Diplomație, de la regizorul Tobei de tinichea, pe marile noastre ecrane

8 Iul 2015
Rulează în mai multe orașe ale țării, printre care București (Elvira Popescu), Brașov și Constanța (Cityplex)

Proiectat la Berlin 2014, în premieră mondială, Diplomație pate fi văzut și pe marile noastre ecrane. Filmul reia un moment de răscruce din istoria Parisului: la ordinele lui Hitler, generalul nazist Dietrich von Choltitz se pregătește să dinamiteze orașul, înainte de a-l părăsi. Consulul suedez Raoul Nordling încearcă să-l convingă de absurditatea gestului. În rolurile principale, doi dintre marii actori europeni: Niels Arestrup și André Dussollier. Volker Schlöndorff este unul dintre cei mai apreciați regizori germani. Cu adaptarea romanului lui Günter Grass, The Tin Drum/Toba de tinichea (1979), a câștigat Palme d’Or la Festivalul de la Cannes și Oscarul pentru film străin.

Scurtă istorie

În 1933, Hitler ajunge la putere în Germania. Bântuit de ranchiună şi de umilirea la care a fost supusă ţara sa prin Tratatul de la Versailles de după Primul Război Mondial, Führer-ul visează să-şi extindă puterea în toată Europa. La 1 septembrie 1939, invadează Polonia. Două zile mai târziu, Franţa şi Marea Britanie declară război Germaniei. În iunie 1940, Mareşalul Pétain, erou din Primul Război Mondial, semnează armistiţiul cu Hitler, începând ocupaţia franceză şi colaborarea.

În acelaşi an, Hitler vizitează Parisul şi este vrăjit de frumuseţea sa, admirând în special Opera, Panteonul, Luvru, Palatul Justiţiei şi proporţiile clădirilor de pe Rue de Rivoli. Îşi împărtăşeşte entuziasmul cu Albert Speer, arhitectul său ales, şi îi cere să se bazeze pe armonia şi măreţia Parisului în planurile sale pentru un „Mare Berlin".

Când Berlinul este distrus de Aliaţi, Hitler nu poate suporta ideea că Parisul - căruia îi spune „curva aia” - este încă în picioare. După ce a scăpat de complotul ofiţerilor Wehrmacht pe 10 iulie 1944, Führer-ul îl numeşte pe unul dintre puţinii generali în care mai are încredere, generalul von Choltitz, guvernator al Parisului. Îi ordonă să apere Parisul până la sfârşit sau să-i lase inamicului numai moloz.

Von Choltitz

Dietrich von Choltitz s-a născut în 1894 într-o familie aristocratică de ofiţeri prusaci. În 1940, a comandat trupele care au cucerit Rotterdamul, provocând multe victime civile.
În iunie 1942, ia parte la bătălia de la Sevastopol, după care 30.000 de evrei au fost executaţi. Mai târziu, s-a alăturat bătăliei de la Harkov şi a luptat pe frontul italian şi în Normandia. Deoarece nu a făcut parte din complotul generalilor împotriva lui Hitler, a fost numit guvernator al Parisului pe 7 august 1944. Capitulează pe 25 august, după ce refuză să distrugă oraşul. Închis în Anglia şi, mai târziu, în Statele Unite, este eliberat în 1947. Se întoarce la familia sa, care a supravieţuit în urma represaliilor împotriva naziştilor, şi moare în 1966.

Nordling

Raoul Nordling s-a născut la Paris în 1882, dintr-o mamă franţuzoaică şi un tată suedez. Numit Consulul suedez la Paris în 1926, ia parte la o serie de negocieri de pace între beligeranţii din Al Doilea Război Mondial. Din 18 august 1944, a negociat cu generalul von Choltitz eliberarea a 3.000 de deţinuţi şi, mai târziu, încetarea focului între Rezistenţa Franceză şi nemţi. Astfel, a prevenit bombardarea Prefecturii. A murit în 1962.

Alte știri din cinema

Reacţii la The Acolyte, serialul al cărui rating este dezactivat pe Imdb

Serialul Star Wars este disponibil de azi pe Disney+, şi în România

Anna Próchniak: „Am simțit o responsabilitate uriașă și am știut toți că aceasta este o poveste atât de importantă de spus lumii”

O nouă producție originală SkyShowtime, The Tattooist of Auschwitz, se lansează în România! Toate cele șase episoade vor fi disponibile pe platforma de streaming începând cu data de 7 iunie. Mini-seria este regizată de Tali Shalom-Ezer, iar din distribuție fac parte Jonah Hauer-King, Anna Próchniak, Harvey Keitel și Melanie Lynskey.

Şefa de la Lucasfilm deplânge reacţiile fanilor la noile seriale Star Wars

Ce oameni răi: după Ridley şi Ahsoka, a venit rândul lui The Acolyte să stârnească furia fanilor

Merită un munte de lasagna: Garfield domină din nou topul încasărilor

Cele trei premiere ale săptămânii trecute nu au reuşit să îl întreacă pe motanul portocaliu

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells