Cristian Mungiu, Președintele Juriului pentru secțiunile Cinéfondation și Scurtmetraje

de Gloria Sauciuc în 21 Mar 2017
Cel mai important festival de film al lumii demarează, anul acesta, pe 17 mai

La cea de-a 70-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (17-28 mai), Cristian Mungiu va prezida Juriul Cinéfondation și al scurtmetrajelor, după ce - în 2013 - făcea parte din juriul principalei secțiuni competiționale, pe atunci condus de Steven Spielberg. Regizor, scenarist și producător, Mungiu urmează în calitate de președinte al juriului cineaștilor Naomi Kawase, Abderrahmane Sissako, Abbas Kiarostami și Jane Campion, se vede în comunicatul remis Cinemagia.

Reprezentant al Noului Val românesc, Cristian Mungiu are o istorie prestigioasă la Cannes. După ce a luat Palme d'Or pentru cel de-al doilea lungmetraj al său, „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, Mungiu a primit premiul pentru scenariul filmului După dealuri, ce a adus și actrițelor Cosmina Stratan și Cristina Flutur premiul de interpretare. În 2016, Mungiu lua premiul de regie pentru filmul Bacalaureat/Graduation. Primul său lungmetraj, Occident, a fost selecționat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs în 2002.

„Cristian Mungiu face parte din această școală românească pe care Thierry Frémaux a pus-o în valoare din anii 2000”, declară Gilles Jacob, președintele Cinéfondation. „E de ajuns să vezi inteligența și ramificațiile interactive ale scenariului unui film precum Graduation ca să recunoști că Mungiu este examinatorul visat când ai de absolvit `bacalaureatul` festivalului, adică secțiunile Cinéfondation și de scurtmetraje”.

Cristian Mungiu a declarat despre învestitură: „a recunoaște valoarea și originalitatea în cinema nu a fost niciodată ușor. A recunoaște valoarea celor mai tineri dintre cineaști este și mai greu. Dar Cinéfondation este recunoscută pentru că a reușit să o facă cu mare eficiență. Cinéfondation a dat mereu tinerilor cineaști ajutorul și recunoașterea de care au nevoie la început de carieră astfel încât să se exprime cu curaj și să-și găsească vocea. Sper ca asta să continue mut timp de acum încolo cu aceeași eficacitate și sunt mândru să fiu asociat acestui demers”.

copyright foto Dan Beleiu

Exploreaza subiecte similare:

cristian mungiu, 4 luni 3 săptămâni şi 2 zile, După dealuri, Occident, bacalaureat

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
lili22 pe 21 martie 2017 19:19
Foarte frumos, chiar merita.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells