Filme pentru toată familia la KINOdiseea Altfel

de Cinemagia în 18 Mai 2017
12 filme premiate la festivaluri internaționale de profil și la edițiile anterioare ale KINOdiseea

Ediția în premieră din cadul săptămânii Școala Altfel a KINOdiseea, cel mai mare festival de filme pentru publicul tânăr din Europa Centrală și de Sud-Est, a trecut deja de jumătate iar spectatorii din București, Arad, Cluj și Pitești au avut ocazia să vadă începând cu 15 mai nu mai puțin de 12 filme premiate la festivaluri internaționale de profil și la edițiile anterioare ale KINOdiseea.

Pentru că susține cultura cinematografică de la vârste fragede și crede în potențialul celor mici de a căpăta curaj, de a se dezvolta frumos și de a visa ajutați de aceste povești cu temeri înfrânte, prietenie și aventuri, KINOdiseea aduce la fiecare ediție filme de artă ale unor cineaști renumiți pe plan internațional, ce oferă o perspectivă mai profundă asupra cinematografiei destinate copiilor, iar KINOdiseea Altfel este o retrospectivă a filmelor câștigătoare la unele dintre cele opt ediții anterioare ale festivalului. În cele opt ediții festivalul a adunat peste 90.000 de spectatori.

În următoarele trei zile mai pot fi văzute 27 de proiecții în cele cinci locații (Cinema Muzeul Țăranului și Hollywood Multiplex în București, Cinema Arta în Arad, Cinema Dacia în Cluj și Cinema Trivale în Pitești), unele dintre ele dublate live, pentru deliciul spectatorilor de toate vârstele.

Printre ele se numără cel mai bun film la KINOdiseea 2016, Blanka, câștigător și la Fribourg International Film Festival, Kolkata International Film Festival și prestigiosul festival de film de la Veneția, spune povestea unei fetițe de 11 ani, care supraviețuiește singură în Manila, cerșind și furând de la turiști. Într-o zi îi vine în cap o idee absurdă: dacă ar fi în stare să-și cumpere o mamă, ar putea duce o viață mai bună. Dar trebuie să facă eforturi uriașe pentru a aduna destul de mulți bani.

Pentru copiii mai mari este de văzut Labyrinthus, câștigătorul trofeului KINOdiseea pentru cel mai bun film în 2015, o istorie fantastică plină de aventuri și peripeții, în care viețile prietenilor protagonistului sunt în pericol într-un joc video. 

Concursul, câștigător al Celui mai bun film și al Premiului publicului la KINOdiseea 2014, povestește cum în Danemarca nu se caută doar cel mai mare talent muzical, ci și doi copii dispăruți fără urmă- Karl, strămutat în Copenhaga din satul bunicilor săi și Sawsan, o micuță turcoaică a cărei mare dorință e să participe la concursul TV de talente.

Iarna lui Jill și Joy este câștigătorul Premiului Publicului la KINOdiseea 2016. Jill şi Joy au grijă de casa doamnei Rosebud, care e plecată într-o călătorie. Într-o zi, o maşină nu cu mult mai mare decât o cutie de pantofi intră într-un morman de zăpada din apropiere. Familia miniaturală aflată înăuntru supraviețuieşte ca prin minune, fără nicio zgârietură.

Într-un orășel pe malul mării, Sosuke, un băiețel de cinci ani, trăiește sus, pe o stâncă de unde priveliștea e fabuloasă. Într-o dimineață, Sosuke o descoperă pe Ponyo, un peștișor de aur cu capul prins într-un borcan de gem. Salvată de băiat, Ponyo devine tot mai fascinată de acesta și nu s-ar mai da dusă, dar Fujimoto, tatăl ei, un vrăjitor ce trăiește pe fundul mării, o forțează să se întoarcă acasă. "Vreau să devin om", țipă Ponyo, iar furia lui Fujimoto nu mai cunoaște margini.
De departe cel mai premiat film din KINOdiseea Altfel, cu nu mai puțin de 5 premii câștigate în anul debutului la Tokyo Anime Award și participări răsplătite în alte 15 festivaluri de film, Ponyo, povestea plină de la magie a lui Hayao Miyazaki mai poate fi văzut în următoarele trei zile în toate cele patru orașe.

Filmul Ancăi Miruna Lăzărescu, La drum cu tata, lansat în cinematografe la începutul anului, spune povestea a doi frați care, în 1968, încearcă să salveze viața tatălui lor ducându-l să fie operat în RFG. Pelicula reuşeşte să ne poarte în mijlocul evenimentelor, când călătoria celor trei eroi este întreruptă de tancurile ruseşti iar imensa tensiune a acestei farse a destinului ameninţă relaţia lor şi aşa volatilă. Filmul încheie epopeea KINOdiseea Altfel la Cluj.

Mai multe detalii despre programul festivalului și filme, pe site-ul http://www.kinodiseea.ro/, unde se pot face deja rezervări iar ultimele bilete pentru proiecțiile din București și Pitești se pot achiziționa de pe de pe www.eventbook.ro, http://www.hmultiplex.ro/ și http://www.cinematrivale.ro/. La toate proiecțiile din Cluj și Arad intrarea este liberă.

KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Centrului Municipal de Cultură Arad, Primăria Arad, PrimăriaMunicipiului Cluj-Napoca, Consiliul local Cluj-Napoca.

Despre KINOdiseea

KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală și Sud-Est, atât ca număr de filme, cât și ca număr de spectatori. Festivalul este recunoscut la nivel internațional de către cea mai importantă asociație pentru promovarea filmelor pentru copii, ECFA — European Children's Film Association. În cele 8 ediții, festivalul a avut peste 60.000 de participanți, iar de 3 ani se află printre cele patru festivaluri de film pentru publicul tânăr din Europa care se bucură de sprijin Media din partea Creative Europe..

Exploreaza subiecte similare:

Labyrinthus, MGP Missionen, Blanka, Onnelin ja Annelin talvi, Gake no ue no Ponyo, La drum cu tata

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells