filmul rulează în 19 cinematografe ale ţării şi, timp de două săptămâni, pe ecranul IMAX din Bucureşti. Puteţi citi o cronică a filmului AICI.

Realizat de creatorii filmelor Epoca de gheaţă şi Rio, Regatul secret spune povestea luptei continue dintre forţele binelui, care menţin lumea naturală vie, şi forţele răului, care doresc să o distrugă. Cei mici vor învăţa să preţuiască fiecare floare, insectă, pasăre, iar părinţii lor vor face legătura cu frumoasele poveşti ale copilăriei - de la Alice în Ţara Minunilor la Gulliver şi nu numai. După ce o adolescentă se trezeşte transportată în mod magic în acest univers secret, ea se înconjoară de o echipă de elită de războinici şi de un grup de personaje comice, ireale, pentru a-şi salva lumea lor... şi a noastră. Animaţia a rulat în avanpremieră din 1 iunie. O cronică a filmului puteţi citi AICI.

Funeralii fericite Horaţiu Mălăele regizează şi este protagonist în filmul Funeralii fericite. Mai mult dramă, decât comedie, filmul are pasaje care vor reuşi să emoţioneze şi pe cei mai de neclintit spectatori. Producţia cu un scenariu de Adrian Lustig are un întreg episod parodic - într-o lume în care viaţa personală se exhibă la televizor ori pe facebook, însăşi moartea unui om poate deveni subiect de reality show. Scenaristul apasă prea mult pedala melodramatică atunci când îl pune pe Mălăele, la final, să monologheze aproape tezist despre mesajul filmului.

Totul porneşte într-un cartier periferic din Bucureşti, unde imigranţii îşi îneacă amarul în cârciuma lui Samir: „La imigrantul fericit”. La o masă, trei prieteni au pierdut şirul paharelor. Ei sunt: Lionel – un român reîntors din Franţa unde a lucrat în construcţii, Kiril – un bulgar contrabandist de mică anvergură şi Igor – un rus fără permis de şedere în România, care lucrează la negru ca instalator. Presaţi de iminenţa raziei duminicale pe care o face la oră fixă agentul Porumbel, cei trei o şterg rapid din cârciumă împreună cu ceilalţi clienţi. Ajung lângă un teren viran unde s-a instalat o tabără de ţigani. Ca să se distreze, cei trei plătesc o ţigancă să le ghicească viitorul. Aceasta le prezice data exactă a morţii şi modul în care vor muri. De aici începe distracţia…

 Los amantes pasajeros este o comedie „light, very light", aşa cum o descrie însuşi regizorul Almodóvar. O cursă aeriană cu destinaţia Mexico City are mari probleme tehnice la trenul de aterizare şi este obligată să survoleze aeroportul ore în şir, în imposibilitatea de a ateriza. Atât echipajul, cât şi pasagerii sunt prinşi într-o cursă mortală din care nu pare să existe vreo scăpare fericită. Dacă în orice film american, acesta ar fi începutul unui horror tensionat, în pelicula lui Almodóvar, vecinătatea pericolului declanşează un catharsis general. Despre tema din Los amantes pasajeros, Pedro Almodóvar spune: „S-au făcut o mulţime de filme despre grupuri de persoane prinse într-un loc înghesuit din care nu pot ieşi. Televiziunea e plină de reality show-uri şi concursuri claustrofobice. De la El ángel exterminador (1962) al lui Buñuel şi până la Buried (2010) al lui Rodrigo Cortés, unde totul se întâmplă în cel mai strâmt loc imaginabil: un coşciug. Provocarea este atât pentru persoana prinsă acolo, cât şi pentru regizorul care trebuie să redea povestea respectivă. În cazul „Amanţilor”, provocarea pentru ei este să-şi depăşească frica, coşmarurile, obsesiile. Şi asta fără ajutorul tehnologiei, chestie greu de imaginat azi... Fără imagini distractive de pe monitoare care să-i anestezieze. Fără iPhone-uri, iPad-uri, filme, internet etc. Condamnaţi să fie ei înşişi, înconjuraţi de necunoscuţi. În afară de citit, singura armă a lor sunt cuvintele, pentru a relaţiona între ei, pentru a răbufni, pentru a se minţi între ei şi pe ei înşişi. Pentru a seduce şi a se lăsa seduşi, pentru a se confesa şi pentru a lupta împreună împotriva fricii, a singurătăţii şi a ideii de moarte. Neruşinaţi, patetici, artificiali, veseli, exageraţi, fragili, distruşi... fie ca Borges să mă ierte pentru atâtea adjective la un loc!

Los amantes pasajeros/Amanţii pasageri este distribuit în România de Independenţa Film şi va avea premiera oficială vineri, 7 iunie, la Cinema Studio din București. În aceeaşi zi, pelicula va intra în mai multe cinematografe din întreaga ţară: în București, la Studio, Elvire Popesco, Hollywood Multiplex, Movieplex Cinema Plaza, Grand Cinema Digiplex (Băneasa), NCCR (MȚR), cinemateca Union, Patria, Europa, Cinema City Cotroceni (AFI), Cinema City Sun Plaza, în Cluj, Arad, și Ploiești, la Cinema City, în Craiova, la cinema Modern și în Călărași, la Orizont. Los amantes pasajeros/Amanţii pasageri a deschis Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) din Cluj, ediţia a 12-a şi a adunat peste 1.600 de spectatori.

The Place Beyond the Pines punctează a doua colaborare, după drama de succes Blue Valentine (2010), dintre regizorul Derek Cianfrance şi Ryan Gosling. Ryan Gosling joacă rolul lui Luke Glanton, un motociclist care va recurge la jefuirea unor bănci pentru a-şi întreţine nou-descoperita familie. Cascador de profesie, chipeşul Luke este atracţia parcului de distracţii ambulant în care performează, datorită numărului său spectaculos. Alături de încă doi colegi, el merge cu motocicleta la viteze extreme, într-o sferă metalică, uluind publicul cu scamatorii foarte periculoase.

Luke (Ryan Gosling) se vede nevoit să facă o schimbare de carieră atunci când află că are un copil cu Romina (Eva Mendes), fosta sa iubită. Decis să se implice în viața fiului său, Luke își folosește îndeletnicirile pentru jefuirea băncilor, ca să-și poată întreține familia. Insă spargerile atrag imediat atenția poliției, iar Avery (Bradley Cooper), un tânăr polițist dornic de afirmare, vede în descoperirea făptașului propria șansă de a se remarca într-un departament condus de corupție. 15 ani mai târziu, când fiii celor doi bărbați devin prieteni, deznodământul jafurilor lui Luke va influența relația dintre aceștia, iar adevărul despre tații lor va pune viețile tuturor în pericol.

Filmul va lua prin surprindere datorită structurii. Spectatorii vor avea senzaţia că văd, de fapt, două filme. Unul cu Ryan Gosling protagonist, iar celălalt cu Bradley Cooper. Într-un final, cele două poveşti principale se leagă pentru o închidere circulară a producţiei. Un film care merită atenţia noastră.

Destine la răscruce poate fi văzut din 7 iunie în cinematografele: Hollywood Multiplex, Movieplex, The Light Cinema, Grand Cinema Digiplex Băneasa, Cinema City (Cotroceni, Arad, Brăila, Cluj, Iaşi, Constanța, Sun Plaza, Târgu-Mureș, Ploieşti), Cortina (Oradea), Cinema Glendale (București), Palace (Oradea).

Exploreaza subiecte similare:

After Earth, Funeralii fericite, Los amantes pasajeros, The Place Beyond the Pines, Epic

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
aavramescu23 pe 7 iunie 2013 13:30
Doar Epic
AndreBlack pe 7 iunie 2013 14:58
After Earth , The Place Beyond The Pines si Epic .
Ovidiu239 pe 7 iunie 2013 15:20
Nimic
legolas05 pe 7 iunie 2013 20:47
Doar epic ar merita vazut
Musa.del.Arte pe 7 iunie 2013 21:44
Indiferent ce mai alegeti sa vedeti, mergeti si la Funeralii!
princeofpersia79 pe 8 iunie 2013 01:01
ce premiere fratilor ca The Place Beyond the Pines e de mult pe felie si nu calitate de cinema ci ca si cum l-ai fi luat din magazin
wildinthecountry pe 8 iunie 2013 20:43
The place beyond the pines...e ...deosebit...doar pt amatorii unui FILM de calitate.....
nouatigaraelectronica pe 9 iunie 2013 14:15
prea multa drama in filmele romanesti, dar Funeralii pare un pic altfel, abia astept sa-l vad
alex_il_fenomeno pe 9 iunie 2013 16:19
Deocamdata am urmarit Epic si After Earth, celelalte urmeaza :)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells