Climax: dans și LSD

de Gloria Sauciuc în 14 Nov 2018
Narațiunea clasică lipsește acestui film, scopul lui fiind o documentare stilizată (imageria este cea cunoscută din filmele anterioare ale lui Gaspar Noé) a delirului, agoniei și freneziei stării provocate de LSD

Climax, prezentarea pe ecran mare a stării halucinogene, sub forma convulsiei corpurilor, mai mult decât a trăirilor psihedelice cu toată imageria hipnotică aferentă, rulează pe marile noastre ecrane de vineri, 16 noiembrie, interzis sub 18 ani.

Gaspar Noé rămâne mare parte din timp un observator al trupei de dans aflate la repetiții într-o școală dezafectată. Regizorul lui Carne (1991), Irréversible (2002), Enter the Void (2009) și Love (2015) preferă să ofere o perspectivă exterioară personajelor iar nu puncte de vedere subiective, percepții alterate personale ale dansatorilor aflați sub influența drogului psihedelic. Personajele se prezintă cu scurte testimoniale, la începutul filmului. Pe parcurs, dansatorii beau sangria (peste care s-a pus în secret LSD) și, printre momente de dans, discuții fragmentate despre nimicuri, pierd controlul asupra lor înșiși, agonia se împletește cu dorința sexuală iar haosul se instalează. Avem parte de călătoria de la extazul dansului la agonie a acestor personaje. Spre final, psihoza e redată prin întoarcerea camerei cu susul în jos, alternată cu cadre foarte strânse, viermuitoare printre corpurile aflate în frenezie. 

Dansatorii-actori improvizează replici și coregrafii. Sofia Boutella e singura actriță profesionistă din distribuție. Paradoxal pentru un film despre corpuri în mișcare, numai prima secvență de dans este coregrafiată, în rest fiecare dansator se exprimă pe sine, deși li s-a cerut să joace niște personaje ce-și revarsă propriul tumult interior.

Narațiunea clasică lipsește acestui film, scopul lui fiind o documentare stilizată (imageria este cea cunoscută din filmele anterioare ale regizorului) a delirului, agoniei și freneziei stării provocate de LSD.

Regizorul recurge la planuri secvență, un decor unic, muzica anilor 1990 și mesaje pe cartoane de final („a trăi este o imposibilitate colectivă” sau „a muri este o experiență extraordinară”). Secvența de început, ce precedă genericul, cu o tânără însângerată în zăpadă, anunță exercițiul de stil ce urmează.

Exploreaza subiecte similare:

Climax, Sofia Boutella

Alte știri din cinema

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

28 Years Later, o nouă continuare a francizei cu zombie

Franciza 28 Days Later continuă cu al treilea film, 28 Years Later. Producția va avea premiera vara viitoare, pe 25 iunie 2025. Fanii seriei au așteptat 18 ani pentru o nouă poveste inspirată de hit-ul care l-a făcut cunoscut pe actorul Cillian Murphy.

Kristen Stewart și Oscar Isaac, cuplu căsătorit în thrillerul cu vampiri Flesh of the Gods

XYZ Films se ocupă de vânzările internaționale pentru acest film la viitorul Marché du Film de la Cannes

7 filme cu și despre tenis

Cu documentarul Nasty și lungmetrajul Challengers acum în cinematografe, haideți să trecem în revistă alte filme de care se pot bucura iubitorii sportului alb

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells