Centrului Naţional al Cinematografiei va rămâne fără director general timp de şase luni, cât va dura interimatul unui locţiitor al lui Eugen Şerbănescu. Peste şase luni se va organiza un concurs pentru această funcţie. Şerbănescu, fost liberal, în prezent conservator, a fost numit consul general la Bologna. Anunţul vine la două zile de la publicarea rezultatelor concursului de proiecte cinematografice organizat de CNC în 2013. Lista câştigătorilor o puteţi consulta aici, iar subiectele viitoarelor filme româneşti le puteţi afla aici.
În 2012 a fost organizat un singur concurs, deşi în anii precedenţi existau două sesiuni pe an, rezultatele fiind anunţate pe site-ul oficial al instituţiei pe 3 aprilie 2013. Prin urmare, creditul total alocat de CNC proiectelor de film pe 2012 a fost de aproximativ 10 milioane de lei, cu 15 milioane mai puţin decât în anii cu câte două sesiuni de concurs. Sursele de constituire a fondului cinematografic sunt procentaje de 3-4% din câştigurile pe minutele de publicitate ale televiziunile private, şi 15% din încasările din publicitate ale televiziunii naţionale, pe lângă procente din chiriile cinematografelor din reţeaua RADEF.
Surse din interiorul CNC au spus pentru Cinemagia că cel mai recent proiect al lui Eugen Şerbănescu la CNC era un Club al cineaştilor în curtea interioară a clădirii, pentru care ar fi fost nevoie de un buget de aproximativ 1 milion de euro, întrucât clădirea necesită lucrări de consolidare, fiind construită în anii 1930.
La mijlocul lunii martie, România Liberă atrăgea atenţia că Şerbănescu angajase în Comisia de rating a filmelor care intră pe marile ecrane pe Ovidiu Garcea – şeful firmei de pază Eneea Real Security SRL (care asigură de câteva luni şi paza CNC-ului). Surse din interiorul CNC au spus pentru Cinemagia că Ovidiu Garcea este iubitul Elenei Ilie, directorul economic al CNC...
Eugen Şerbănescu a fost cel mai contestat director al CNC. În 2009, regizorul Cristian Mungiu (aflat in postura de membru al comisiei de selectie a proiectelor cinematografice) a depus un raport la Ministerul Culturii despre neregulile pe care le-a sesizat în desfăşurarea concursului de alocare de credite pentru proiectele de film, majoritatea la calcularea punctajelor din dosarele aplicantilor, care „nu este precisa, ci interpretabila, in functie de cine socoteste punctajul"... În 2010, Răzvan Georgescu, membru în comisia de evaluare a scenariilor de documentar de la acea sesiune de concurs, a trimis o scrisoare ministrului culturii Kelemen Hunor acuzând „grave vicii de procedură" la acelaşi concurs de proiecte cinematografice. Anul trecut, regizorul Tudor Giurgiu a cerut public demisia lui Eugen Şerbănescu, acuzându-l de „dezastrul instituţional în care se afla filmul românesc".
copyright foto Mediafax Foto/Alex Drifter
ERATĂ
Site-ul Cinemagia, care a publicat în data de 5 aprilie 2013 articolul de mai sus, intitulat "Eugen Şerbănescu nu mai este directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei", în care se afirma că "Şerbănescu, fost liberal, în prezent conservator, a fost numit consul general la Bologna" face următoarele precizări: Eugen Şerbănescu nu a activat, după decembrie 1989, şi nu activează în nicio formaţiune politică.
El nu a fost şi nu este nici în prezent membru al niciunui partid politic asociat, subordonat unei organizaţii, unei instituţii, vreunui partid sau vreunei societăţi politice. Identificarea cu formaţiunea politică aflată la guvernare la datele numirii sale în funcţia de Director al Centrului Naţional al Cinematografiei este pur întâmplătoare şi, în acelaşi timp, o scăpare a editorului textului, care nu are studii juridice.
Redacţia Cinemagia şi editorul nejurist îşi cer scuze faţă de cititori pentru afirmaţia echivocă, ce lasă loc de interpretări cu privire la apartenenţa politică a lui Eugen Şerbănescu. Cinemagia nu a susţinut şi nu susţine vreo orientare politică a Dlui Şerbănescu nici a vreunei alte persoane din industria cinematografică.
Eugen Şerbănescu se află la conducerea Centrului Naţional al Cinematografiei după un concurs desfăşurat în toamna lui 2006 la sediul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
Părerea ta
Spune-ţi părereaPotrivit unei hotărâri de guvern publicate joi în Monitorul Oficial, Şerbănescu a fost transferat în Bologna, pe postul de consul general, în locul lui Dan Eugen Pineta, informeaza cimegia.ro.
Citiţi mai mult: Eugen Şerbănescu a fost numit consul general la Bologna - Actualitate > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/eugen-serbanescu-nu-mai-este-directorul-general-al-centrului-national-al-cinematografiei-1031481.html#ixzz2PmcqNhcE
EVZ.ro
UN PERSOMAJ CONTROVERSAT CARE A DEVALIZAT STATUL ROMÂN DE PESTE 10.000.000 DE EURO,
EUGEN ŞERBĂNESCU, DIRECTOR eral AL CENTRULUI NAŢIONAL AL CINEMATOGRAFIEI FOST SAU ÎNCĂ ÎN FUNCŢIE. SE ZVONEŞTE CĂ A FOST ” ACOPERIT” DE SECŢIUNEA DIPLOMAŢIE DIN MINISTERUL DE EXTERNE PENTRU A EVITA URMĂRIREA PENALĂ. CEI CARE AU PROFITAT DE ACEASTĂ SINECURĂ, BNINEÎNŢELES CĂ TAC DIN GURĂ. CINE A GIRAT ACEASTĂ ANOMALIE DIN CINEMATOGRAFIE ? DACĂ NU AR FI PROTEJAT AR TREBUI NU SĂ FIE « CATAPULTAT « EL TREBUIE ARESTAT ÎMPREUNĂ CU TOATĂ CAMARILA, PE CARE MINISTERUL CULTURIII O ŞTIE, DAR NU VREA SĂ O DENUNŢE LA PROCURATURA ROMÂNIEI PENTRU CERCETĂRI.. TOATE INVESTIŢIILE FĂCUTE DE EUGEN ŞERBĂNESCU ÎN SECTOARELE SUBORDONATE AU UMPLUT BUZUNARELE UNOR SUBALTERNI ŞI A ALTOR COLABORATORI EXTERNI. ACEASTA ESTE JUSTIŢIA ROMÂNEASCĂ FIINDCĂ NIMENI NU VREA SĂ « VORBEASCĂ ».