Filme cubaneze în weekend la Cinema Union

de Cinemagia în 8 Dec 2011
Filme cubaneze în weekend la Cinema Union

Legendarul regizor Tomás Gutiérrez Alea se întoarce pe ecranele bucureştene cu o impresionantă ecranizare a romanului lui Ilf si Petrov, Douăsprezece scaune, si o serioasă satiră socială pornind de la istoria unui muncitor înmormântat cu cartea sa de muncă, fără de care existenţa lui nu poate fi dovedită. Îl acompaniază regizori tineri, interesaţi de poveşti de familie, de conflicte de dragoste pe fundalul (fictiv) al staţionării unor rachete sovietice într-un sat cubanez, sau de misterele din spatele bătăliilor pentru controlul pieţei prostituţiei în Havana.

Trei zile pline, dedicate Cubei şi artei sale cinematografice pe 9, 10 şi 11 decembrie, la Cinema Union din Bucureşti (Str. Ion Câmpineanu 21), cu ocazia evenimentului Weekend de Cine Cubano.

Proiecţia de gala va avea loc vineri, 9 decembrie, cu participarea extraordinară a E.S. Dna. Marta Caridad Fajardo Palet. Biletele şi abonamentele s-au pus deja în vânzare la Casa de Bilete a Cinema Union.

Program:
Vineri, 9 decembrie
Ora 19.00: Zeii căzuti, regia Ernesto Daranas (2002)
Los dioses Rotos

Laura este o profesoară universitară care face o cercetare despre faimosul proxenet cubanez Alberto Yarini y Ponce de León, asasinat prin împuscare de rivalii lui francezi, care controlau piata prostitutiei în Havana începutului de secol XX. Preocupată în a-i face dreptate legendarului personaj, se cufundă într-una din zonele cele mai complexe ale realitătii din Havana zilelor noastre. Dar, dincolo de anecdotica lui, Zeii căzuti este o poveste despre confruntarea valorilor, o reflectie în jurul perspectivei etice si morale a unui grup de personaje – din toate straturile socioculturale, asupra cărora etichetele cliseistice de „pozitiv“ si „negativ“ nu pot fi prea usor lipite. Drama socială, suspansul si melodrama se amestecă într-o istorie ce-si doreste să pară distractivă, universală si fidelă realitătii din care se inspiră.
 
Sâmbătă, 10 decembrie
Ora 16.00: Moartea unui birocrat, regia Tomás Gutiérrez Alea (1966)
La muerte de un burócrata

Un muncitor exemplar este înmormântat cu cartea lui de muncă, drept recunostintă pentru meritele sale, dar văduva nu poate încasa pensia fără acest document. Nepotul decedatului trece prin aventuri halucinante pentru a recupera cartea de muncă din mormântul unchiului. „Bufnitura unui sicriu în pământ este ceva cât se poate de serios“, scria Antonio Machado, si asa este, câtă vreme cadavrul nu-si ia cu el actele de identitate în mijlocul unei moristi birocratice, fiindcă atunci se dezlăntuie absurdul. Filmul e o satiră socială care amuză denuntând un vechi neajuns, consecintele si ramificatiile lui, cu lejeritatea ce caracterizează umorul creol si caraibian.

Ora 18.00: Orasul rosu, regia Rebeca Chávez (2009)
Ciudad en rojo

Oraşul roşu propune o reflectie asupra violentei din perspectiva celor care nu au vocatia violentei, a celor care se văd împinsi la violentă. Când violenta este impusă, pentru a redobândi linistea, uneori nu mai rămâne altă optiune decât un răspuns la fel de violent, o violentă care s-ar putea considera legitimă si protectoare, dar rămâne tot violentă si lasă urme în fiinta umană. Această reflectie nu evoluează în abstract, ci se desprinde din recitirea personajelor si a actiunii romanului Bertillón 166 si a însesi istoriei orasului Santiago de Cuba.

Ora 20.00: Premiul de consolare, regia Tomás Gutiérrez Alea (1966)
El Premio flaco

Iluminada trăieste într-un cartier foarte umil, iar situasia ei e una precară. Soarta i se schimbă dintr-odată când găseste un răvas câştigător înăuntrul unui săpun marca Rina, prin care i se oferă o casă nouă.
 

Duminică, 11 decembrie
Ora 16.00: Douăsprezece scaune, regia Tomás Gutiérrez Alea (1962)
Las doce sillas

Un aristocrat decăzut odată cu triumful revolutionar si fostul lui sofer caută cu disperare un scaun în care au fost ascunse diamantele familiei. În competitie cu preotul satului, încunostiintat de secret, personajele trec prin situatii dintre cele mai neprevăzute, după ce setul de 12 scaune a fost vândut la mezat de Ministerul pentru Recuperarea Bunurilor si au ajuns pe mâini diferite.

Ora 18.00: Lisanka, regia Daniel Diaz Torres (2010)

În Veredas, sat imaginar din Cuba începutului anilor ’60, sunt amplasate rachete sovietice. Doi tineri, Sergio si Aurelio, îsi dispută iubirea Lisankăi, cea mai frumoasă si dorită fată din regiune. Criza Rachetelor e pe cale să înceapă, iar în zonă soseste un „grup“ de soldati sovietici; printre ei, Volodea, care devine un rival periculos pentru Sergio si Aurelio. Viata de zi cu zi a satului si cea a Lisankăi se schimbă iremediabil.

Ora 20.00: Buna Vestire, regia Enrique Pineda Barnet (2009)
La Anunciación

O familie destrămată, un testament, un oras magic. Ceea ce le desparte e si ceea ce le uneste. Havana, 2006: Amalia, bătrână spiritistă, îsi cheamă familia împrăstiată ca să le citească Testamentul Moral al sotului ei, recent decedat. Fiii săi: Ricardo, inginer revolutionar, Margarita, arhitectă, stabilită în Statele Unite, si Mayito, boem, muzician si poet. Trăiesc în lumi separate. Reuniunea familială îi ajută să-si depene povestile de viaţă.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 18 decembrie 2011 12:09
sunt filme ce nu ruleaza in cinematografe , deci must see .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells