Dracula pe marele ecran. O trecere în revistă a celor mai importante filme

de Cinemagia în 30 Sep 2014
Luke Evans (Fast & Furious 6, Immortals) este protagonistul epopeii Dracula Untold, cu premiera în România pe 3 octombrie, povestea omului care a devenit „Dracula”.

Istoria României are parte, din 3 octombrie, de o nouă şi spectaculoasă (dacă este să privim trailerul oficial) cosmetizare din partea Hollywood-ului în Dracula Untold, acest fantasy cu elemente horror.

Dracula Untold, care spune povestea lui Vlad Ţepeş şi a evenimentelor tragice ce au dus la transformarea sa în „cel mai faimos vampir din toate timpurile”, începe când Vlad (Luke Evans) era încă muritor şi descrie relaţia turbulentă a familiei domnitorului cu violentul şi lacomul sultan Mehmet (Dominic Cooper). Pentru a-şi salva ţara şi familia, Vlad îşi vinde sufletul diavolului, înţelegem din filmul regizat de Gary Shore.

După moartea tatălui său, Vlad Dracul, Vlad al III-lea a domnit peste Valahia în anii 1448, 1456-1462 şi 1476. Călcând pe urmele tatălui său, Vlad al III-lea intră în Ordinul Dragonului, luându-şi supranumele de Drăculea (rostit Dracula, de către străini). Alături de Luke Evans în filmul Universal Pictures cu premiera vineri, 3 octombrie, îi regăsim pe Sarah Gadon, Dominic Cooper, Diarmaid Murtagh şi Samantha Barks. Michael De Luca este producător.

Să ne întoarcem, însă, în timp, pentru a ajunge la originea ecranizărilor cu celebrul personaj în rol titular. În 1897, când a publicat „Dracula”, Bram Stoker nici nu bănuia că romanul său inspirat vag din personajul istoric al lui Vlad Ţepeş avea să fie una dintre pietrele de temelie ale viitorului gen horror - atât în literatură, cât şi pe ecran. Totuşi, prima şi cea mai bună ecranizare a sa, „Nosferatu, eine Symphonie des Grauens” („Nosferatu, o simfonie a ororii” - 1922, Friedrich Wilhelm Murnau, cu Max Schreck), a rămas în istorie ca o capodoperă a curentului expresionist. Aproape nouă ani mai târziu, subiectul a fost preluat de americani, cu „Dracula” (1931 - Tod Browning, cu Bela Lugosi) - care, deşi marcat de multe stângăcii proprii epocii, avea să dea semnalul adevăratului start al filmului horror ca atare.

În continuare, personajul a apărut în nenumărate filme, inclusiv submediocrele producţii Hammer din anii '50-60, cu Christopher Lee (devenit „cel mai celebru Dracula”), sau remake-ul onorabil, dar atât, al lui Francis Ford Coppola: „Bram Stoker's Dracula” (1992 - cu Gary Oldman). Chiar şi filmul iniţial a fost abordat din nou, de către Werner Herzog, în „Nosferatu: Phantom der Nacht” („Nosferatu, fantoma nopţii” - 1979, cu Klaus Kinski), dar nici unul dintre toate acestea nu a depăşit capodopera iniţială a lui Murnau.

Pe lângă nenumăratele filme cu Dracula, care nu au decât vagi legături cu adevăratul Vlad Ţepeş, în România două încearcă să se apropie de realitate. În anul 1979, Doru Năstase a regizat un film istoric despre viaţa domnitorului. În rolul lui Vlad a jucat Ştefan Sileanu. Au mai interpretat: Alexandru Repan, Ernest Maftei, Emanoil Petruţ. O portretizare a copilăriei domnitorului a încearcat şi Sergiu Nicolaescu, în filmul său „Mircea” (1989) - rol jucat de Vlad Nemeş. Desigur, aceasta reprezintă doar o licenţă, întrucât la moartea marelui voievod şi domn, Vlad nici măcar nu se născuse. Astfel, se încearcă o explicaţie asupra genezei comportamentului de mai târziu al lui Ţepeş: dragostea pentru ţară şi crudele metode prin care îşi pedepsea boierii şi alţi supuşi ori duşmani.

Exploreaza subiecte similare:

Dracula Untold, Luke Evans, Nosferatu eine Symphonie des Grauens, dracula, Christopher Lee, Nosferatu: Phantom der Nacht, Werner Herzog

Alte știri din cinema

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

28 Years Later, o nouă continuare a francizei cu zombie

Franciza 28 Days Later continuă cu al treilea film, 28 Years Later. Producția va avea premiera vara viitoare, pe 25 iunie 2025. Fanii seriei au așteptat 18 ani pentru o nouă poveste inspirată de hit-ul care l-a făcut cunoscut pe actorul Cillian Murphy.

Kristen Stewart și Oscar Isaac, cuplu căsătorit în thrillerul cu vampiri Flesh of the Gods

XYZ Films se ocupă de vânzările internaționale pentru acest film la viitorul Marché du Film de la Cannes

7 filme cu și despre tenis

Cu documentarul Nasty și lungmetrajul Challengers acum în cinematografe, haideți să trecem în revistă alte filme de care se pot bucura iubitorii sportului alb

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cristi23 pe 30 septembrie 2014 15:48
poate cel mai bun brand al nostru.......
bloodthirst pe 1 octombrie 2014 01:31
mda... pacat ca a fost creat de un strain.
Dacianus pe 1 octombrie 2014 09:02
De ce pacat? Exact asta e ideea cu un brand de succes. Ca toata lumea ti-l popularizeaza exponential.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells