Cronică Scufiţa Roşie

de Gloria Sauciuc în 6 Apr 2011
Cronică Scufiţa Roşie

Scufiţa Roşie, ecranizarea propusă de Catherine Hardwicke, regizoarea primului film Twilight/Amurg (2008), se lansează pe 8 aprilie şi este numai cu vârcolaci, nu şi cu vampiri. Deci avem un vârcolac care omoară săteni, dar avem şi un vânător de vârcolaci, în persoana părintelui Solomon (Gary Oldman), căsătorit şi cu doi copii deşi catolic, cu veleităţi de inchizitor, dar cu un arsenal de tortură din perioada Greciei antice - un elefant (nu bou) de aramă în care să fie închişi, apoi copţi de vii - culmea, nu vârcolacii, ci... vrăjitoarele sau oricine se opune strategiei părintelui de prindere a vârcolacului.

Şi mai avem o mamă de Scufiţa Roşie care arată ca o fostă vedetă Hustler, trecută de prima tinereţe (de la look, până la mimică şi modul în care priveşte, Virginiei Madsen se vede că i s-a rupt filmul...; culmea, şi regizoarea o filmează şi pune nişte lumini pe ea, de parcă Madsen ar fi la un special shoot). Mai sunt şi câteva găuri de logică, printre care faptul că vârcolacul, în forma sa umană, o vede zilnic pe Scufiţă, dar alege să-i vorbească numai după ce vine în sat vânătorul, şi într-o formă cât mai generatoare de complicaţii şi spectaculoasă (asta e de bine, că - altfel - filmul nu am mai avea accentele thriller).

Părţile bune ale filmului sunt că nu te prinzi până la final cine e vârcolacul, ci îi bănuieşti, pe rând, pe mai toţi sătenii care apar mai mult de trei ori prin cadru. Apoi, mai este o scenă de luptă în acest film, care o egalează prin spectaculos pe cea din Alexander, când calul condus de personajul lui Colin Fearrell se ridică în două picioare într-o înfruntare cu un elefant indian. Şi ne-a mai plăcut că în film apare Julie Christie, în rolul bunicii, o prezenţă care trezeşte cele mai frumoase amintiri din copilărie, filmată în tonuri calde.

Vârcolacii sunt mai înfricoşători când îi vezi de la distanţă, iar metamorfoza om-lup nu este filmată ca în The Wolfman, de exemplu, recent oscarizat pentru machiaj. Singura problemă e când vârcolacul cu chip de lup (nu în ipostaza umană, deci) începe să vorbească cu glas de om. Abia în acest moment nu mai putem accepta convenţia. Pe de altă parte, scenografia e bine pusă la punct, satul este el însuşi un personaj de basm, ca şi casa bunicii din pădure, iar pericolul e semnalizat la nivel de imagine prin trecerea de la peisajul luminos, bucolic, la ceaţă şi umbră, ca un avertisment că ceva rău, întunecat, e pe cale să se întâmple. Dacă s-ar da premiu pentru coregrafie, ei bine - e o secvenţă în film care ar câştiga: un dans al sătenilor ca în transă, filmat de deasupra, parcă un ritual de chemare înconştientă a lupului. Regizoarea Catherine Hardwicke ştie să creeze suspansul, dă filmului coerenţă, îi echilibrează structura, iar agenţii de casting sunt inspiraţi alegând actori cu un uşor aspect lupoid - să urmăriţi forma ochilor actorilor care joacă personajele Peter (Shiloh Fernandez), prietenul din copilărie al Scufiţei, Henri (Max Irons), cel cu care părinţii vor s-o căsătorească pe Scufiţă (Amanda Seyfried), Cesaire (Billy Burke) - tatăl Scufiţei, Madame Lazar (Christine Willes), bunica lui Henri.   

Amanda Seyfried, cu look-ul ei serafic, blajin şi naiv, nu e - totuşi - o "damsel in distress", ci arată că ştie ce face şi că poate să-şi poarte singură de grijă.

Lăsând la o parte inconvenientele pe care le-am menţionat pe scurt mai sus, îţi va face plăcere să vezi filmul, nu pe atât de înfricoşător ca mai "bătrânul" şi mai "deşteptul" The Company of Wolves (1984), în regia lui Neil Jordan, dar cu suficient de mult suspans şi schimbări de situaţie ca să te prindă.         

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
anna.n pe 6 aprilie 2011 11:37
pai trebuie sa difere de celelalte filme cu varcolaci..daca nu vorbea cand era varcolac ziceau toti ca-i ca si in twilight si nici asa nu era bine..tocmai pentru ca este un film nou trebuie sa aduca ceva nou..plus ca fiecare isi poate imagina un personaj fictiv exact cum vrea el
legolas05 pe 6 aprilie 2011 13:11
astept sa vad filmul
romilenko pe 6 aprilie 2011 13:47
poate este intersant..
Faenor pe 6 aprilie 2011 15:11
Madam Lazar este mama nu bunica lui Henri-exista o singura bunica in film, ca sa nu sporeasca confuzia:). Lupul nu vorbeste deloc-toata comunicarea se realizeaza telepatic, deci nu se incalca nici o conventie.
Gloria pe 6 aprilie 2011 15:30
daca madam Lazar este mama lui Henri, inseamna ca tatal lui Henri si-a luat o nevasta cu 30 de ani mai in varsta. Varcolaci care comunica telepatic, e - intr-adevar - mai usor de acceptat :))
rob3rt_89 pe 6 aprilie 2011 15:40
altceva mai interesant pe la cinema avem luna asta?
DROPSGOZO pe 6 aprilie 2011 17:25
MI SE PARE NASPA
Gloria pe 6 aprilie 2011 17:48
@ rob3rt_89, premierele care intra vineri, 8 aprilie, la cinema sunt
Red Riding Hood
Cu: Amanda Seyfried
L'enfance d'Icare
Cu: Alysson Paradis, Guillaume Depardieu
Your Highness
Cu James Franco si Natalie Portman

rob3rt_89 pe 6 aprilie 2011 19:04
ms gloria......filmul cu guillaume depardieu as fi curios sa-l vad
lav pe 6 aprilie 2011 19:43
e un film chiar fain....si merita.madam lazar este bunica lui henry....la inceput vb despre nepotul ei.scrie clar si in cronica....varcolacul nu vb deci nu e incalcata nici o conventie..eu sincer chiar nu m'am prins...puteam sa jur ca e bunica:)))(ah so close)si mi'a placut finalul.deschis...anyway...se observa un pic asemanarea cu twilight...gen cadre,coloana sonora.e cv diferit fatza de ce e la cinema in ultima vreme.
flori pe 6 aprilie 2011 20:30
Pacat, nu vreau sa spun pierdere de timp, sunt indulgenta, din cronici promite mult, lasa de dorit, un film cu buget redus, cred.
Solis pe 7 aprilie 2011 00:29
Postati si voi noul trailer din Green Lantern
alex_il_fenomeno pe 7 aprilie 2011 10:14
eu de abia astept sa il vad ! fata de celelalte filme , acesta are alta poveste !
Radu1711 pe 7 aprilie 2011 14:38
cred ca o sa fie un film de exceptie, astept sa il vad
Dawon pe 8 aprilie 2011 08:52
"găuri de logică"? Srsly?

flori, nu stiu daca bugetul e problema. Filmul arata bine, nu? Pe aia s-au dus banii. Probabil Catherine Hardwicke s-a gandit ca daca nu poate sa mai traga un Twilight movie sa-si faca unul propriu si personal. Am dubii ca Thirteen a avut un buget jumatate din cel al RHH si totusi e un film bun.

trustme pe 8 aprilie 2011 22:26
cam naspa ... nu am vazut filmul dar fac pariu ca e unu plictisitor si naspa ... pacat ca nu se mai fac filme horror care te tin cu sfuletul la gura ,, gen cosmar pe elm street :D
jude pe 9 aprilie 2011 18:45
pierdere de timp...esec total...
100 de minute pierdute aiurea.

timy1777 pe 18 aprilie 2011 01:21
Daca ar fi ales un alt regizor, cred ca filmul ar fi iesit mult mai bine. Povestea e interesanta, imi place si distributia, dar filmul are prea multe asemanari cu Twilight, si asta nu e bine.
Ariel6 pe 16 mai 2011 19:01
O sa ma uit la film doar pentru gary Oldman.
margott pe 13 aprilie 2012 21:13
Pacat ca un actor atat de mare ca Gary Oldman a aparut pe afisul acestui film.
Tyybi1 pe 22 august 2012 21:03
Nici in ziua de azi nu am apucat sa vad filmul, dar cred k este foarte bun.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells