Cine ia Globul? Cinci actrite de top; criticii spun ca Julie Christie se departajeaza de celelalte.

de Razvan Boboc în 28 Dec 2007
Cine ia Globul? Cinci actrite de top; criticii spun ca Julie Christie se departajeaza de celelalte.
Lupta extrem de stransa la categoria Cea mai buna actrita – drama la Globul de Aur de anul acesta! Cinci actrite de prima mana de la Hollywood au fost nominalizate la aceasta categorie: Cate Blanchett este nominalizata pentru interpretarea din “Elizabeth: The Golden Age”, Julie Christie pentru “Away from Her” si Jodie Foster pentru furtunosul rol din “The Brave One”. Mai intra in competitie  Angelina Jolie cu transformarea spectaculoasa pentru rolul din “A Mighty Heart” si Keira Knightley pentru prestatia sa din “Atonement”.
Cate Blanchett a fost recompensata cu un Oscar si un Glob de Aur pentru rolul din “Elizabeth” (1998). Dupa noua ani revine pe marile ecrane in acelasi rol in “Elizabeth: The Golden Age”, sub bagheta regizorului Shekhar Kapur. Filmul este povestea unei femei indragostite, obligata sa-si cenzureze iubirea, sa-si loveasca nemilos dusmanii si sa-si pastreze nestirbita imaginea de simbol al puterii. Blanchett a mai fost nominalizata de cinci ori la Globurile de Aur. Anul acesta este nominalizata la doua dintre categorii: Cea mai buna actrita – drama si pentru Cea mai buna actrita in rol secundar, pentru rolul din “I’m Not There”.
Julie Christie (in imagine) interpreteaza in “Away from Her” rolul Fionei care formeaza un cuplu alaturi de sotul ei de 40 de ani. Fiona sufera de Alzheimer si trebuie internata intr-o clinica unde nu poate fi vizitata o perioada. Barbatul este socat la prima vizita, dupa o lunga perioada de timp, cand desopera ca Fiona a transferat toata afectiunea ei catre alt barbat. Aceasta este a treia nominalizare a lui Julie Christie la Globuri. Ea nu a castigat nicioadata acest premiu.
Jodie Foster interpreteaza in “The Brave One” rolul unei prezentatoare de emisiuni radio, Erica Bain. Ea are o viata care-i place la nebunie si un logodnic pe care-l adora. Insa pierde tot cand, in urma unui atac, logodnicul ii este ucis, iar ea ramane sa se zbata intre viata si moarte. Femeia este incapabila sa-si continue viata, asa ca incepe sa bata strazile New York-ului si sa-i pedepseasca pe raufacatori. Foster a castigat doua Globuri de-a lungul carierei sale, pentru rolurile din: “The Accused” in 1989 si “The Silence of the Lambs” in 1992.
Angelina Jolie interpreteaza in “A Mighty Heart” rolul Marianei Pearl. Sotul ei, Daniel, seful biroului din Asia de Sud al ziarului Wall Street Journal, facea cercetari in legatura cu un terorist Richard Reid. El a fost rapit si nu s-a mai intors niciodata. Mariane a hotarat sa scrie despre disparitia lui, despre efortul intens de a-l gasi, despre eventuala lui asasinare. Jolie a mai castigat trei Globuri: “George Wallance” - 1998, “Gia” - 1999 si “Girl, Interrupted”, in 2000.
Keira Knightley interpreteaza in “Atonement” rolul Cecilia Tallis. Ecranizarea dupa cunoscutul roman al lui Ian McEwan, povestea se invarte in jurul micutei Brionny, o fetita de 13 ani care schimba vietile tuturor din jurul ei cand ia neinspirata decizie de a-l acuza pe Robbie, iubitul surorii ei (Knightley), de o crima pe care a acesta nu a comis-o. Keira a mai fost nominalizata la Globuri in 2006 pentru rolul din “Pride and Prejudice”.
 
Sapte filme se bat pentru Globul de Aur la categoria “Cel mai bun film – drama”
Anul acesta lupta este foarte stransa pentru Globul de Aur – Cel mai bun film – drama. Membrii Asociatiei Jurnalistilor Straini de la Hollywood au nominalizat la aceasta categorie sapte lungmetraje, multe dintre ele deja premiate la numeroase evenimente cinematografice din intreaga lume. Ridley Scott este nominalizat pentru a doua oara la Globuri cu “American Gangster”, Denzel Washington joaca in doua dintre filmele nominalizate “American Gangster” si “The Great Debaters” iar fratii Coen aduc in prim plan “No Country for Old Men”. Regizorul Joe Wright concureaza cu “Atonement” (care are anul acesta cele mai multe nominalizari – sapte), David Cronenberg intra in joc cu “Eastern Promises” iar Tony Gilroy este nominalizat pentru “Michael Clayton”. Cel de-al saptelea film nominalizat este “There Will Be Blood” al lui Paul Thomas Anderson.
“American Gangster” – Ridley Scott spune in acest film povestea detectivului Richie Roberts (Russell Crowe) care are o sarcina: sa curete strazile New York-ului de puternicii traficanti de droguri. Cel mai important adversar al lui se dovedeste a fi Frank Lucas (Denzel Washington), cel mai mare traficant din Harlem. Ridley Scott a mai fost nominalizat la Globul de Aur in 2001 pentru “Gladiator”. Russell Crowe a castigat un Glob in 2002 pentru rolul din “A Beautiful Mind”.
“Atonement” – este o poveste de dragoste ce se desfasoara pe parcursul a zeci de ani, ecranizarea dupa cunoscutul roman al lui Ian McEwan. In rolurile principale apar Keira Knightley si James McAvoy. Un alt film al lui Joe Wright, “Pride and Prejudice” a mai fost nomianlizat la Globuri in 2006. “Atonement” a fost prezentat in premiera in deschiderea Festivalului de Film de la Venetia de anul acesta.
“Eastern Promises” - In centrul filmului este misteriosul si nemilosul Nikolai (Viggo Mortensen), implicat intr-una dintre cele mai cunoscute grupari ale crimei organizate londoneze. Filmul, regizat de David Cronenberg, prezinta actiunile mafiei rusesti la Londra si contine scene foarte dure si explicite.
“The Great Debaters”Filmul este regizat de Denzel Washington, care detine si rolul principal in acest film. Filmul prezinta povestea adevarata a profesorului Melvin B. Tolson de la Wiley College Texas. Denzel Washington a fost nominalizat de sase ori la Globurile de Aur si a castigat de doua ori (“The Hurricane” si Glory”)
“Michael Clayton” – este regizat de Tony Gilroy si il are in rolul principal pe George Clooney. Avocat la unul dintre cele mai cunoscute cabinete de avocatura din New York, Michael Clayton aranjeaza discret si prin orice mijloace problemele suparatoare ale clientilor sai.
“No Country for Old Men” - Bazat pe romanul cu acelasi nume al scriitorului Cormac McCarthy, filmul fratilor Ethan si Joel Coen se invarte in jurul a trei personaje centrale. Moss este un simplu vanator implicat fara sa vrea intr-o afacere cu droguri. Cand da peste o geanta cu bani, el isi da seama ca a devenit bogat, dar inca nu stie cu ce pret. Pentru ca pe urmele gentii porneste atat politistul Tom Bell, cat si un nemilos recuperator, Anton.
“There Will Be Blood” - Poveste despre familie, lacomie, religie si petrol, filmul descrie una dintre cele mai interesante perioade din istoria Statelor Unite. Filmul este regizat de Paul Thomas Anderson si ii are in rolurile principale pe Daniel Day-Lewis si Paul Dano.
 
Greva de la Hollywood afecteaza ceremoniile Globurilor si Oscarurilor
Greva scenaristilor de la Hollywood, ajunsa la a saptea saptamana, va reprezenta o pata neagra la ceremoniile de decernare a Globurilor de Aur si a Oscarurilor de anul viitor. Asociatia presei straine, care acorda Glorurile de Aur si membrii Academiei de Film au sperat  fie ca vor putea incheia un armistitiu cu scenaristii, fie ca greva se va incheia. Nu au ajuns la nici un consens! Organizatorii celor doua prestigioase evenimente va trebui sa se descurce fara scenarii si replici spumoase. Si sa caute gazde pentru Globurile de Aur si Oscaruri, pentru ca Jon Stewart, care a prezentat si anul trecut Oscarul, este si el in greva.
Actrita Glen Close, nominalizata la Globurile de Aur, spune ca refuza sa treaca de pichetul de greva.
Globurile de Aur se decerneaza pe 13 ianuarie, iar gala pentru Oscar are loc pe 24 februarie.
 
Ce trebuie sa stim despre Globurile de Aur
Pentru ca anul acesta un film romanesc a fost nominalizat, in premiera, la Globurile de Aur, am decis sa acordam mai mult spatiu acestui eveniment si sa prezentam, in cateva articole, aceste Premii: pornind de la "Ce trebuie sa stim despre Globuri", continuand cu "Cele mai controversate Globuri de-a lungul timpului", sansele pe care le are filmul romanesc la Globuri - "432" ia Globul? si preconizarile anului 2008.
Daca aruncam o privire rapida pe www.wikipedia.org, aflam ca Globurile de Aur au avut prima editie in 1944 la studiourile 20th Century Fox. De atunci a fost tinuta anual, in diverse locuri, mai ales la Beverly Hills Hotel, Hollywood Knickerbocker Club si la Hollywood Roosevelt Hotel.
Globurile de Aur sunt premiile americane pentru filme si programe TV, acordate o data pe an in timpul unui dineu oficial. Organizate ca un eveniment pentru strangere de fonduri, incepand din 1944, de catre the Hollywood Foreign Press Association (HFPA), sunt o parte importanta a “sezonului de premii” in industriei filmului, care culmineaza in fiecare an cu Oscarurile si Premiile Screen Actors Guild. Transmisia Premiilor Golden Globe este, de obicei, a treia cea mai urmarita festivitate de premiere in fiecare an, devansata numai de Oscaruri si de premiile Grammy. Globul de Aur a devenit una din cele mai inalte onoruri, a carui echivalent britanic sunt premiile BAFTA. Premiile “Globul de Aur” sunt acordate la inceputul anului, pe baza voturilor jurnalistilor care locuiesc la Hollywood insa sunt afiliati publicatiilor din afara SUA. Spre deosebire de Oscaruri, a caror perioada de propuneri incepe pe 1 ianuarie, eligibilitatea pentru Globurile de Aur incepe pe 1 octombrie.
La inceputul anilor 1950, HFPA a luat decizia de a infiinta un premiu special pentru contributiile deosebite la industria entertainmentului. Pentru a da importanta premiului si ca sa recunoasca rolul sau in industria de entertainment, acesta a fost acordat prima data lui Cecil B. De Mille in 1952, numele sau oficial devenind Premiul Cecil B. DeMille. In anul urmator, premiul a fost acordat si lui Disney. Premiile de la ceremonie sunt, traditional, acordate de ziaristi, membri ai asociatiei. Insa in 1958, intr-o actiune surpriza, celebrii Frank Sinatra, Dean Martin si Sammy Davis Jr., cunoscuti ca Rat Pack, au luat cu asalt scena, cu tigara si sticla de whisky in mana, ceea ce a facut deliciul publicului. Si asa anul urmator tot ei au acordat premiile.
In 1963, a “aparut” si premiul ...Miss Globul de Aur; in anul lui inaugural au fost doua Miss Globul de Aur, una pentru film si alta pentru TV: Eva Six si Donna Douglas. Ca un indiciu ca filmele de animatie au mare impact asupra media, la inceputul anului 2006, HFPA a anuntat ca un Glob de Aur va fi acordat pentru cel mai bun film de animatie, incepand din editia 2006 , a 64-a a Globurilor de Aur.
 

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells