Efectul Adolescence: fără telefoane mobile pentru copiii sub 16 ani?

de Ştefan Dobroiu în 24 Mar 2025
Creatorul miniseriei popularizează o iniţiativă civică ce militează pentru o copilărie fără telefoane

Am întâmpinat Adolescence cu o cronică entuziastă (şi am discutat şi despre metodele inventive pentru filmarea în timp real), dar probabil că nimeni, nici măcar Netflix, nu se aştepta la avalanşa de reacţii declanşată de miniserie în lumea întreagă. Reţelele de socializare s-au împânzit cu mii şi mii de comentarii privind problematica socială explorată de Adolescence, dar tragica poveste a adolescentului acuzat de crimă a pătruns adânc şi la un alt nivel al spaţiului public: premierul britanic Keir Starmer a invitat toţi părinţii din Regatul Unit să vizioneze miniseria şi să discute cu copiii şi adolescenţii, iar în România cea mai populară dezbatere radio, "România în direct" de pe Europa FM, a dedicat fenomenului Adolescence o întreagă ediţie.

În acelaşi timp, britanicii par hotărâţi să acţioneze şi nu doar să discute: o petiţie a iniţiativei Smartphone Free Childhood (O copilărie fără smartphone) a strâns peste 100.000 de semnături, invitând adulţii să adere la un Pact al Părinţilor hotărâţi să nu dea copiilor acces la telefonul mobil până la împlinirea vârstei de 16 ani. Nu e deloc de mirare că printre semnatarii petiţiei se numără staruri precum Benedict Cumberbatch, dar şi Jack Thorne, cocreatorul şi coscenaristul (alături de actorul Stephen Graham) lui Adolescence.

"Cred că iniţiativa este remarcabilă, ca şi acest pact al părinţilor. Sunt sigur că o să fiu atent la această iniţiativă, pentru că fiul meu se apropie de acea vârstă critică a adicţiei de telefon. Mi-e groază de ce o să urmeze şi cred că informarea părinţilor este un ingredient vital în această luptă", a spus cineastul al cărui fiu are acum opt ani. Şi regizorul Philip Barantini s-a declarat îngrijorat de această adicţie. "Fiica mea are şapte ani şi în timpul research-ului [pentru realizarea Adolescence] am descoperit lucruri care m-au făcut să-mi fie groază de ce o aşteaptă în viitor", a declarat Barantini.

Exploreaza subiecte similare:

Adolescence, Jack Thorne, Philip Barantini

Alte știri din cinema

M3GAN 2.0: pledoarie pentru cumpătare

Continuarea horror-ului "tehnologic" se dedă unor excese de-a dreptul surprinzătoare

Povestea adevărată a unei eroine: Sub acoperire/Undercover

Sub acoperire spune povestea incredibilă a unei polițiste infiltrate timp de opt ani în gruparea teroristă ETA: Aranzazu Berradre Marín, pe numele ei real Elena Tejada

Filmul care i-a adus lui Arnold cei mai mulţi bani! Titlul o să te surprindă

Nu, nu este nici Minciuni adevărate şi nici vreun film din seria Terminator

Sarah Jessica Parker, remarci asupra sexismului spectatorilor. Are dreptate?

Actriţa din Totul despre sex rememorează momentele când publicul s-a întors împotriva personajului ei, Carrie Bradshaw

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells