Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

de Gloria Sauciuc în 22 Apr 2024
Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

În istoria sa de 100 de ani, Disney ne-a oferit unele dintre producțiile de animație emblematice și atemporale din istoria filmului. Sfârșitul anilor 1930 și începutul anilor 1940 au fost, fără îndoială, prima epocă de aur a companiei, deoarece această perioadă a reprezentat și nașterea animației ca nou mediu cinematografic. Deși poate fi dificil să numești un singur film din acei ani de început ca fiind cel mai bun, Rotten Tomatoes a făcut exact acest lucru - a publicat clasamentul ce pune Pinocchio din 1940 pe locul întâi. Versiunea lui Tom Hanks are un scor de 28% pe Rotten Tomatoes. Pentru a pune sare pe rană, Guillermo del Toro și-a lansat adaptarea la două luni după acel reboot, iar versiunea sa aproape egalează originalul, cu 96% cronici pozitive pe RottenTomatoes.com. Pinocchi din 1940, dar și cel din 2022 cu Tom Hanks se pot urmări pe platforma de streaming Disney+.

Pinocchio a fost al doilea film de animație al Disney, studiourile fiind - așadar - cu experiență minimă pentru acest gen. Atunci cum de are 100 cronici pozitive? Este - la mijloc - nostalgia? Sau filmul este actual și astăzi, la mai bine de opt decenii de la lansare?

Pinocchio a fost un film cu o pronunțată notă sumbră.

Disney nu s-a temut să propună o abordare întunecată, e de părere MovieWeb.com, chiar în acele zile de început, când nimeni nu se aștepta la asta de la o animație pentru copii.

Moștenirea lui Pinocchio a rezistat zeci de ani și a influențat sute de producții, nu doar ale Disney, mai scrie MovieWeb. Tropul „băiat adevărat” este unul dintre cei mai cunoscuți din animație și a fost folosit și în alte producții. Pe de altă parte, cântecul lui Jiminy Cricket, „When You Wish Upon a Star”, a devenit chiar și tema muzicală oficială a Disney, care se aude peste faimosul cadru al castelului ce deschide fiecare film.

Dincolo de asta, Pinocchio este un film despre un copil care învață să separe binele de râu, un mesaj puternic, pentru orice generație. Pe de altă parte, personajul din cartea originală (nu din versiunea Disney) a mai apărut în cel puțin 20 de alte producții, cu diferite grade de calitate, mai scrie MovieWeb. Dar niciunul nu se compară cu originalul animat.

Exploreaza subiecte similare:

Pinocchio, Guillermo del Toro's Pinocchio

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells