Despre Tintin, varianta Steven Spielberg şi Peter Jackson

de Cinemagia în 24 Oct 2011
Despre Tintin, varianta Steven Spielberg şi Peter Jackson

Tânărul şi întreprinzătorul reporter cu coafură nostimă şi curajul de de acţiona corect în orice situaţie, Tintin, a devenit un erou pentru cititori şi o sursă de inspiraţie pentru artişti. Seria de benzi desenate create de Georges Remi sub pseudonimul Hergé a traversat culturi diverse, multiple generaţii şi chiar graniţe pe timp de război. Un fenomen de masă de mare amploare, ele au fost traduse în peste 100 de limbi şi s-au vândut în 250 de milioane de exemplare până în prezent. În ciuda faptului că Tintin a străbătut lumea-n lung şi-n lat - din Peru şi Tibet până pe Lună – rămăsese un loc în care nu se aventurase niciodată: marele ecran din zilele noastre.

Filmul lui Steven Spielberg şi Peter Jackson schimbă această stare de lucruri. Cei doi realizatori se află la prima colaborare, amândoi fiind atraşi de proiect datorită pasiunii comune pentru captivantele povestiri ale lui Hergé. În plus, niciunul dintre ei n-a putut rezista tentaţiei de a combina umorul şi originalitatea desenelor lui Hergé cu ultimele cuceriri tehnice din domeniul producţiei cinematografice. Din 28 octombrie, Aventurile lui Tintin: Secretul Licornului intră pe marile ecrane româneşti.

Pentru a prezenta spectatorilor o imagine cât mai amplă a aventurilor lui Tintin, realizatorii au decis să combine trei dintre benzile desenate: “The Crab with the Golden Claws”, “The Secret of the Unicorn” şi “Red Rackham’s Treasure”.

Personajele şi interpreţii

Încă din copilărie, Jamie Bell era un mare fan al lui Tintin. “Creaţiile lui Hergé îţi lasă o amprentă de neuitat. Când vezi că cineva atât de tânăr ca Tintin poate fi atât de curajos şi de dornic de aventură îţi doreşti să fii ca el.” explică actorul. “Tintin este o persoană extrem de hotărâtă şi morală, calităţi pe care le admir foarte mult. Însă uneori se mai înşeală şi atunci trebuie să aibă încredere în Snowy.” Fox Terrier-ul Snowy este companionul fidel al lui Tintin şi, uneori, salvatorul său. Scenaristul Joe Cornish îl numeşte pe Snowy “un fel de personificare a subconştientului lui Tintin”. Pentru realizatorii filmului, provocarea a constat în a crea un personaj animat care să fie, în acelaşi timp, această personificare şi un câine isteţ şi amuzant. Deşi Hergé, în benzile sale desenate, îi atribuia lui Snowy deseori gânduri şi reflecţii, Spielberg a decis că în film nu e nevoie de aceste texte pentru a-l face expresiv pe prietenul canin al lui Tintin.

Când Tintin cumpără macheta navei dispărute Licorn de la un târg de vechituri, descoperă înăuntrul ei un mesaj secret care îl va duce direct la bordul unui cargo numit Karaboudjan, unde va face cunoştinţă cu un viitor prieten devotat: Căpitanul Haddock, un bătrân lup de mare cu o sticlă de whisky în permanenţă la îndemână. Acesta va deveni imediat partenerul de încredere al lui Tintin în aventurile sale, alături de el la bine şi la greu. “La prima vedere, Haddock pare ultimul om pe care ai vrea să-l ai alături într-o călătorie plină de pericole. Dar Tintin este de altă părere. Cred că el intuieşte ce fel de om este Haddock în realitate, cu suflet mare şi devotat.”, comentează Peter Jackson. Pentru rolul lui Haddock, alegerea lui Peter Jackson s-a oprit asupra lui Andy Serkis, actorul căruia îi datorăm memorabilul personaj 'Gollum' din Stăpânul inelelor. Acesta adaugă o notă amuzantă personajului căpitanului, atribuindu-i un accent scoţian şi expresii umoristice tipice. Căpitanul Haddock şi Tintin îşi vor uni forţele pentru a scăpa de hărţuiala personajului negativ din film, colecţionarul de machete Ivan Ivanovitch Sakharine, care e convins că Tintin e în posesia secretului navei Licorn şi a comorii dispărute.

Umorul filmului este accentuat de alte două personaje, detectivii Thompson şi Thomson, care se disting între ei doar prin forma mustăţilor şi a literei “p” din nume. Altfel, ei se aseamănă prin faptul că sunt la fel de prostănaci. Ei sunt interpretaţi de actorii de comedie Simon Pegg şi Nick Frost. “Sunt nişte roluri care ne-au atras imediat - personajele sunt oarecum construite în tradiţia filmelor mute cu Stan şi Bran sau Charlie Chaplin.” Pe tot parcursul filmului, Thompson şi Thomson aleargă pe urmele celui pe care ei îl consideră vinovat: hoţul de buzunare Aristedes Silk, interpretat de Toby Jones, actorul care i-a dat viaţă îndrăgitului personaj 'Doby' din seria Harry Potter. O altă figură preluată din benzile desenate ale lui Hergé este Nestor, majordomul loial de la conacul Marlinspike, în care Tintin va fi ţinut prizonier. “Ca orice majordom, el ştie o mulţime de secrete şi ascunzişuri. Însă, tot ca orice majordom, îi este loial stapânului său care, cel puţin pentru moment, este Sakharine.” comentează actorul Enn Reitel despre personajul său. Reitel îl interpretează şi pe negustorul de la care Tintin cumpără macheta vaporului.

Dintre personajele filmului mai fac parte: Barnaby, interpretat de comicul Joe Starr, un detectiv care încearcă să-l prevină pe Tintin de pericolele la care se expune; cuplul de gangsteri Allan şi Tom, interpretaţi de Daniel Mays şi Mackenzie Crook şi bogatul neguţător Ben Salaad, interpretat de Gad Elmaleh. Binecunoscutul comedian francez, al cărui tată era mim, a fost încântat de încurajările lui Spielberg în a-şi lăsa frâu liber limbajului non-verbal în interpretarea rolului. “Mă simţeam ca în Comedia Dell’arte. Am crescut în acest spirit şi îl îndrăgesc foarte mult, iar Steven mi-a cerut să joc exact în acest stil. A fost un adevărat cadou pentru mine.” comentează actorul.

Despre filmări:

După doi ani de cercetări intensive şi pregătiri preliminare, actorii, realizatorii şi cei peste 200 de oameni din echipa tehnică au intrat, în fine, în universul lui Hergé. Acesta a fost creat la Giant Studios, în Playa Vista, California. Filmările au fost realizate într-o manieră total diferită de cea clasică, într-un spaţiu denumit 'Volumul' - o scenă goală, în alb şi gri, având 100 de camere de luat vederi montate în tavan. Aceste camere sunt capabile să filmeze panoramic, 360 de grade. Actorii poartă pe costume puncte reflectorizante, iar mişcările sunt înregistrate de camere în mai puţin de 60-a parte dintr-o secundă, fiind apoi transpuse în 3D. Pe lângă acestea, alte 8 videocamere HD înregistrează jocul efectiv al actorilor. Pelicula este ulterior utilizată ca referinţă pentru animatori, pentru a fi siguri că personajele virtuale create de ei redau întocmai grimasele, emoţiile şi expresiile faciale ale interpreţilor.

O altă tehnică utilizată pentru filmare a fost un procedeu pus la punct de tehnicienii de la WETA Ltd cu ocazia filmelor Lord of the Rings - pentru a crea personajul Gollum şi folosit apoi şi James Cameron în Avatar. Pe scurt, acest procedeu constă în aceea că actorii poartă pe cap o cască dotată cu o mini-cameră de filmat îndreptată direct spre faţa lor, care permite înregistrarea digitală a celor mai mici mişcări şi expresii ale ochilor, buzelor şi muşchilor faciali.

Andy Serkis, actorul cel mai experimentat din lume în această tehnică, i-a ajutat pe colegii săi să se adapteze acestui tip de filmări, nou şi laborios. Astfel, în fiecare dimineaţă, înainte de a începe filmările, actorii treceau printr-un dublu proces de scanare a mişcărilor - unul pentru faţă, celălalt pentru corp. Aceste scan-uri permiteau apoi camerelor de luat vederi din 'Volum' să identifice fiecare actor în parte şi să-i transpună mişcările într-un "schelet" virtual, care ulterior era "îmbrăcat" în faza de post-producţie computerizată pentru a crea personajul. Această fază a durat nu mai puţin de 1 an şi jumătate, echipa de la WETA având de prelucrat individual cele 1240 de filmări.

MOŞTENIREA LUI HERGÉ

În 1929, tânărul desenator belgian în vârstă de 21 de ani publică o revistă de benzi desenate, în care descrie aventurile unui reporter îndrăzneţ şi ale Fox Terrier-ului său alb în Uniunea Sovietică. Succesul la public este imediat, dar artistul debutant care se semnează Hergé (derivat din numele său real, Georges Remi, prin inversarea iniţialelor) nu prevedea nicicum atunci lunga şi incredibila aventură în care se lansase eroul său. Cincizeci de ani mai târziu, după 24 de titluri de benzi desenate publicate, Tintin cucerise inima a milioane de oameni de toate vârstele şi naţionalităţile de pe glob, devenind o lectură inconturnabilă a copilăriei, din Europa până în Asia şi Statele Unite. În fiecare an, numărul fanilor continuă să crească, cea mai recentă traducere fiind cea în hindusă. Fenomenul s-a extins la crearea de jucării, obiecte de colecţie, fan cluburi şi publicaţii, precum şi adaptări pentru scena teatrală, radio şi televiziune şi, în cele din urmă, acest film care dă viaţă personajelor într-o manieră neexperimentată până acum. În 1983, Hergé moare, lăsând cea de-a 24-a aventură a lui Tintin ("Tintin and the Alpha-Art") neterminată. Însă moştenirea lăsată de el va continua să încânte şi să inspire noi fani din lumea întreagă.

Cu filmul Aventurile lui Tintin: Secretul Licornului, realizatorii speră să dea noilor generaţii şansa de a decoperi o lume aparte. “Ne bucură gândul că iubitori mai noi sau mai vechi ai lui Tintin vor avea, deopotrivă, o experienţă inedită”, conchide producătoarea Kathleen Kennedy.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
crysty_doom pe 24 octombrie 2011 09:55
Prin colaborarea dintre Steven Spielberg şi Peter Jackson sper sa iese un film bun...pana va aparea stam cu speranta ca va fi bun...
xerses pe 24 octombrie 2011 12:12
Desi imi plac animatiile, ce am vazut ca promo pentru acest film, nu m-a incantat prea mult.
africanus pe 24 octombrie 2011 14:38
Cooll, s-au reunit doua genii in ale cinematografiei mondiale si anume Steven Spielberg si Peter Jackson, sigur va iesi ceva bun de aici. Oricum ceva imi zice ca este mai mult un desen pentru adulti si intr-un procent mai mic pentru cei mici.
alex_il_fenomeno pe 24 octombrie 2011 15:16
cred ca va sparge totul , indiferent de ce categorie vom discuta !
legolas05 pe 24 octombrie 2011 19:06
super,deabia astept sa il vad,iar Steven cu Peter nu cred ca vor dezamagi,cu siguranta va fi o animatie foarte buna
mihaigeniu pe 25 octombrie 2011 20:16
cred ca va fi revolutionar;film animat de aventuri,de Spielberg si jackson wow
AimeeLov pe 28 octombrie 2011 09:54
Deabiaa astept filmul asta:X
andreeeeeeea pe 31 octombrie 2011 16:13
Il iubesc pe Tintin, abia astept sa vad si filmul!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells