Experiența mea 4DX. T-1000 m-a prins de picior, iar hoarda din Mad Max: Fury Road m-a târât în furtuna de nisip

de Gloria Sauciuc în 21 Mai 2015
Noua sală 4DX benficiază de scaune high-tech mobile și efecte speciale ce includ vânt, ceață, fulgere, baloane de săpun, apă, ploaie și mirosuri

Am urmărit cu sufletul la gură ridicarea Mega Mall, aproape zilnic. De la geamurile clădirii unde lucrez. Cu fiecare etaj nou construit din mall, părea că apune soarele pe palierele inferioare ale clădirii. Noroc că redacția noastră e la etajul șase și am rămas deasupra crepusculului.

La această vizionare, intensitatea trăirilor a crescut, într-adevăr, dar au avut loc și multe decuplări.

„Ieșeam” din acțiune ca să supraveghez ce i se mai întâmplă corpului meu. Ești mereu surprins, și asta poate fi disconfortant pentru unii.

Când încetezi să te mai gândești la efecte, imersiunea în film este deplină, te simți parte din poveste...

Dincolo de viteza ca de furnicar cu care s-au mișcat lucrurile în construirea Mega Mall, surprinzătoare față de modul în care stă treaba în domeniul construcțiilor în România, din 2009 încoace, Mega Mall mi-a mai trezit interesul pentru că știam că aici va fi și un multiplex, un Cinema City. Vestea că se va deschide o sală 4DX am primit-o fără nicio urmă de entuziasm. În fond, la Mamamia sau Venus puteai să mergi vara la cinema 6D (așa am auzit). Iar la AFI Mall funcționa un minicinema 4D cu filmulețe de 15 minute, cu o narațiune special gândită să pună în valoare efectele live. Prin urmare, un multiplex în care eram din nou invitată la un soi de roller coaster de tip Disneyland nu mă tenta în mod special.

Așa se face că abia la o săptămână din momentul în care s-a deschis Mega Mall am mers la Sala 4DX. Lipsa entuziasmului s-a reflectat chiar și în modul în care păseam, agale, spre cinema. Mergând astfel am putut observa în jur amenajarea interioară modestă a noului Mega Mall.

Pe cât de impozant e pe exterior, pe atât de steril interiorul. Există o singură excepție remarcabilă, și anume cafeneaua DonCafe. De mult timp nu am mai văzut o amenajare atât de ingenioasă, industrială și totuși primitoare. Din cafenea ai vedere spre esplanada din fața mall-ului... Dar să revin la experiența 4DX, că nu mai apuc să spun cum am fost trasă de picior de însuși Swarzy, sau poate că era T-1000. Imaginile și efectele live simțite în sala 4DX m-au făcut să uit acest detaliu, concentrată asupra a ceea ce i se întâmplă corpului meu.

Gata cu filmulețele pentru copii, în sala 4DX se proiectează blockbustere!

După o cafea tare, ajung și la sala 4DX. Am întrebat ce filme rulează, convinsă fiind că am de ales între un scurtmetraj cu pinguini care plonjează, o cursă nebunească de Formula 1 și un filmuleț cu o casă bântuită. Dar nu, în program este... Mad Max: Fury Road! Iar următoarele filme programate sunt Poltergeist, Dezastrul din San Andreas și Jurassic World! Dacă întâmplarea aceasta simplă - mersul la cinema pentru o vizionare 4DX -

După București, până la finalul anului se vor deschide săli 4DX în Constanța și Timișoara...

s-ar transforma într-un film, acest moment, când am văzut pe afiș că Mad Max: Fury Road se dă în sala 4DX ar fi fost acel „moment al revelației”. Ideea de a vedea un blockster în format 4DX m-a cucerit definitiv!

Odată intrată în sală am „scanat” scaunul pe care urma să-mi petrec următoarele două ore. Am reperat fantele din care urma să tâșnească apa. Butonul de oprire a apei de pe mâner mi-a dat o liniște ca de dinaintea furtunii, de parcă posibilitatea de a controla apa îmi dădea control deplin asupra celorlalte efecte live...  Eram într-o liniște deplină când, pe ecran, înainte de începerea proiecțiilor, au fost afișate câteva mesaje de avertizare.

Cine nu are voie în sala 4DX

Anumite categorii de persoane nu au voie să participe la proiecție: cardiacii, cei cu afecțiuni ale sistemului locomotor, în special cu afecțiuni ale coloanei, cei cu tensiune arterială, cu probleme de respirație sau alergii, femeile gravide,  copii sub 4 ani sau sub un metru înălțime, obezii de peste 120 kg.  Cam cu viteza cu care Sherlock Holmes derulează ipoteze în mintea sa, așa mi-am analizat și eu starea de sănătate, ca să știu dacă e cazul să părăsesc sala sau nu. Am răsuflat ușurată, pot rămâne la proiecție. Totuși, o stare de disconfort mi s-a creat. Voi rezista două ore în acest roller coaster despre care aveam idee cum va fi, dar care era totuși ceva nou?

Proiecția a început cu clipul de prezentare al sălii 4DX, pe care îl puteți urmări mai jos. Zgâlțâielile au început. și stropiturile. Până aici nimic nou. Oricum genul acesta de poveste, croită special ca să pună în valoare efectele din sală nu te implică emoțional deloc. Apoi au urmat trailerele de la Terminator Genisys și Jurassic World. Urmăririle devin în ambele filme mai nebunești odată ce toate simțurile tale sunt stimulate. E o creștere automată de adrenalină. E o scenă în care ai senzația că tocmai pe tine te apucă T 1000 de picior în Terminator, datorită unui curent de aer scurt și tăios dat la picioare. Iar dinozaurul hibrid creat în laborator suflă „real” peste tine în trailerul Jurassic. Aceasta e experiența supremă în materie de vizionat filme! 

O vizionare de două ore în sala 4DX, un tur de forță

Mad Max: Fury Road în sala 4DX  poate fi considerat de unii un tur de forță. Trăiești acțiunea (și așa trepidantă) trepidantă la intensitate octanică. Vedeam filmul a doua oară acum, prima dată în sală clasică de cinema, în format 3D. La această vizionare, intensitatea trăirilor a crescut, într-adevăr, dar au avut loc și multe decuplări. „Ieșeam” din acțiune ca să supraveghez ce i se mai întâmplă corpului meu. Ești mereu surprins, și asta poate fi disconfortant pentru unii. Când încetezi să te mai gândești la efecte, imersiunea în film este deplină, te simți parte din poveste. Revenind la efecte - de la mirosul  de cauciuc ars difuzat în sală (Sala 4DX posedă un automat cu cartușe, cât un dulap, înalt de vreun metru optzeci, cu diverse esențe/mirosuri)  până la fulgere (create cu ajutorul unor lămpi fixate în lateralele sălii, ce se aprindeau intermitent) când hoarda infernală ce o urmărea pe Furiosa (Charlize Theron) intră în furtuna de nisip, la vibrații, stropi de apă (da, până la urmă este și apă în deșertul postapocaliptic din Mad Max!), totul face ca experiență să merite încercată măcar o dată de fiecare dintre noi.

Poate vă veți întreba - cu acest nou 4DX, vom uita de 3D? Eu cred că 3D-ul va tinde să devină mainstream, iar 4DX-ul va fi cireașa de pe tort, dar nu se va impune ca preferință generală.

Apoi, sentimentul de gol în stomac, ca la rope jumping, pe care l-am avut de atâtea ori la filmele 3D cu scene de cădere în gol, sau de pe clădiri înalte (Spider Man, Transformers etc) nu-l veți întâlni în sala 4DX.

Cinema City, cel mai mare operator de cinematografe din România, parte din Cineworld Group, al doilea mare operator de cinematografe din Europa, a deschis oficial cel de-al 18-lea multiplex al companiei, în Mega Mall, în urma unei investiții totale de 6,5 milioane euro. Acest cinematograf inovează piața locală inaugurând prima sală 4DX din România, următoarele două săli fiind planificate pentru deschidere în Constanța și Timișoara, până la sfârșitul anului.

Preţurile biletelor pentru filmele 3D proiectate în sala 4DX sunt de 36 de lei, de luni până joi, înainte de ora 17.00, iar după această oră biletele costă 37,5 lei.

De vineri până duminică, înainte de ora 17.00, costul este de 43,5 lei, ulterior urcând la 45 de lei de persoană. Biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete...

Cinematograful din Mega Mall este dotat cu cea mai modernă tehnologie ridicându-se la standardele cinematografelor din marile capitale ale lumii. 4DX este considerat la scară largă cea mai mare inovație de până acum în materie de tehnologie cinematografică. Dezvoltată în Coreea de Sud de către Grupul CJ, lider pe piața asiatică de entertainment, această experiență uluitoare a fost îmbrățișată cu entuziasm de către marile studiouri de la Hollywood. Tehnologia 4DX oferă o experiență cinematografică revoluționară care activează toate cele cinci simțuri.

Noua sală 4DX benficiază de scaune high-tech mobile și efecte speciale ce includ vânt, ceață, fulgere, baloane de săpun, apă, ploaie și mirosuri, disponibile atât pentru filmele 2D cât și pentru filmele 3D. Aceste efecte sunt perfect sincronizate cu acțiunea de pe ecran, dând naștere unei experiențe cinematografe memorabile.

Cinema City Mega Mall se alătură Cinema City AFI Palace Cotroceni și Cinema City Sun Plaza, fiind al treilea multiplex al lanțului deschis în București. Cinematograful dispune de 14 săli, complet digitalizate, una dintre ele fiind sala 4DX, cu 128 de locuri, dintr-un total de 2.366.  

Prin lansarea multiplexului din Mega Mall, ce include prima sală 4DX din România, Cinema City își subliniază poziția de lider de piață ca număr de cinematografe, număr de bilete vândute și inovații în tehnologie.

Zilele acestea, în sala 4DX rulează filmul Mad Max – Drumul Furiei 3D. Preţurile biletelor pentru filmele 3D proiectate în sala 4DX sunt de 36 de lei, de luni până joi, înainte de ora 17.00, iar după această oră biletele costă 37,5 lei. De vineri până duminică, înainte de ora 17.00, costul este de 43,5 lei, ulterior urcând la 45 de lei de persoană. Biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete.

Cinema City este cel mai mare operator de cinematografe din România și face parte din Cineworld Group, al doilea mare lanț de cinematografe din Europa. Compania are multiplexuri în 13 orașe din țară: București, Arad, Bacău, Baia Mare, Brăila, Cluj, Constanța, Iași, Ploiești, Pitești, Târgu Jiu, Târgu Mureș și Timișoara. În total, Cinema City operează 18 multiplexuri, cu 168 de săli și 32.449 de locuri. Cineworld Group este prezent în 9 țări, deținând 205 multiplexuri cu 1.890 săli, dintre care 23 IMAX și 9 săli 4DX. Primul cinematograf al companiei a fost deschis în 1930 în Haifa, Israel, compania extinzându-se în Europa Centrală în 1997, și intrând în România în 2007.

Alte știri din cinema

Reacţii la The Acolyte, serialul al cărui rating este dezactivat pe Imdb

Serialul Star Wars este disponibil de azi pe Disney+, şi în România

Anna Próchniak: „Am simțit o responsabilitate uriașă și am știut toți că aceasta este o poveste atât de importantă de spus lumii”

O nouă producție originală SkyShowtime, The Tattooist of Auschwitz, se lansează în România! Toate cele șase episoade vor fi disponibile pe platforma de streaming începând cu data de 7 iunie. Mini-seria este regizată de Tali Shalom-Ezer, iar din distribuție fac parte Jonah Hauer-King, Anna Próchniak, Harvey Keitel și Melanie Lynskey.

Şefa de la Lucasfilm deplânge reacţiile fanilor la noile seriale Star Wars

Ce oameni răi: după Ridley şi Ahsoka, a venit rândul lui The Acolyte să stârnească furia fanilor

Merită un munte de lasagna: Garfield domină din nou topul încasărilor

Cele trei premiere ale săptămânii trecute nu au reuşit să îl întreacă pe motanul portocaliu

Părerea ta

Spune-ţi părerea
pdf pe 22 mai 2015 08:04
Foarte util articolul , multumesc.
AeroX pe 24 mai 2015 14:12
Smecher...sper sa ajung si eu curand chiar daca mi-e teama ca nu-l mai prind pe Mad Max.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells