Cine votează la Oscaruri?

de Ştefan Dobroiu în 24 Feb 2012
Cine votează la Oscaruri?

La începutul săptămânii, publicaţia The Los Angeles Times a dat masca jos de pe feţele membrilor Academiei Americane de Film, cei care aleg, an de an, câştigătorii Oscarurilor. Descoperirile LA Times nu au decât o concluzie: componenţa Academiei este mult mai puţin diversă decât publicul. Doar că noi nu ne aşteptam deloc să fie atât de puţin diversă... Află de ce sunt atât de puţini actori de culoare sau actori latino-americani sau de ce primul premiu pentru regia a fost acordat unei femei, Kathryn Bigelow, de-abia în anul 2010!

Academia păstrează cu stricteţe lista celor aproximativ 6.000 de membri ai săi. Dar un studiu condus de o echipă The Los Angeles Times a dus la descoperirea unor detalii frapante: în primul rând 94% din membrii Academiei sunt caucazieni, doar câte două procente fiind afroamericani sau de origine hispanică. Asta ridică multe întrebări cu privire la lipsa de prejudecăţi cu care Academia votează în fiecare an şi aruncă lumină asupra motivul pentru care, deşi aproape că nu există ediţie a Oscarurilor unde să nu fie nominalizaţi membrii ai comunităţilor etnice de la Hollywood, premiile acordate acestora sunt foarte puţine la număr.

În al doilea rând, media de vârstă este peste 62 de ani şi doar 14% din membri au mai puţin de 50 de ani. Având în vedere efectul major pe care îl are obţinerea unui premiu Oscar pentru profitul unui film sau pentru onorariul primit de un actor, este surprinzătoare această discrepanţă între componenţa Academiei şi cea a publicului, reprezentat în majoritate de tineri sub 30 de ani. Mulţi au spus că anul trecut trofeul pentru Cel mai bun film a fost luat de Discursul regelui doar pentru că numeroşii membri în vârstă ai Academiei nu s-au regăsit în Reţeaua de socializare, producţia lui David Fincher despre fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg...

Mai surprinzător este că procentul de membri de sex feminin ai Academiei este de doar 23% din total. Să fie acesta motivul pentru care primul premiu pentru regie dat unei regizoare a fost primit de-abia în 2010, deşi şi alte regizoare au fost votate în trecut pentru producţiile lor?

Conform informaţiilor publicaţiei americane, Academia promite demersuri pentru o întinerire şi diversificare a componenţei sale. Dar, conform regulamentului, statutul de membru se dă pe viaţă, prin urmare sute de votanţi la Oscar sunt persoane care au pierdut de mult contactul cu lumea filmului, unele chiar de zeci de ani. Într-o perioadă de mult apusă, obţinerea statutului de membru era mai facilă, iar rezultatul este că în Academie există şi zeci şi sute de membri care n-au avut niciodată o legătură prea strânsă cu filmul, bucurându-se de succes doar pe micul ecran.

Unul dintre militanţii pentru deschiderea Academiei este Denzel Washington, de părere că membrii Academiei ar trebui să aibă o componenţă mai apropiată de cea a populaţiei Statelor Unite, cu un sfert dintre conaţionali afroamericani şi hispanici.

Prejudecăţile se răsfrâng şi împotriva celor care ar trebui măcar să prezinte un premiu la galele Oscar. După ce ediţia de anul trecut nu a avut printre prezentatori nici măcar un bărbat de culoare, Samuel L. Jackson s-a plâns, cu umor: "Este clar că Academia nu crede că există vreun actor de culoare în stare să citească de prompter..." E posibil ca anul acesta să nu observăm o diferenţă, pentru că Tom Sherak, preşedintele Academiei, le-a spus celor de la LA Times că nu le-a indicat producătorilor galei, Brian Grazer şi Don Mischer, să includă mai mulţi prezentatori provenind din minorităţile americane.

E de văzut ce iniţiative vor lua membrii board-ului de conducere al Academiei pentru a rezolva aceste probleme evidente şi cu bătaie lungă în viitorul premiilor Oscar, cele mai râvnite din întreaga industrie a filmului de pe glob.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 24 februarie 2012 11:43
Hm, interesant si complet previzibil. Totul pleaca de la varsta membrilor academiei, normal ca nu sunt multi membrii de culoare, asiatici, hispanici.... pentru ca acum 40 de ani nici nu prea erau folosit in filme.... hollywoodul era inca profund rasist. Insa eu nu cred ca oamenii astia au facut in ultimii ani discriminari pe baza de rasa cand au votat.... nu-mi amintesc vreun an in care actorul X de culoare sa fie furat in detrimentul unui caucazian.

In cazul femeilor, insa situatia cred ca se schimba.... da, exista discriminari, exista misoginism, pentru ca si America este in continuare misogina din multe puncte de vedere, mai ales la generatia batrana. Si asta nu o sa se schimbe decat printr-o intinerire. Procentajul de doar 23% de sex feminin nu mi se pare in sine deranjant.... daca poti estima repartitia actorilor din anii '60-'70 in proportie de 50-50%, nu acelasi lucru se poate spune si despre celelalte meserii legate de film.... regizorii, proeducatorii, scenaristii, patronii de studiori etc etc etc, erau toti barbari, este logic ca numarul barbatilor este mai mare. Tragic este ca dupa atata timp, nu s-au schimbat foarte multe.... pana la urma cate regizoare celebre cunoastem??? Sa ne gandim putin si la Romania.... tot valul asta nou de regizori talentati, premiati.... toti barbati. Pentru asta eu nu am o explicatie.

HarryCineastul5 pe 24 februarie 2012 14:13
Ar trebui sa acorde mult mai multe sanse femeilor, dar poate nu vor... sau incep cu ceva slab cum e regizoarea Twilight...
HarryCineastul5 pe 24 februarie 2012 18:13
Sunt de acord cu tine... The Artist e cam plictisitor... Si trebuia sa folosesc "Twilight" aceeasi regizoare a facut "Scufita Rosie" un alt esec, pacat de Gary Oldman
xerses pe 24 februarie 2012 14:29
Cam batriori cei care decid soarta Oscarurilor...
Marin10 pe 24 februarie 2012 21:57
Hugo sau The Artist!
AeroX pe 24 februarie 2012 22:32
Relicvele mortii...la Academia Americana de Pile...;)
alex_il_fenomeno pe 26 februarie 2012 16:03
mi se pare un juriu foarte intelept !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells