Cronică Scenarii pentru fericire

de Ștefan Dobroiu în 3 Feb 2013
Cronică Scenarii pentru fericire

Scenariu pentru happy-end este unul dintre filmele acelea cărora o prea intensă reclamă și valurile de cronici pozitive le fac mai mult  rău decât bine. Nu mă înţelege greșit, filmul multiplu nominalizat la Oscar are o mulţime de oferit. Doar că cinefilul informat și stârnit de cronicari se va duce la premiera de vineri cu așteptări prea mari și s-ar putea ca ecranizarea lui David O. Russell să nu-l satisfacă.

Filmul a fost „vândut” ca o comedie romantică. Este o dramă în toată regula. Umorul nu lipsește, dar atinge zone aproape inconfortabile, dacă ai în vedere faptul că eroul, Pat Soletano (Bradley Cooper), tocmai a ieșit dintr-un spital de boli mintale unde a fost trimis de către tribunal după ce aproape l-a omorât în bătaie pe amantul soţiei sale. Premisa nu e deloc amuzantă, dar lucrurile par a se îmbunătăţi când Pat o întâlnește pe Tiffany (Jennifer Lawrence), o tânără văduvă și ea plină de probleme care, mai păcălindu-l, mai șantajându-l sentimental, îl atrage într-o serie de lecţii de dans pentru o mare competiţie de amatori pregătită în orașul lor.

În jurul lui Pat și Tiffany se dezlănţuie o serie de personaje care te îndepărtează și mai mult de comedie. Tatăl lui Pat (Robert De Niro) e disperat să câștige la pariuri sportive și tot aranjează și rearanjează batiste și telecomenzi ca să-și crească șansele. Un poliţist tot vine să-i reamintească lui Pat de interdicţia de apropiere obţinută de soţia lui. Prietenul cel mai bun al lui Pat îi tot spune cum stresul de la slujbă și din familie îl face să-și piardă minţile. Chris Tucker tot vorbește despre păr.

Chiar dacă filmul are un miez de comedie și romantism, O'Russell povestește cu atâta seriozitate, încât parcă vrea să te convingă că esenţa societăţii americane este disfuncţionalitatea sau că, de îndată ce ai făcut un pas în afara normelor agreate de cei din jur, ai devenit un paria. În acest context, filmul brodează dragoste și fluturași apropiind doi „ţicniţi” și ajutându-i să se reinventeze unul cu ajutorul celuilalt. Rezultatul inspiră (este omniprezent gândul acela că pentru fiecare dintre noi există o jumătate) și te face să crezi că, oricât de grea ar fi situaţia, a pune un picior în faţa celuilalt și a-ţi vedea de drum este, întotdeauna, cea mai bună soluţie.

Chiar și în acest context, Scenarii pentru happy-end nu prea justifică multitudinea de elogii internaţionale primite, ca să nu mai amintim de cele opt nominalizări la Oscar. După vizionare, am rămas cu impresia că, oricât de imprevizibil și emoţionat ar fi pe alocuri scenariul, supraaprecirea primită de Scenarii se justifică numai prin faptul că mulţi nu au știut cum să categorisească filmul. Îţi spunem noi: este o dramă de familie care deraiază în ultimele cinci minute spre comedie romantică.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
wildinthecountry pe 3 februarie 2013 16:44
Dramedie mai exact
StevieGG08 pe 3 februarie 2013 18:56
Unul dintre filmele mele preferate de anul asta. Personal sunt de parere ca-si merita cu prisosinta toate ovatiile din partea criticilor.
Han_Solo pe 4 februarie 2013 09:30
De acord cu tine 100%.
HarryCineastul5 pe 3 februarie 2013 20:38
Mie mi s-a parut un film foarte buna. Eu am ramas cu ideea ca oamenii cauta sa isi satisfaca nevoia de a cauta fericirea si implinirea pe cai grele cand lucrurile mici, de care avem nevoie sunt chiar in fata noastra. Bradley Cooper este excelent. Ma bucur ca a prins un personaj asa complex, si ca are sansa (din nou) sa joace alaturi de Robert DeNiro. Intre Bradley si Jennifer Lawrence (o alta actrita buna) exista o legatura chimica care fac cuplul un amuzant. Scenariul e interesant, glume de calitate si un joc frumos.
Este cea mai buna comedie din 2012, totusi este lucru trist, pentru ca este si singura comedie buna (asta daca nu consideram si Se7en Pshichopats comedie, ceea ce prefer sa nu).
Il clasez pe locul 2 (pana acum) in cursa pentru Oscaruri si pe locul 6 in topul filmelor care m-au marcat anul acesta.

HarryCineastul5 pe 3 februarie 2013 20:40
bun* ma gandeam la comedie :D face* Graba asta...
HarryCineastul5 pe 4 februarie 2013 10:33
Amour. Un film superb si intens. Argo mi-a placut, e destul de bun, dar n-am vazut nimic special la el (in afara de regie) si scenariul mi s-a parut putin exagerat. Este pe locul 4 pana acum.
monicarusu25 pe 3 februarie 2013 20:51
super! e o combinatie interesanta.
carrmenus pe 3 februarie 2013 21:04
Vorba aia, bine ca am vazut mai intai filmul si dupa aceea am citit cronica. Si eu consider ca isi merita elogiile. Ii tin pumnii pentru Oscar.
AndreBlack pe 3 februarie 2013 21:29
Chiar este un film foarte bun . Isi merita nominalizarile la Oscar .
sabinalin pe 4 februarie 2013 13:01
Am alta parere. E unul dintre cele mai bune filme nominalizate la Oscar, peste filmele de propaganda Argo si Lincoln!
alex_il_fenomeno pe 26 februarie 2013 21:43
Promite multe. De abia astept sa il urmaresc si eu.
Amy9998 pe 28 mai 2013 15:10
Jocul actorilor a fost superb.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells