Cu un procentaj de cronici pozitive de 97 pe Rottentomatoes.com, Dunkirk, drama de război a lui Christopher Nolan, se înscrie, fără îndoială, pe lista favoriţilor la Oscar de anul acesta. Marile publicaţii internaţionale au aplaudat filmul în cronicile lor şi l-au considerat „cel mai bun film al anului de până acum” (Chris Nashawaty, de la Entertainment Weekly) şi cea mai bună producţie din filmografia cineastului (Indiewire).
Nolan a şi imaginat scenariul peliculei cu acţiunea plasată în Al Doilea Război Mondial, în care mii de soldaţi britanici s-au trezit izolaţi pe plaja din Dunkirk (coasta de nord franceză, aproape de graniţa cu Belgia), fără vreo posibilitate de a se întoarce acasă, căci navele trimise în ajutorul lor erau în mod repetat bombardate şi scufundate. Cum armata germană se apropia pe uscat, povestea dezastrului iminent are un impact covârşitor, redată individual, prin ochii soldaţilor participanţi.
„Este mai mult decât un film de război”, scrie DigitalSpy.com. „Devastator emoţional, uimitor din punct de vedere cinematografic – cu imagini ce se ridică la nivelul celor din Inception – este un studiu al personajelor cu o distribuţie grozavă şi foarte puţin dialog, este un thriller fără vreo intrigă reală, este o poveste a unor eroi care nu mai pot spera decât să mai amâne moartea cu o zi”.
„Reuşita lui Nolan este incontestabilă. A realizat un film de război ce te introduce practic, în mijlocul acţiunii, cu fiecare cadru, şi care glorifică binele din lume, arătând foarte clar, în acelaşi timp, că nicio victorie nu este posibilă fără sacrificii”, spune Brian Truitt de la USA Today.
„Dunkirk este o capodoperă absolută. Este un film de supravieţuire uimitor de captivant, prezentat în 106 minute pe care le trăieşti la intensitate maximă. Nolan aduce privitorul direct în mijlocul acţiunii, fie că este vorba despre o plajă cu 400.000 de oameni strânşi laolaltă, aşteptând o salvare ce este posibil să nu mai vină, de apele Canalului Mânecii, în mica ambarcațiune civilă, cu doar un bătrân şi doi adolescenţi la bord, ce se îndreaptă spre zona de război, sau de spaţiul aerian, unde două avioane britanice Spitfire rămân fără combustibil. Ecranul şi imaginile te împresoară cu groaza şi urgenţa situaţiilor, dar şi cu momente de o covârşitoare frumuseţe şi graţie”, este de părere Lindsey Bahr, de la Associated Press.
„Nolan a plămădit, aproape sub toate aspectele, replica britanică a lui Saving Private Ryan, de Steven Spielberg”, concluzionează Chris Nashawaty.
Criticii au lăudat şi distribuţia filmului, în care se remarcă nume celebre, precum Tom Hardy şi Cillian Murphy, dar şi actori aflaţi pentru prima oară într-o producţie de o asemenea anvergură (Fionn Whitehead, Tom Glynn-Carney, Jack Lowden, dar şi Harry Styles, solistul trupei One Direction, aflat la primul său rol).
Părerea ta
Spune-ţi părerea