Cine a fost Tony Scott?

de Ştefan Dobroiu în 20 Aug 2012
Cine a fost Tony Scott?

Ştirea morţii lui Tony Scott şi circumstanţele în care a avut loc aceasta au luat prin surprindere lumea întreagă. Nu se ştiu motivele pentru care cunoscutul regizor şi producător ar fi hotărât să-şi curme viaţa aruncându-se de pe un pod, prin urmare sunt toate şansele ca misterul sinuciderii sale să fie dezbătut pe larg în publicaţiile din întreaga lume. Până atunci, foştii săi parteneri de cinema, printre care se numără nume mari precum Tom Cruise, Susan Sarandon, Bruce Willis, Denzel Washington şi Catherine Deneuve, se grăbesc să-l omagieze pe Tony Scott, exprimându-şi şocul şi uimirea în faţa sfârşitului său atât de neaşteptat. Îl omagiem şi noi, la Cinemagia, într-un material ce-i trece în revistă marile succese ale carierei.

Cariera lui Tony Scott a fost întotdeauna în strânsă legătură cu cea a mai cunoscutului său frate, Ridley Scott. De fapt, Tony a făcut cunoştinţă cu lumea filmului datorită acestuia: se întâmpla acum mai bine de o jumătate de secol, iar prilejul a fost scurtmetrajul Boy and Bicycle, prima încercare a lui Ridley Scott ca regizor. El avea 23 de ani, iar fratele său, interpretul personajului principal din scurtmetraj, doar 16. În facultate Tony a încercat să se îndepărteze de cinema, urmărind o carieră în pictură, dar incursiunile de succes ale fratelui său în lumea televiziunii l-au făcut să-şi schimbe din nou direcţia.

Anii '70 au fost plini de videoclipuri şi reclame. Acesteia i-au imprimat lui Tony Scott ritmul alert şi montajul uneori greu de urmărit, dar atât de prezent în filmele sale din ultimele decenii. Primul proiect pentru marele ecran a fost The Hunger, o producţie cu Susan Sarandon şi Catherine Deneuve (în rol de vampir) care nu s-a bucurat de succes de casă (sau critică), dar a rezistat ulterior, devenind un film cult o dată cu apariţia pe DVD.

Lucrurile se schimbă complet în 1985, când Jerry Bruckheimer îi oferă regia lui Top Gun. Cu un Tom Cruise foarte tânăr în rolul principal, filmul se va dovedi un nemaipomenit succes de casă, transformându-l pe Scott într-unul din cei mai râvniţi regizori de la Hollywood. Repetă succesul în 1987, cu Beverly Hills Cop II, iar de aici Tony Scott continuă cu o serie de succese de casă, chiar dacă aprecierile criticilor sunt cel mai adesea călduţe.

A semnat în 1990 Days of Thunder, cu acelaşi Tom Cruise în rolul principal, iar în 1991 îi apare Ultimul samaritean, cu Bruce Willis. Nenumăraţi actori câştigători de Oscar sau nominalizaţi la mult râvnitul premiu îi trec prin mână: Dennis Hopper, Gary Oldman, Gene Hackman, Denzel Washington, Robert De Niro, Keira Knightley etc. Unul dintre actorii săi preferaţi a fost Denzel Washington: au colaborat la Crimson Tide, Man on Fire, Déjà Vu, The Taking of Pelham 123, dar şi la cea mai recentă premieră a lui Scott, Unstoppable, din 2010.

Decizia lui Tony Scott de a se sinucide este cu atât mai surprinzătoare cu cât cineastul avea mai bine de 30 de proiecte în producţie în acest moment, prin compania deţinută împreună cu fratele său, Scott Free. Ieri la prânz Scott a sărit de pe podul Vincent Thomas din cartierul San Pedro al oraşului Los Angeles. Martorii spun că nu a ezitat nici măcar o clipă înainte de a sări. Câteva ore mai târziu corpul său a fost scos din apă, iar poliţiştii chemaţi la faţa locului au găsit datele de contact în maşina parcată în apropiere. În biroul lui Tony Scott a fost găsită şi o scrisoare de rămas-bun...

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 20 august 2012 20:07
Eu cred ca de aia s-a si hotarat sa se sinucida cu 30 de proiecte in ziua de azi nu e de glumit. (stress, o fi avut omul datorii de aia s-a inhamat la atatea , plus ca , cu materialul slab actoricesc de azi , probabilitatea ca proiectele sa se transforme in esecuri e destul de mare) Dar despre morti ( cu execeptia lui Basescu) numai de bine.
Han_Solo pe 21 august 2012 09:48
Tineti mane politica pt tine. Asta e site de filme, ai destule locuri unde te poti plange de politica.
jhony4you pe 20 august 2012 20:38
si uite asa se mai duce un regizor din scoala veche....too bad...R.I.P...
ps:TOP GUN chair a fost un film bun in spiritul generatiei trecute....

danii1234 pe 20 august 2012 20:48
imi pare rau ca s-a sinucis amvazut doar tup gun dar sunt sigur ca e la fel de talentat ca si fratele sau
jhony4you pe 20 august 2012 21:18
ar trebui sa vezi TOP GUN...eu eram mai mic cand l-am vazut la cinema..dar oricum e tare..e filmul unei generatii...jet engine...tom cruise pe motor...super..adik pt un adolescent era ceva cand vedea filmul in perioada aia
africanus pe 21 august 2012 11:24
R.I.P. Tony, pacat ca a recurs la un asemenea gest, am ramas surprins total, a avut cateva filme geniale, nu pot uita "Top Gun", filmul copilariei sa zic asa, eram la scoala pe vremea aceea si "Days of Thunder" care m-a impresionat foarte mult, sunt de amintit si "Enemy of the State" cu Will Smith si "Unstoppable" cu Denzel Washington, "Deja Vu", "Spy Game" cu Brad Pitt si Robert Redfort, pacat.....
alex_il_fenomeno pe 1 septembrie 2012 13:51
vreau sa urmaresc de la el Prometheus .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells