Cu Nae Caranfil, Restul e tacere

de Gloria Sauciuc în 6 Mar 2008
Cu Nae Caranfil, Restul e tacere

"Pura magie" sunt cele doua cuvinte care descriu, pe scurt, cel mai recent film al lui Nae Caranfil - "Restul e tacere". Cu premiera vinerea aceasta,  este un film ce va deveni reper pentru cinematografia noastra. Cu  mult umor si o ironie calda, plus  naivitatea si entuziasmul personajelor, filmul emotioneaza. Secventele realiste iau de multe ori turnuri ridicole, aratand istetimea regizorala. Un cinema de autor care - apreciem noi - va reusi sa fie si popular.

Care este povestea? Restul e tacere este filmul despre realizarea primului film romanesc: "Independenta Romaniei" (film realizat in 1912 si care are pagina proprie pe cinemagia.ro). Nae Caranfil a fost fascinat de prima varsta a cinematografiei romanesti, inceputul de secol XX - perioada in care apar, in acelasi timp, automobilul, avionul, telefonul, gramofonul si cinematograful! "Ce vremuri!" a exclamat Nae Caranfil, iar drumul pana la scrierea scenariului a fost scurt.

Regizorul insusi explica alegerea facuta: "[criticul de film] Tudor Caranfil a publicat in 1988 o carte numita 'In cautarea filmului pierdut'. O buna parte din ea este dedicata episodului Independenta Romaniei si lectura ei m-a introdus in atmosfera fabuloasa a preistoriei cinematografului, in Bucurestiul inceputului de secol. Un enfant prodige de 19 ani [interpretat in "Restul e tacere" de Marius Florea Vizante], care amesteca frustrari si orgolii intr-un proiect cinematografic de o ambitie gigantesca! Un "producator" mesianic si vizionar [Leon, jucat in 'Restul e tacere'de Ovidiu Niculescu], care converseaza direct cu Dumnezeu, dar la alt nivel decat Gigi Becali! Cum sa rezisti tentatiei de a pune toate astea intr-un film?" Nae Carafil nu a stat pe ganduri si a scris scenariul filmului "Restul e tacere". Un proiect castigator la CNC in 2006, si detinatorul unor premii importante la Paris si Los Angeles.

E timpul sa-l (re)vedem si noi! Pana atunci, Nae Caranfil si Marius Florea Vizante au dat fiecare cate un autograf pentru cititorii Cinemagia pe afisul filmului, pe care il pastram in redactie, si ne-au invitat la film.

Pe afis Caranfil a scris: "Cinemagistilor mei", iar Vizante a scris: "Cititorilor Cinemagia, cu simpatie".

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Maounique pe 16 aprilie 2009 01:18
Subscriu, un film magic, cu radacini in realitatea de atunci si de acum.
M

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells