« Înapoi la pagina festivalului

După Matrix şi Babylon A.D., Lambert Wilson în rolul unui călugăr cistercian

de Gloria Sauciuc in 20 Mai 2010
După Matrix şi Babylon A.D., Lambert Wilson în rolul unui călugăr cistercian

Of Gods and Men îl aduce la Cannes pe Lambert Wilson, în rolul unui călugăr cistercian. Povestea filmului, printre cele din prima parte a clasamentului valoric în competiţia pentru Palme d'Or, este despre călugării dintr-o mănăstire din munţii Africii de Nord, anii '90. Opt călugări creştini trăiesc în armonie cu fraţii lor musulmani. Atunci când o echipă de opt muncitori croaţi sunt masacraţi de un grup fundamentalist islamic, frica ia stăpânire pe regiune.

Armata le oferă călugărilor protecţie, dar aceştia refuză. Oare ar trebui să plece? În pofida pericolului tot mai mare, aceştia îşi dau în curând seama că nu au altă opţiune decât să rămână ... orice-ar fi.Filmul este inspirat din povestea adevărată a călugărilor cistercieni de la Tibhirine din Algeria, din 1993 şi până la răpirea lor în 1996. Povestea dezvăluie ultimele luni ale acestei comunităţi creştine de pe "pământ islamic".

Filmul caută mai degrabă să surprindă spiritul momentului şi valorile comunităţii decât să reconstituie precis realitatea istorică. Începutul e plasat cu câteva săptămâni înainte ca teroriştii să dea un ultimatum prin care cer ca  toţi străinii să părăsească ţara. Unul din aceste grupuri înarmate intră în mănăstire în Ajunul Crăciunului. Dilema călugărilor, până atunci latentă, devine clară: să rămână sau să plece? Decizia trebuie luată pentru întregul grup: dar pentru ei o asemenea hotărâre, în pofida ameninţărilor, are numeroase consecinţe. Şi atunci când ei refuză protecţia armatei, guvernul le cere să se întoarcă în Franţa. Fiecare dintre călugări va trebui să ia o decizie în funcţie de implicaţiile omeneşti, politice, sau de credinţă. Şi mai mult, în funcţie de profunzimile propriei conştiinţe. Această tensiune dramatică însoţeşte mica comunitate în toate activităţile de zi cu zi, fie ele practice sau religioase: legăturile lor profunde cu locuitorii dimprejur, spiritul pacifist, milostenia sunt mijloacele cu care ei combat valul de violenţă care înghite în jurul lor Algeria.

Of Gods & Men e un martor al felului în care aceşti călugări înţeleg ideea de devotament şi al puterii mesajului de pace pe care îl transmit atunci când aleg să rămână în mijlocul fraţilor lor musulmani: posibilitatea unei comuniuni spirituale între creştinism şi Islam. În film, călugării numesc pe militari "fraţii de la câmpie" iar pe terorişti "fraţii de la munte".Deloc naivi, ei înţeleg că se află la mijloc între două tabere cu poziţii nesigure.

Filmul lui Xavier Beauvois va avea premiera şi în România, fiind achiziţionat de Independenţa Film.

cu sprijinul

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 20 mai 2010 17:51
poate ii se potriveste mai bine

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells